Οικονομικό αδιέξοδο για τις ΠΑΕ: «Δώσε και σώσε»

Οικονομικό αδιέξοδο για τις ΠΑΕ: «Δώσε και σώσε»

Στην πολιτεία απευθύνονται και πάλι οι ΠΑΕ για να βρουν λύση στο οικονομικό αδιέξοδο που τις ταλαιπωρεί

 Η διοίκηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πέρασε στα χέρια του Παναθηναϊκού με την εκλογή του αντιπροέδρου του Λεωνίδα Μπουτσικάρη στην προεδρία της Σούπερ Λίγκας και ο Γιάννης Αλαφούζος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΠΑΕ πως έχει ήδη μιλήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα οικονομικά προβλήματα των ομάδων. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του πως θα βρεθούν λύσεις ειδικά για τις μικρότερες ομάδες που έχουν περιορισμένα έσοδα.

«Εχω μιλήσει με τον ίδιο τον πρωθυπουργό για να του εξηγήσω για το ποδόσφαιρο και έχει καταλάβει ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα» ήταν μία από τις ατάκες του Γ. Αλαφούζου μετά την εκλογή Μπουτσικάρη και πλέον οι ΠΑΕ περιμένουν από το Μέγαρο Μαξίμου μέτρα στήριξης που θα τις ανακουφίσουν οικονομικά. Η Σούπερ Λίγκα έχει κάνει ήδη τις προτάσεις της στην κυβέρνηση, τις οποίες παρουσιάζει σήμερα το Documento. Οι ΠΑΕ ευελπιστούν ότι κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα, αν όχι όλα, θα υλοποιηθούν. Και σε αυτό που ποντάρουν είναι οι εξαιρετικές σχέσεις του Γ. Αλαφούζου με τον πρωθυπουργό.

Ενδεικτικά μέτρα στήριξης των ΠΑΕ

1) Να δοθεί παράταση τεσσάρων μηνών στην πληρωμή οφειλών από παρακρατούμενους φόρους, ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές και συγκεκριμένα από τις 31.08.2020 που ισχύει σήμερα μέχρι την 31.12.2020, δεδομένου πως δεν υπάρχουν σχετικά έσοδα από εισιτήρια στα πλέι οφ και τα πλέι άουτ.

2) Να υπάρξει μια σύσταση ή έστω οδηγία προς τα πιστωτικά ιδρύματα ώστε να διευκολύνουν και όχι να απορρίπτουν πιθανά αιτήματα των ΠΑΕ για κανάλια χρηματοδότησης. 

3) Να αποφασιστεί επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών ή έστω μείωση για τουλάχιστον μια τριετία για τους ποδοσφαιριστές και το υπαλληλικό προσωπικό των ΠΑΕ με βασικό σκοπό τη στήριξη της εργασίας.

4) Να καταργηθεί το τέλους χαρτοσήμου επί μη τραπεζικών (ιδιωτικών) δανείων και να καταργηθεί επίσης ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου επί αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των ΠΑΕ, ώστε να είναι κίνητρο να στραφούν αυτές και προς ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης. 

5) Να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ επί όλων των εισιτηρίων αγώνων (ακόμη και για τα διαρκείας) με ένταξη του ποδοσφαίρου στην κατηγορία των λοιπών θεαμάτων. Το συγκεκριμένο αίτημα έχει τεθεί κι άλλες φορές και δεν έχει ικανοποιηθεί.

6) Να καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής ειδικά για ΠΑΕ, με εξατομικευμένα κριτήρια στον κλάδο που έχει ιδιαιτερότητες και όχι γενική ένταξη στο ενιαίο πρόγραμμα που βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή. 

7) Να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που προσφέρουν χορηγίες στις ΠΑΕ, ίδια με αυτά που ισχύουν για τα αθλητικά σωματεία, ώστε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο να μπορέσει να βρει στην αγορά για χορηγική στήριξη. Οι χορηγίες είναι… είδος υπό εξαφάνιση για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της χώρας μας.

8) Να καταργηθεί ή να μειωθεί δραστικά η ειδική παρακράτηση 10% επί των εσόδων των συμβάσεων παραχώρησης ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων αγώνων υπέρ συνταξιοδοτικών ταμείων αστυνομικών υπαλλήλων. Αίτημα που επίσης έχει τεθεί κι άλλες φορές αλλά δεν ικανοποιείται για ευνόητους λόγους. 

9) Να ενταχθούν τα μισθώματα που καταβάλλουν οι ΠΑΕ για τα δημόσια και ιδιωτικά αθλητικά κέντρα τους σε ενιαία ρύθμιση για τη μείωση των ενοικίων.

10) Να ψαλιδιστεί ο συντελεστής φορολόγησης των δόσεων συμβολαίων των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών και ταυτόχρονα να γίνει εξομοίωση του συντελεστή φορολόγησης των δόσεων συμβολαίου των επαγγελματιών προπονητών των ανώτατων κατηγοριών, οι οποίοι εξαιρέθηκαν κατά την πρόσφατη μείωση του συντελεστή στο 22%. 

11) Να μην καταβληθούν φόροι επί των δόσεων συμβολαίων των ποδοσφαιριστών και προπονητών για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2020, κατά τους οποίους το ποδόσφαιρο ήταν στο… κλειστό.

12) Να αποκτήσουν με τροπολογία οι ΠΑΕ το δικαίωμα ειδικού λόγου καταγγελίας συμβολαίων ποδοσφαιριστών και προπονητών κατά το μεταβατικό διάστημα μετά το τέλος της τρέχουσας και πριν από την έναρξη της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, με την καταβολή μειωμένης αποζημίωσης. Σκοπός αυτής της τροπολογίας είναι η ελάφρυνση των προϋπολογισμών των ΠΑΕ ενόψει της επερχόμενης δύσκολης αγωνιστικής περιόδου 2020-21. 

14) Να καταργηθεί ο φόρος συνδρομητικής τηλεόρασης ύψους 10% επί των λογαριασμών, που δεν ισχύει επί αλλοδαπών παρόχων όπως λ.χ. Netflix, Amazon και που σε μεγάλο βαθμό έχει απομειώσει τις αμοιβές που τα ελληνικά συνδρομητικά μέσα καταβάλλουν στις ΠΑΕ για την παραχώρηση ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων 14 αγώνων. Καταβολή πόρων προς τους επαγγελματικούς συνδέσμους των ΠΑΕ από τη διαδικτυακή στοιχηματική δραστηριότητα.

Στο ξεχωριστό αίτημά τους προς το υφυπουργείο Αθλητισμού να ανοίξουν άμεσα οι θύρες για τους φιλάθλους, το οποίο απορρίφθηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι ΠΑΕ υποστήριζαν (και σε έναν βαθμό δεν έχουν άδικο) ότι «ο χώρος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου έχει υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα από την εξάπλωση του κορονοϊού SARS-CoV-2. Οι ομάδες, ως συνέπεια της πανδημίας, έχουν υποστεί ανυπολόγιστες απώλειες ενώ το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο. Τα εισιτήρια των αγώνων και τα εισιτήρια διαρκείας αποτελούν μια βασική πηγή εσόδων για τις ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας. Εκτιμάται ότι το 17% των συνολικών εσόδων των ΠΑΕ προέρχεται από τα εισιτήρια». Για τον λόγο αυτό το συγκεκριμένο αίτημα θα τεθεί εκ νέου πριν από την έναρξη της επόμενης σεζόν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter