Όλα για το χρυσό εμβόλιο

Όλα για το χρυσό εμβόλιο

Οι αντιδράσεις, η δημόσια υγεία και τα τεράστια κέρδη στη ζυγαριά των πολυεθνικών του φαρμάκου

«Αν ο Πούτιν και οι Ρώσοι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για την Covid-19, τότε θα τους χειροκροτήσω. Η μάχη ενάντια σε μια παγκόσμια νόσο θα έπρεπε να είναι κοινός σκοπός και όχι γεωπολιτικός ανταγωνισμός». Τάδε έφη ο Αμερικανός καθηγητής του Στάνφορντ και πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα –επί Ομπάμα– Μάικλ ΜακΦολ, αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι στην ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν ότι η Ρωσία έχει εγκρίνει την παραγωγή του πρώτου εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού. Δεν είναι τυχαίο που οι «New York Times» μετέφεραν τις ανησυχίες επιστημόνων μήπως ο πρόεδρος Τραμπ ακολουθήσει μια (ψυχροπολεμική) τροχιά ανταγωνισμού.

Οπως κάποτε το διάστημα, έτσι και τώρα το εμβόλιο είναι υπερπολύτιμο για τις υπερδυνάμεις που επιδεικνύουν την ισχύ τους, αλλά πλέον αποτελεί ζήτημα πρώτης γραμμής στην παγκόσμια υγειονομική κρίση. Κι ενώ η υγεία δισεκατομμυρίων πολιτών κρέμεται από μια ανακοίνωση ανακάλυψης του εμβολίου, οι φαρμακευτικοί κολοσσοί σπεύδουν να ανταγωνιστούν στην κούρσα της πρωτιάς ξοδεύοντας αμέτρητα ποσά, καθώς αναμένουν ζεστά πολλαπλάσια κέρδη. Αν και μέχρι πρότινος αδιαφορούσαν για οποιαδήποτε θεραπεία ή εμβόλιο για την Covid-19 ως ασύμφορη επένδυση, πλέον τα δίνουν όλα.

Ρωσικό φίνις;

Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαία η αντίδραση στην ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, με αρκετούς εκπροσώπους πολυεθνικών και επιστημονικών εργαστηρίων να σπεύδουν να την καταστήσουν αναξιόπιστη. Δεν απευθύνθηκαν στους Ρώσους για να ζητήσουν δεδομένα και στοιχεία με στόχο να διασωθεί η υγεία δισεκατομμυρίων, αλλά έσπευσαν να υποτιμήσουν τη ρωσική προσπάθεια.

Και αν η μυστικοπάθεια των Ρώσων εύλογα προκαλεί πολλά ερωτήματα, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα κλινικών δοκιμών ούτε έχουν δημοσιευτεί επιστημονικές ανακοινώσεις, όπως γίνεται πάντα προκειμένου να κριθεί το επίτευγμα, ενώ το εμβόλιο έλαβε έγκριση πριν από την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών, η ανθρωπότητα αναμένει μια ελπίδα γιατρειάς που δεν είναι απίθανο να προέλθει και από την πλευρά της Μόσχας. Μένει μόνο να αποδείξουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, στο οποίο, όπως ανακοίνωσε ο Πούτιν, έχει υποβληθεί μια από τις κόρες του.

Η Moderna υπόθεση

Η αμετροέπεια του κέρδους έχει εμφανιστεί και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Υπό δοκιμή στη φάση 3 είναι τα εμβόλια της Astra Zeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της Moderna. Η εν λόγω εταιρεία βιοτεχνολογίας, που λειτουργεί ως εταιρεία χαρτοφυλακίου με ελάχιστους ερευνητές στο ΔΣ της, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο, εν μέσω πανδημίας στην Κίνα, ότι ξεκινά έρευνες για το εμβόλιο και έλαβε χορηγία σχεδόν μισού δισ. ευρώ.

Τον περασμένο Μάιο ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της φάσης 1 σε συνέντευξη Τύπου και όχι σε επιστημονική επιθεώρηση και η τιμή της μετοχής της εκτοξεύτηκε. Οι έρευνες προχωρούν, αν και η μέθοδος του εμβολίου που παρασκευάζει είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και κανείς δεν εγείρει αντιρρήσεις. Πολλοί επενδύουν και αναμένουν κέρδη…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter