Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ανω – κάτω από τις επικίνδυνες κυβερνητικές παρεμβάσεις

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ανω – κάτω από τις επικίνδυνες κυβερνητικές παρεμβάσεις

Σοβαρή αναστάτωση έχει προκύψει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και την ελληνο-αμερικανική Ομογένεια, από την χονδροκομμένη «παρέμβαση» της υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στον Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, κατά του αρχιεπισκόπου Βορείου Αμερικής, Ελπιδοφόρου.

Σύμφωνα με το antitheto.gr, στις 13 Νοεμβρίου 2023, η υφυπουργός επισκέφθηκε το Φανάρι και βασικός σκοπός της ήταν «να διαμηνύσει στον Πατριάρχη ότι τα περιθώρια ανοχής (σ.σ. της Αθήνας) για τον Ελπιδοφόρο τελειώνουν». Ευθέως, δε, τέθηκε το ερώτημα εάν η έκφραση δυσαρέσκειας της Α.Παπαδοπούλου προς τον Πατριάρχη κατά του Ελπιδοφόρου αποτελούσε προσωπική της ατζέντα ή είχε την έγκριση του πρωθυπουργού. Εως τώρα, το μέγαρο Μαξίμου, είτε με διαρροές είτε ευθέως, ούτε έχει διαψεύσει ούτε επιβεβαιώσει εάν η Α.Παπαδοπούλου ήταν «ταχυδρόμος» του ή λειτούργησε με προσωπική πρωτοβουλία της, όπω ς επισημαίνει το antitheto.gr.

Η περίεργη στάση του μεγάρου Μαξίμου αυξάνει τις υποψίες -αν όχι τη βεβαιότητα- ότι η υφυπουργός λειτούργησε ως «ταχυδρόμος» του μεγάρου Μαξίμου. Ως γνωστόν, η Α.Παπαδοπούλου, θεωρούμενη και ως «άτυπη υπουργός» Εξωτερικών, δεδομένου ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης φαίνεται να έχει «διακοσμητικό» ρόλο, πρώην πρέσβης στις ΗΠΑ και πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρείται ως η «εκλεκτή» του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ανω κάτω

Η παρέμβαση Παπαδοπούλου στον Βαρθολομαίο, εκτός των άλλων, αποτελεί ολέθριο διπλωματικό χειρισμό, που ούτε καν νεοεισελθών στη Διπλωματική Ακαδημία δεν θα έκανε. Κι’ αυτό διότι τη στιγμή που η Αθήνα, με κάθε αφορμή, κατηγορεί την Αγκυρα για παρεμβάσεις στις πατριαρχικές – εκκλησιαστικές υποθέσεις, η ίδια παρεμβαίνει ευθέως και άγαρμπα. Πόσο μάλλον, όταν ο Ελπιδοφόρος είναι ένας εκ των «δελφίνων» για την διαδοχή του Βαρθολομαίου, όταν γίνει.

Πέραν αυτού, μέγαρο Μαξίμου και Α.Παπαδοπούλου πέτυχαν το πρωτοφανές … κατόρθωμα: Να εκδηλωθεί για μια ακόμη φορά ρήξη στους κόλπους της ελληνο-αμερικανής Ομογένειας. Εναν χώρο που έχει άμεση ανάγκη η Ελλάδα, προκειμένου να προωθεί θέσεις της στην Ουάσιγκτον. Κοντολογίς, προκάλεσε -και πάλι- διχασμό στην Ομογένεια.

Η «ταμπακιέρα»

Για ποιο λόγο, όμως, αίφνης, τη στιγμή μάλιστα που έχει ανοίξει διάπλατα ο ελληνο-τουρκικός «διάλογος» για καζάν – καζάν (win win) συμφωνίες στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, κόπτεται το μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα διαδοχής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σπεύδει να τοποθετηθεί υπέρ του ενός ή του άλλου «κύκλου» της ελληνο-αμερικανικής Ομογένειας και δείχνει όψιμο ενδιαφέρον για υποθέσεις του Πατριαρχείου;

Η αναταραχή που δημιούργησε η παρέμβαση της Αθήνας στον Πατριάρχη, προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στις 18 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος, σε επιστολή του προς τον Πατριάρχη, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Πρέπει να επαναλάβω ότι αυτές οι κατηγορίες (σ.σ. κατά του Ελπιδοφόρου) δεν αντιπροσωπεύουν τι συμβαίνει αληθώς στην Ελληνοαμερικανική Ορθόδοξη Κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες. (…) Αυτές οι αβάσιμες κατηγορίες γίνονται εν πολλοίς από τους ίδιους ανθρώπους από την εποχή του αειμνήστου αρχιεπισκόπου, Ιακώβου».

Και συνεχίζει: «(…) Κατά τα περασμένα 4 χρόνια, υπό την ηγεσία του Σεβασμιοτάτου, έχουμε επιτύχει αξιοσημείωτα πράγματα. Η Αρχιεπισκοπή μας είναι σε καλή οικονομική κατάσταση. Οι Ελληνορθόδοξες κοινότητές μας πληρώνουν τις οικονομικές συνεισφορές τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο Αγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν έχει αποπερατωθεί και μας κάνει όλους υπερήφανους. Το Ελληνικό Κολέγιο και η Θεολογική Σχολή προχωρούν μπροστά θετικά με αυξημένες τις εγγραφές. Τέλος, το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για τους ιερείς μας, για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι οικονομικά ισχυρό, όπως είναι και η οικονομική μας στήριξη προς τη Μητέρα Εκκλησία. Είναι επίσης σπουδαίο να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος, έχει κάνει την Ελληνική Παιδεία προτεραιότητα έχοντας βάλει στην άκρη ένα εκατομμύριο δολάρια γι’ αυτό το ζωτικό πρόγραμμα».

Αδεια τα «ταμεία»

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες του antitheto.gr, το έλλειμμα που είχε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όταν προ ετών την παρέλαβε ο Ελπιδοφόρος, ήταν περί τα 150 εκατομμύρια δολάρια (!).

«Τρωκτικά» είχαν φροντίσει να ροκανίσουν ακόμα και το ταμείο των συντάξεων των κληρικών στις ΗΠΑ. Το έλλειμμα του Ταμείου, ξεπερνούσε τα εξήντα εκ. δολάρια. Στο μείζον σκάνδαλο που αποδείχτηκε η οικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν» (επίθεση στους δίδυμους πύργους, 11/9/2001), βρέθηκε έλλειμμα πάνω από πενήντα εκ. δολάρια. Τελικώς, τα τελευταία χρόνια ο ναός επιτέλους κτίστηκε, και μάλιστα τον είχε επισκεφθεί ο Κ.Μητσοτάκης κατά την παλαιότερη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.

Στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, επίσης, τα ελλείμματα ανέρχονταν σε τουλάχιστον είκοσι εκατομμύρια (άραγε, η κυβέρνηση έχει δώσει για την Θεολογική Σχολή τα 2 εκατομμύρια που είχε υποσχεθεί;). Σε όλα αυτά προστίθενται και πολλές άλλες «περίεργες» υποθέσεις.
Εφόσον, λοιπόν, ευσταθούν τα γραφόμενα στην επιστολή του Σάββα Τσίβικου προς τον Πατριάρχη, με την οποία ουσιαστικά φωτογραφίζει ορισμένους «κύκλους» στις ΗΠΑ ως υποκινητές της νέας αναταραχής σε Πατριαρχείο και Ομογένεια, για ποιο λόγο το μέγαρο Μαξίμου – Α.Παπαδοπούλου σπεύδουν να ανακατευτούν με αυτές τις υποθέσεις που ουδόλως αφορούν την ελληνική Διπλωματία;

Πόλεμος επιστολών

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της AHEPA, Σ.Τσίβικος, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας και στην ομογενειακή εφημερίδα, «Εθνικός κήρυκας», για την στάση της στο θέμα της συνάντησης Παπαδοπούλου – Βαρθολομαίου.

Στην επιστολή του απάντησε ο εκδότης της εφημερίδας, Αντώνης Διαματάρης, τον οποίον, ως γνωστόν το μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να «αποπέμψει» το 2019 από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών που η ίδια είχε τοποθετήσει, επειδή δεν διέθετε τους τίτλους σπουδών που είχε δηλώσει ότι έχει. Τότε, μάλιστα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία κατά τα λοιπά προβάλλει εαυτόν ως «κυβέρνηση αρίστων», είχε υποστεί το πρώτο σοβαρό πλήγμα στο προφίλ της.

Κυβερνητικές διαρροές

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η παρέμβαση Παπαδοπούλου, κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν ότι η δυσαρέσκεια του μεγάρου Μαξίμου οφείλεται στο ότι ο Ελπιδοφόρος είναι «φιλότουρκος» (!).

Με αυτό το «σκεπτικο», βέβαια, η Αθηνα θα έπρεπε να είχε κόψει κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επειδή ο Βαρθολομαίος, προ ετών, «ευλογούσε» τα τουρκικά όπλα, όταν η Τουρκία εισέβαλε στη Συρία. Αντίθετα, όμως, άπαντες οι κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν κάθε λίγο και λιγάκι παρέλαση στο Φανάρι για να πάρουν τις ευλογίες Βαρθολομαίου.

Επίσης, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αρέσει στο μέγαρο Μαξίμου ότι ο Ελπιδοφόρος βάφτισε το παιδί ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού πάμπλουτων ομογενών. Ποιος τα λέει αυτά; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ήδη προωθεί νόμο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter