Οικονόμου: Απορρίπτει η κυβέρνηση επιπλέον στήριξη της αγοράς

Οικονόμου: Απορρίπτει η κυβέρνηση επιπλέον στήριξη της αγοράς

Με το επιχείρημα πως «με την πολιτική που ακολουθήσαμε, καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ και την ώρα που τα μέτρα που μόλις εχθές ανακοινώθηκαν για τις 3 Ιανουαρίου αναμένεται να αποφασιστούν για νωρίτερα, η κυβέρνηση απορρίπτει την όποια στήριξη σε επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας πως τα μέτρα είναι «περιορισμένης διάστασης». Ακόμα μία επιβεβαίωση του «βλέποντας και κάνοντας», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προδιαγράφει τις νέες αποφάσεις της Επιτροπής Ειδικών, και να επιδίδεται σε μία «ανασκόπηση» του εμβολιαστικού προγράμματος μέχρι σήμερα, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. «Ελάχιστες οι μέρες που έχει βρεθεί εκτός Μεγάρου Μαξίμου ο πρωθυπουργός» απαντά στις επικρίσεις για την εξόρμηση Μητσοτάκη στην Ήπειρο.

Αποκαλυπτικό του κυβερνητικού αδιεξόδου και της ομολογίας απολύτως πλημμελούς σχεδιασμού ήταν το περιεχόμενο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών της Τρίτης, η οποία δεν έγινε την Δευτέρα εξαιτίας της ανακοίνωσης των μέτρων από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, πριν στεγνώσει το μελάνι των ανακοινώσεων Πλεύρη, ήταν ο ίδιος ο υπουργός που άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να έρθει η εφαρμογή τους νωρίτερα από την 3η Ιανουαρίου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να προκύψουν επιπλέον μέτρα.

Στις δηλώσεις του, ο Γιάννης Οικονόμου προχώρησε σε μία σχεδόν δημοσιογραφική περιγραφή της κατάστασης, με μοναδικό σημείο παρέμβασης της κυβέρνησης την προσμονή των αποφάσεων της Επιτροπής Ειδικών, με το ερώτημα της εφαρμογής των μέτρων νωρίτερα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, επιμένει στην τήρηση των παρόντων πρωτοκόλλων για τα σχολεία, παρότι σε αρκετά σημεία των τοποθετήσεών του και ο ίδιος διαμήνυσε πως οι πλέον ευάλωτες ηλικίες στη μετάλλαξη Όμικρον είναι οι μικρές.

Αξίζει να σημειωθεί πως διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου απορρίπτεται κάθε ενδεχόμενο στήριξης των επαγγελματικών κλάδων που αναμένεται να πληγούν από τα επερχόμενα μέτρα, αλλά και από την επέλαση της πανδημίας τις προσεχείς εβδομάδες, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει σχεδιασμός οικονομικής στήριξης, τα μέτρα είναι περιορισμένης διάστασης». Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε μάλιστα με την αναφορά του πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το θυμόμαστε, με την πολιτική και με την στρατηγική την εξισορροπιστική που ακολουθήσαμε από το προηγούμενο διάστημα μέχρι τώρα, καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι εδώ, καταφέραμε να σώσουμε την περίοδο των Χριστουγέννων, να δουλέψει η αγορά».

Επίσης, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως παρά το έκτακτο της κατάστασης, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Υγείας για τα νέα ρεκόρ κρουσμάτων και την αύξηση πίεσης στο ΕΣΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να καλύψει τις αποφάσεις της κυβέρνησης να μην ανακοινώσει παρεμβάσεις για το σύστημα υγείας, τα μέσα μεταφοράς και άλλα πεδία που ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση, παραθέτοντας μία αναλυτική ανασκόπηση της πορείας του εμβολιαστικού προγράμματος.

Με εξαντλητική αναλυτικότητα, ο Γ. Οικονόμου καταμέτρησε 17,6 εκατ. δόσεις εμβολίων, περισσότερους από 7 εκατ. πολίτες με δύο δόσεις και τα 4 εκατ. εξ αυτών με τρίτη δόση. Ακόμα, καταμέτρησε τους υγειονομικούς, τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και τα υπηρεσιακά στελέχη υπουργείων που προσφέρουν υπηρεσίες στην «επιχείρηση Ελευθερία». Ακόμα, παρέθεσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το τρίμηνο μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, το άνοιγμα των ραντεβού για την αναμνηστική από τον Οκτώβριο, το επτάμηνο στη διάρκεια του πιστοποιητικού, την υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών, το ψηφιακό πιστοποιητικό και τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, επιχειρώντας να δώσει το μήνυμα πως «κάναμε ότι μπορούσαμε».

«Κανείς στην ελληνική ιστορία δεν έκανε περισσότερα για το ΕΣΥ, κανείς δεν στήριξε την κοινωνία όσο εμείς, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έγιναν αυτά» διαμήνυσε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, επιβεβαιώνοντας την παραπάνω επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης.

Εντυπωσιακή ήταν και η απάντηση στην κριτική που δέχεται ο πρωθυπουργός, από αντιπολίτευση και πολιτες για την επιλογή του να φύγει για ολιγοήμερες διακοπές από το απόγευμα της Δευτέρας. Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως «στα χρόνια που είναι πρωθυπουργός, οι μέρες εκτός Μεγάρου Μαξίμου είναι ελάχιστες», υπογραμμίζοντας πως επιστρέφει αύριο στην Αθήνα, χωρίς να παραθέσει την αιτία της επιστροφής του που είναι η κηδεία του Κάρολου Παπούλια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter