«Όλα κι όλα, δεν συνεργαζόμαστε με τους Τζιχαντιστές», λένε οι Ταλιμπάν

«Όλα κι όλα, δεν συνεργαζόμαστε με τους Τζιχαντιστές», λένε οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν διέψευσαν την κατηγορία ότι χρησιμοποίησαν ξένους μαχητές και ότι συνεργάστηκαν με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών σε ένα απομακρυσμένο χωριό του βόρειου Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο, όταν αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι δεκάδες αστυνομικοί και πολίτες σκοτώθηκαν.

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι πολεμούν για να επιβληθεί η σαρία —ο κορανικός νόμος— στο Αφγανιστάν και για να διώξουν τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις από τη χώρα, υποστήριξαν ότι ο ισχυρισμός έχει σκοπό να τους δυσφημίσει. Το κίνημα αυτό βλέπει το ΙΚ, μια οργάνωση που έχει στόχο την εγκαθίδρυση ενός «χαλιφάτου», ως εχθρική δύναμη.

Όμως Αφγανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικαλούμενοι τις μαρτυρίες χωρικών ανέφεραν ότι έως και 600 πολεμιστές, τόσο μέλη των Ταλιμπάν όσο και τζιχαντιστές του ΙΚ, κατέλαβαν το χωριό Μίρζα Ολάνγκ, στη βόρεια επαρχία Σαρ-ι-Πουλ, το Σάββατο.

Κατά τις ίδιες πηγές, πολλοί από τους αντάρτες ήσαν ξένοι και μιλούσαν τουρκμενικά, ουζμπεκικά και παντζάμπι, τη διάλεκτο της επαρχίας Παντζάμπ του Πακιστάν.

Οι πληροφορίες αυτές των τοπικών αρχών μοιάζουν να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό ότι οι Ταλιμπάν έχουν εντάξει στις τάξεις τους και ξένους μαχητές· αλλά σε μια περιοχή που αποτελεί μωσαϊκό εθνοτήτων και όπου τα σύνορα με άλλα κράτη είναι πολύ κοντά, η εξακρίβωση της αλήθειας είναι δύσκολη.

«Η αφγανική κυβέρνηση και τα ξένα αφεντικά της κάνουν ψευδείς ισχυρισμούς ότι συνεργαζόμαστε με το Ντάες (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά) για να μας συκοφαντήσουν στους ντόπιους», ανέφερε ένας οπλαρχηγός των Ταλιμπάν.

Πάντως το επεισόδιο στο Μίρζα Ολάνγκ ήλθε να προστεθεί στην εικόνα της κλιμάκωσης της κρίσης σε ό,τι αφορά τη δημόσια ασφάλεια σε όλη την επικράτεια του Αφγανιστάν—όπου πολλές περιοχές βρίσκονται εκτός κάθε κυβερνητικού ελέγχου.

Ο Ζαμπιχουλάχ Αμάνι, ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας, αναγνώρισε ότι η επικοινωνία με το χωριό είναι δύσκολη, εν μέρει επειδή οι μαχητές πήγαν από σπίτι σε σπίτι και κατέσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα.

Οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι μια δύναμη υπό έναν διοικητή ονόματι Γαζανφάρ έκανε την επίθεση και σκότωσε 28 αστυνομικούς, αλλά αρνήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν ξένους ή ότι συνεργάστηκαν με το ΙΚ.

Ένα μέλος των Ταλιμπάν ανέφερε ότι οι μαχητές ήσαν Ουζμπέκοι, αλλά δεν διευκρίνισε αν ανήκουν στην αφγανική εθνική ουζμπεκική μειονότητα ή είναι ουζμπέκοι υπήκοοι.

«Δεν έχουμε Άραβες, Τουρκμένους ούτε Πακιστανούς σε αυτή την περιοχή. Μόνο Ουζμπέκοι μουτζαχεντίν πήραν μέρος στις μάχες», σημείωσε.

Σύμφωνα με αφγανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, χωρικοί κατήγγειλαν ότι υπέστησαν ιδιαίτερα βάρβαρη συμπεριφορά και υπήρξαν εκτεταμένες ωμότητες κατά την έφοδο στο Μίρζα Ολάνγκ: έκαναν λόγο για αποκεφαλισμούς και θύματα που πετάχτηκαν από έναν γκρεμό. Οι Ταλιμπάν διέψευσαν πως προχώρησαν σε τέτοιου είδους θανατώσεις.

«Οι μαχητές μας δεν τους αποκεφάλισαν, αλλά είναι πιθανό να σκοτώθηκαν στις μάχες», είπε ένας οπλαρχηγός των Ταλιμπάν, αναφερόμενος στους άμαχους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter