Οικονομία: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

Οικονομία: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

Προγραμματικές απατηλών υποσχέσεων, λιτότητας και ολιγοπωλίων

Εμπλεος αλαζονείας, δεν διστάζει να σκορπίσει ψέματα. Ο ολετήρας του μέλλοντος των επόμενων γενεών που υπερδανείστηκε από το 2019-20 (παρέλαβε δημόσιο χρέος 356 δισ. ευρώ το 2019 και μέχρι τον Μάιο του 2023 το είχε εξακοντίσει στα 410 δισ.) για να υφαρπάζει με pass και «καλάθια» τις ψήφους των πολιτών «πουλώντας» δανεισμένη σταθερότητα έρχεται ως παντοδύναμος.

Ο λόγος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη εμφανίστηκε ως κοινωνικά ευαίσθητος.

Θα συνεχίσει να δίνει τα ψίχουλα που έδινε

Από τις προγραμματικές δηλώσεις «πουλάει» ελπίδα ότι θα συνεχίσει να προσφέρει ψίχουλα στην κοινωνία (ειδικά στα μεσαία και πιο κάτω πορτοφόλια, που αποτελούν όμως το 68% των ελληνικών νοικοκυριών) μέσα από τα pass.

Ομως με τους στόχους που έθεσε εμφαίνεται σαφώς ότι θα προσπαθήσει να αλλάξει την παραγωγική βάση καταστρέφοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας δηλαδή (το 95% των επιχειρήσεων της χώρας, που απασχολεί το 87% του κόσμου της μισθωτής εργασίας), για να εγκαθιδρύσει ολιγοπώλια.

«Στόχοι» μακριά από την κοινωνία

Στη Βουλή, λοιπόν, ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε τους εξής οικονομικούς στόχους:

•Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Ενδιαφέρει άραγε την κοινωνία; Τα συστημικά ΜΜΕ αναφέρουν ως ευεργετήματα κατά πρώτον ότι θα έρθουν επενδυτές (που δεν θα έρθουν, εξαιτίας του σαθρού φορολογικού συστήματος και της γραφειοκρατίας που οδηγεί σε ατελείωτες μίζες) και ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια ώστε να δανείζουν με τη σειρά τους τις επιχειρήσεις. Η πραγματικότητα, όμως, είναι η εξής: όταν οι τράπεζες από το 2020 έλαβαν δάνεια ύψους 52 δισ. ευρώ με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ για να τα διαθέσουν στην ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας τα κράτησαν επικαλούμενες ότι τα τραπεζικά κριτήρια τα πληρούν μόλις 30.000 επιχειρήσεις.

• Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός αναφέρεται στα δάνεια από το ΔΝΤ και η στόχευση είναι να αποπληρωθούν 5,3 δισ. ευρώ. Στην πράξη είναι δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο που τα ξεπληρώνει ενώ πλέον λαμβάνει δάνεια με υπέρογκο επιτόκιο. • Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας. Πίσω από τα πρωτογενή πλεονάσματα κρύβεται η λιτότητα που θα καταστρέψει όποιες δομές του κράτους πρόνοιας (δημόσια υγεία και εκπαίδευση) έχουν απομείνει.

• Μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ είναι χρήσιμος δείκτης όταν το ΑΕΠ αναπτύσσεται πατώντας στην παραγωγική βάση μιας οικονομίας και όχι στη φορομπηχτική και με λογιστικά τρικ ανάπτυξη του ΑΕΠ.

• Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% στην επόμενη τετραετία. Οι δείκτες δεικνύουν ότι η αύξηση της απασχόλησης στηρίζεται σε θέσεις μερικής απασχόλησης με αμοιβή τον κατώτατο μισθό και ρεπό αντί αμοιβής για υπερωρίες. • Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ. Προς το παρόν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή η αξία των εισαγωγών μείον την αξία των εξαγωγών, εμφανίζει δυσθεώρητο έλλειμμα ύψους 20,145 δισ. ευρώ, όταν το 2019 ήταν στα 2,4 δισ.

• Μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων και στοχευμένες δράσεις σε έκτακτες συνθήκες. Το απόλυτο ψέμα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, γνωρίζοντας την καταστροφή που θα επιφέρουν οι πολιτικές του ώστε να μετατραπεί η οικονομία σε ολιγοπώλια, στην πράξη τάζει pass ανακούφισης από την πολιτική στραγγαλισμού που σκοπεύει να εφαρμόσει.

Εναντίον της μεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας στράφηκε ο Μητσοτάκης με τις εξαγγελίες του που περιλαμβάνουν και συνέχιση των κάθε είδους pass

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter