«Οk» από Κομισιόν για μη περικοπή των συντάξεων – Μαστίγιο για ιδιωτικοποιήσεις

«Οk» από Κομισιόν για μη περικοπή των συντάξεων – Μαστίγιο για ιδιωτικοποιήσεις

Το ok στην Ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων έδωσε η Κομισιόν, εγκρίνοντας τον Ελληνικό προϋπολογισμό του 2019, δημοσιοποιώντας ταυτόχρονα την πρώτη της έκθεση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας μετά το πέρας των μνημονίων. 

Πλην όμως, καταγράφεται μικρή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, όπως τις εννοούν οι Βρυξέλλες, παρακάμπτοντας την δική τους «γραφειοκρατία» σε μεγάλο βαθμό, όπως η επέκταση της σύμβασης και του τιμήματος για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»…Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 «εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ».

Για δε τις μεταρρυθμίσεις αναφέρει πως, «η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους» τονίζει πιστοποιώντας πως «η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η χώρα έχει αναλάβει δεσμεύσεις σε κρίσιμες δομικές μεταρρυθμίσεις που καλύπτουν έξι τομείς και επ’ αυτών υπάρχουν προθεσμίες έως τα μέσα του 2022: α) δημοσιονομικές και δημοσιονομικές-δομικές πολιτικές β) κοινωνική πρόνοια, γ) χρηματοπιστωτική σταθερότητα δ) αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ε) ιδιωτικοποιήσεις στ) εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Κατώτατος μισθός

Στη σκιά της συζήτησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι είναι «κρίσιμο» οι κοινωνικοί εταίροι και οι ελληνικές αρχές να κρατήσουν τις κινήσεις τους σε ότι αφορά τους μισθούς ευθυγραμμισμένες με αυτές στην παραγωγικότητα ώστε να προστατεύσουν τα κέρδη σε ότι αφορά τη ανταγωνιστικότητα της απασχόλησης τα οποία επιτεύχθηκαν κατά την διάρκεια των προγραμμάτων.

Συντάξεις

Ως προς τις συντάξεις υιοθετούνται πλήρως τα επιχειρήματα της Ελληνικής πλευράς ότι «η εφαρμογή του προνομοθετημένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων δεν χρειάζεται, ούτε για να πιαστεί, ούτε για να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Εκτιμάται ότι το πάγωμα των συντάξεων έως το 2022 προβλέπεται να οδηγήσει σε ίδιο επίπεδο δαπανών για συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με το αποτέλεσμα που θα είχε η πλήρης εφαρμογή της περικοπής. Αν εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις του 2015-16 οι δαπάνες αναμένεται να περιοριστούν από το 17% του ΑΕΠ το 2016 στο μέσο όρο της ευρωζώνης (13%) έως το 2027.

Μεταρρυθμίσεις

Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων είναι σε γενικές γραμμές εντός στόχων ή υπόκειται σε μικρές καθυστερήσεις σε δεσμεύσεις, όπως η χαλάρωση των capital controls, η ολοκλήρωση του e-justice, η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η αναδιάρθρωση της ΕΤΑΔ και τα χρονοδιαγράμματα ιδιωτικοποιήσεων ως τα τέλη του έτους. Ειδική αναφορά γίνεται στην καθυστέρηση στο Ελληνικό για το οποίο σημειώνεται ότι είναι «πέραν του ελέγχου της κυβέρνησης»

Στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες χρειάζεται οι καθυστερήσεις να αντιμετωπιστούν με επείγοντα τρόπο ώστε να ληφθούν υπόψη στη δεύτερη έκθεση τον Φεβρουάριο περιλαμβάνονται η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το νομικό σχέδιο για τα NPEs (ιδιαίτερα ο νόμος περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών), η μεταφορά του Ολυμπιακού Σταδίου στο ΤΑΙΠΕΔ και ο διορισμός γραμματέων στο Δημόσιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter