Οικονομία: Στους λίγους και μεγάλους η μερίδα του λέοντος

Οικονομία: Στους λίγους και μεγάλους η μερίδα του λέοντος

Μπορεί να ξεχείλισε η αισιοδοξία στις προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να στηριχτεί η παραπαίουσα κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως τώρα που έχει τελειώσει κατ’ ουσία η τουριστική σεζόν έρχεται η ώρα της πραγματικής αποτίμησης. Είναι η περίοδος που σπάει η επικοινωνιακή πομφόλυγα που στήθηκε από συστημικά (και πετσωμένα) ΜΜΕ και αναδεικνύεται η πραγματικότητα… Οπως όλα δείχνουν, το πρόβλημα που δημιουργεί η πανδημία Covid-19 θα συνοδεύει την πραγματική οικονομία μέχρι και το 2024. Τότε, με βάση τις σοβαρές εκτιμήσεις που δεν επιδιώκουν να πλέξουν μανδύα ηγέτη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναμένεται να ανακάμψει η τουριστική βιομηχανία. Αυτό προβλέπει και η European Travel Commission (ETC), η οποία σε έκθεσή της διαπιστώνει ότι ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2024!

Από τους πανηγυρισμούς στην… αποπομπή

Αφού λοιπόν «πιάσαμε» τα κοινοτικά όργανα, καλό είναι να δούμε και την τελευταία αποτίμηση της Eurostat. Οπως προκύπτει από τα συγκεντρωμένα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα για το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος 2021 κινήθηκε σε σύγκριση με το 2019 κατά -48% στην Ελλάδα! Ηταν 25 Αυγούστου όταν ο τότε υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, ο οποίος πλήρωσε το μάρμαρο της «επιτυχίας» με αποπομπή, έκανε λόγο και πανηγύριζε για 1,5 εκατομμύριο αφίξεις το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, γεγονός που καταδείκνυε, σύμφωνα πάντα με τα πετσωμένα ΜΜΕ, ότι ο Αύγουστος του 2021 θα ήταν καλύτερος και από τον Αύγουστο του 2019! Μικρή λεπτομέρεια βέβαια συνιστούσε για όλους αυτούς ότι ο Αύγουστος (καλύτερος μήνας από άποψη τουριστικής κίνησης) το 2019 κατέγραψε 6,8 εκατομμύρια αφίξεις και 4,2 δισ. ευρώ εισπράξεις. Ακόμη δηλαδή και αν διατηρούνταν και το δεύτερο δεκαπενθήμερο η ίδια δυναμική, δεν θα έφτανε ούτε στα μισά των επιδόσεων του Αυγούστου του 2019.

Σύμφωνα με τη Eurostat λοιπόν, στην ευρωπαϊκή επικράτεια καταγράφηκαν σημάδια ανάκαμψης και όχι επαναφοράς στα επίπεδα του 2019· όπως ήθελε η εγχώρια κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία ψάχνει απεγνωσμένα να ανακαλύψει μια επιτυχία για να καλύψει την πολυεπίπεδη αποτυχία του «επιτελικού κράτους» σε πυρκαγιές και πλημμύρες, ακρίβεια και πληθωρισμό, ενέργεια και υγειονομική διαχείριση της πανδημίας.

Αναλυτικότερα και σε σχέση με τις διανυκτερεύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα πάντα με τη Eurostat, κατά τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο – Αύγουστο) καταγράφηκαν 856 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα της ΕΕ. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα μειώθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη τούς Ιούλιο – Αύγουστο 2021 σε σύγκριση με το 2019, κυμαινόμενος από -48% στην Ελλάδα έως -5% στην Ολλανδία.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο τουριστικός τομέας της «τρύπησε» τις δυσοίωνες προβλέψεις. Ο λόγος που τελικά φαίνεται ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 50% σε σχέση με το 2019 έγκειται στο γεγονός ότι οι τουρίστες του δυτικού κόσμου προτίμησαν λόγω της πανδημίας να μείνουν Ευρώπη. Ετσι, τουριστικοί προορισμοί όπως η Αίγυπτος τη φετινή τουριστική περίοδο υπολειτούργησαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Ωστόσο ακόμη και έτσι το στίγμα του τι συνέβη (και κυρίως του τι έρχεται) το έδωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Στα προσφάτως δημοσιοποιημένα στοιχεία έρευνας η οποία αφορά τις τιμές και τις πληρότητες στην τουριστική ελληνική αγορά την περίοδο Ιούνιος – Οκτώβριος 2021, οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι αυτή η επίδοση του τουρισμού δεν ήταν οριζόντια. Στην πράξη οι μεγάλοι (που είναι η συντριπτική μειονότητα) πήραν το μεγάλο μερίδιο της πίτας αφήνοντας για τους πολλούς τα ψίχουλα. Πράγματι, εάν δούμε το μεγάλο κάδρο του ελληνικού τουριστικού τομέα, θα διαπιστώσουμε ότι μόλις το 24% των ξενοδοχείων της χώρας είναι 4 ή 5 αστέρων και είναι αυτά που παρουσίασαν τις υψηλότερες πληρότητες τον μήνα Αύγουστο. Είναι προφανές ότι για το 76% των ελληνικών ξενοδοχείων που ανήκει στις κατηγορίες από 1 έως 3 αστέρια δεν πήγε τόσο καλά το καλοκαίρι του 2021, συγκρινόμενο πάντα με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η ανάκαμψη του τουρισμού δεν ήταν οριζόντια και η διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα ήταν βραχύβια. Αυτός ο παράγοντας ήταν και ο κυρίαρχος λόγος που οι εμπειρογνώμονες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ενστερνίζονται πλήρως την άποψη του European Travel Commission (ETC) ότι η ουσιαστική ανάκαμψη της αγοράς αναμένεται το 2024.

Για να μη διαβάζουμε πανηγυρικούς για τον μήνα Αύγουστο, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αποκαλύπτουν ότι η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έφτασε στο peak σε ποσοστό 83,7% την εβδομάδα από τις 9 έως 15 Αυγούστου, με τις συνεχούς λειτουργίας μονάδες το ίδιο διάστημα να σημειώνουν πληρότητα 70,8%. Αν ωστόσο κάνουμε αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού, θα διαπιστώσουμε ότι η πληρότητα τον Αύγουστο έφτασε στο 74,8%, απέχοντας παρασάγγας από τις επιδόσεις του ίδιου μήνα το 2019 που η πληρότητα είχε φτάσει στο 86,8% (όταν τα συστημικά ΜΜΕ μας τροφοδοτούσαν με προβλέψεις ότι δήθεν τον φετινό Αύγουστο ξεπεράστηκε κατά τουλάχιστον 2% η πληρότητα του Αυγούστου 2019).

Δεν πήγε καλά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου

Δεν είναι δύσκολο να αποδώσει κάποιος τις κυρίαρχες ευθύνες στην καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το γεγονός ότι ο μήνας Σεπτέμβριος μπήκε μεν αισιόδοξα, αλλά δεν κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική του καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Σύμφωνα με το ΞΕΕ, η πληρότητα του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε από σχετικά υψηλά επίπεδα για να κατέλθει τελικά στο 58%. Αντίθετα για τον Οκτώβριο μόνο η Κρήτη και τα νησιά του νότιου Αιγαίου κατάφεραν να διατηρήσουν πληρότητα της τάξης του 58,9% και 55,7% αντίστοιχα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter