Οικονομία, ονοματολογικό και Έλληνες στρατιωτικοί στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας

Οικονομία, ονοματολογικό και Έλληνες στρατιωτικοί στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας

Στην οικονομία, την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ και την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, επικεντρώνει τις προσπάθειές της το προσεχές διάστημα η Ελληνική Κυβέρνηση μετά τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου στο Μαξίμου όπου επαναβεβαιώθηκε η συμπόρευση των δύο πλευρών.

Το μήνυμα του Μαξίμου είναι ότι έτσι κι αλλιώς «η κρίση στο εσωτερικό της κυβέρνησης ήταν κατασκευασμένη» με προφανή στόχο να κρύψει η ΝΔ τις ευθύνες της στο σκάνδαλο Novartis κάτι που φάνηκε και από τη χθεσινή αποχώρησή της από την προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής.

Επιπροσθέτως στέλεχος του Μαξίμου έλεγε χθες ότι η απόλυτη στήριξη του προέδρου της ΝΔ στον Άδωνη Γεωργιάδη, μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με τη Novartis, καθιστά τον κ. Μητσοτάκη κεντρικό πρωταγωνιστή του σκανδάλου.

Στα Σκόπια αύριο ο Νίκος Κοτζιάς

Με το ταξίδι του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά αύριο και μεθαύριο στα Σκόπια ξεκινά και επίσημα ένας ακόμη κύκλος προσπαθειών επίλυσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ. Ανεπίσημα οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει κείμενα την τελευταία εβδομάδα και το μόνο σίγουρο είναι κανένας δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν.

Από εκεί και μετά στόχος είναι εντός του Απριλίου να έχει ξεκαθαρίσει αν υπάρχει προοπτική για επίλυση του ζητήματος.

Στο εσωτερικό κυβερνητικές πηγές στέκονται στα ευρήματα δημοσκόπησης της Kapa Research για τον Alpha σύμφωνα με τα οποία σχεδόν τρεις στους τέσσερις πολίτες τάσσονται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην πρώτη θέση των πολιτικών αρχηγών στην ερώτηση εάν κρίνεται θετικά ή αρνητικά η στάση του στο ζήτημα Επίσης το ερώτημα εάν μετά από 25 χρόνια από την ανάδειξη του ζητήματος θεωρείται πιο εφικτή μία λύση στο ονοματολογικό με ή χωρίς τον όρο «Μακεδονία» το 39% εκτιμά πως μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό είναι μία πιο εφικτή λύση ενώ το 39,5% των ερωτηθέντων εκτιμά πως μία λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία» είναι εφικτή. Τέλος, στο ερώτημα εάν έπρεπε να γίνει μία υποχώρηση από την μεριά της Ελλάδας για να λυθεί το θέμα, ποια θα επέλεγαν μόλις το 12,5% τάσσεται υπέρ της επιμονής στο θέμα της ονομασίας και να μην επιμείνει τόσο σε θέματα ταυτότητας και αλυτρωτισμού. Αντίθετα το 47,5% ζητά την επιμονή σε θέματα ταυτότητας και αλυτρωτισμού και την αποδοχή της σύνθετης ονομασίας.

Την ίδια ώρα το 48% των ερωτηθέντων εκτιμά πως το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανακοίνωσε πως προετοιμάζει «ενιαία λύση με σύνθετη ονομασία έναντι όλων αμετάφραστη στα Σλαβικά και συμφωνία σε θέματα αλυτρωτισμού» κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ προς τη λάθος εκτιμά πως κινείται το 44%. Για το Μαξίμου τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως εντός της Ελληνικής κοινωνίας έχει ωριμάσει η ιδέα της επίλυσης του ζητήματος.

Κρίσιμες ημέρες για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Τέλος, στελέχη του Μαξίμου κρίνουν ως ιδιαίτερα σημαντικό το χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος της εβδομάδας όσον αφορά την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές στην Τουρκία.

Κι αυτό διότι αύριο και μεθαύριο στη Σόφια της Βουλγαρίας διεξάγεται η σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. ενώ θα ακολουθήσει την ερχόμενη Δευτέρα η σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας. Μετά την εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα στο θέμα η Αθήνα περιμένει με πολύ προσοχή την επόμενη κίνηση του Ρ. Τ. Ερντογάν.     

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter