Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν «χτίσεις» το δικό σου PC

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν «χτίσεις» το δικό σου PC

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα ενός desktop συστήματος, είναι ότι έχει τη δυνατότητα να έρθει «κομμένο και ραμμένο» στις ανάγκες του χρήστη. Ο τελευταίος, βλέπεις, δεν έχει λόγο να συμβιβαστεί με κάτι έτοιμο, όταν μπορεί ο ίδιος να στήσει τον υπολογιστή των ονείρων του κομμάτι-κομμάτι, βάσει των αναγκών και του budget του. Πριν όμως ξεκινήσεις να «χτίζεις» κι εσύ το δικό σου PC, βεβαιώσου ότι γνωρίζεις επαρκώς τον ρόλο του κάθε υποσυστήματος που θα κληθείς να προσθέσεις στο εσωτερικό του.

Πώς θα το κάνεις αυτό; Απλά συνέχισε να διαβάζεις…

Επεξεργαστής

Για την επιλογή επεξεργαστή θα πρέπει να προσδιορίσεις τις ανάγκες και το budget σου. Τι χρήση θες να κάνεις στο σύστημά σου; Το προορίζεις για καθημερινή δουλειά γραφείου ή μήπως έχεις στον νου σου πιο απαιτητικές λειτουργίες όπως π.χ. gaming και «βαριές» εφαρμογές; Μπορείς να επιλέξεις μεταξύ δύο εταιρειών: Intel και AMD. Η πρώτη τα πάει καλύτερα στους high-end επεξεργαστές (Core i7 και Core i9) ενώ η δεύτερη υπερέχει στη mid-range κατηγορία (Ryzen 3 και Ryzen 5) προσφέροντας συνολικότερα καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης. Σε όποια λύση κι αν καταλήξεις, φρόντισε να είναι τελευταίας γενιάς.

Μητρική κάρτα

Η επιλογή της μητρικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον επεξεργαστή, αφού θα πρέπει να είναι του ιδίου socket και να βασίζεται στο κατάλληλο chipset. Μία ακόμα παράμετρος που θα εξετάσεις είναι το μέγεθός της (mini-ITX, microATX, ATX), αφού πρέπει να εφαρμόζει στο κουτί σου. Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της, δώσε βάση στη RAM -μέγιστη χωρητικότητα, αριθμός DIMM, χρονισμός. Αν στήνεις high-end PC τότε «κυνήγησε» τη συμβατότητα με PCIe 4.0 και ιδανικά υποστήριξη περισσότερων από μίας καρτών γραφικών. Σε κάθε περίπτωση η μητρική πρέπει να προσφέρει επαρκείς θύρες επικοινωνίας και ιδανικά να διαθέτει Bluetooth και Wi-Fi 6.

Μνήμη RAM

Αρχικά βεβαιώσου ότι γνωρίζεις τον μέγιστο χρονισμό RAM που υποστηρίζει η μητρική σου. Η ταχύτητα (ο χρονισμός δηλαδή) της μνήμης είναι σημαντική -και γίνεται ακόμα περισσότερο αν το σύστημά σου δε διαθέτει ανεξάρτητη κάρτα γραφικών. Αν και η ταχύτερη RAM είναι προφανώς η καλύτερη επιλογή, είναι και η ακριβότερη. Θα σου προτείναμε να ψάξεις κατά πόσο οι εφαρμογές και τα παιχνίδια που πρόκειται να χρησιμοποιείς κατά κύριο λόγο πλεονεκτούν από την προσθήκη ταχύτερης RAM. Ως προς την ποσότητα, τα 16 GB θα πρέπει να είναι η βάση σου. Για απαιτητικές εργασίες και gaming, μη φοβηθείς να ανέβεις στα 32 GB.

Δίσκος

Η βασική σου επιλογή δίσκου θα πρέπει να είναι SSD. Οι ταχύτητες που προσφέρει δε συγκρίνονται με εκείνες των κλασσικών HDD ενώ είναι πιο αθόρυβος και αξιόπιστος. Οι SATA III SSD (2,5 ιντσών) είναι καλές επιλογές, όμως ακόμα καλύτερες είναι οι PCIe M.2 SSD. Φυσικά άπαντες οι SSD είναι ακριβοί και μικρότερης χωρητικότητας, γι’ αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να πλαισιώσεις τον βασικό σου δίσκο (έναν SSD από 240 GB έως 1 TB στον οποίο θα έχεις εγκαταστήσει τα Windows και εφαρμογές/παιχνίδια που τρέχεις συχνά) και με έναν HDD (2-6 GB), στον οποίο θα αποθηκεύεις αρχεία, backups και λοιπά δεδομένα.

Κάρτα γραφικών

Αν το budget σου είναι σφιχτό και αναζητάς ένα σύστημα για απλή καθημερινή χρήση, τότε η ενσωματωμένη στον επεξεργαστή κάρτα γραφικών θα σε καλύψει. Σημείωσε ότι για τη λειτουργία της δεσμεύει μέρος της RAM του συστήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απόδοση του τελευταίου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, χρειάζεσαι ανεξάρτητη κάρτα. Επιλέγεις μεταξύ NVIDIA (GeForce) και AMD (Radeon) και τα πάντα εξαρτώνται από τις ανάγκες και τα θέλω σου. Οι παράγοντες που πρέπει να εξετάσεις είναι πολλοί και πολύπλοκοι (μνήμη, ταχύτητες μνήμης/πυρήνα και bandwidth, CUDA/RT/Tensor cores, TFLOPS), γι’ αυτό θα σου δώσουμε κατ’ ευθείαν τις προτάσεις μας:

Mid-range

Αν κάνεις παιχνίδι στα 1080p/60 fps, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα είσαι καλυμμένος με μία mid-range κάρτα σε ένα εύρος τιμών 250-400€ (ενδεικτικά μοντέλα: GeForce GTX 1650 Super, Radeon RX 590, GeForce GTX 1650, Radeon RX 5500 XT, GeForce GTX 1660 Ti, GeForce GTX 1660 Super, GeForce GTX 1660, Radeon RX 5600 XT).

Ψύξη

Ο επεξεργαστής που θα επιλέξεις έρχεται με τη δική του ψύκτρα και αν δεν ασχοληθείς με το overclocking, θα σε καλύψει απόλυτα. Το ίδιο ισχύει και με το κουτί, αφού τα περισσότερα διαθέτουν στη χειρότερη περίπτωση έναν ανεμιστήρα. Θα σου προτείναμε, ωστόσο, να ελέγξεις τι υποστηρίζει το δικό σου και να προσθέσεις τουλάχιστον έναν ακόμα για αποτελεσματικότερη απαγωγή της θερμότητας (όσο πιο μεγάλος, τόσο το καλύτερο αφού θα κάνει λιγότερο θόρυβο). Η κάρτα γραφικών θα είναι εντάξει χάρη στο δικό της σύστημα ψύξης, ενώ τέλος, μην ασχοληθείς καν με την ψύξη στις RAM -δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

High-end

Για ανάλυση στα 1440p, υποστήριξη VR ή έναν συνδυασμό Full HD ανάλυσης και υψηλότερου frame rate, ανεβαίνεις λίγο πιο πάνω και συγκεκριμένα μεταξύ 500-650€ (ενδεικτικά μοντέλα: GeForce RTX 2060, GeForce RTX 2060 Super, GeForce RTX 2070 Super, Radeon RX 5700, Radeon RX 5700 XT).

Extreme

Για 4K καταστάσεις με ray tracing, A.I. και τα settings στο max, θα χρειαστεί να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη ξεκινώντας από τα 700€ και φτάνοντας… ψηλά (ενδεικτικά μοντέλα: GeForce RTX 3070, GeForce RTX 2080, GeForce RTX 2080 Ti, GeForce RTX 3080).

Σε κάθε περίπτωση

Σε όποια υποκατηγορία κι αν καταλήξεις, βεβαιώσου αφ’ ενός ότι η κάρτα σου χωράει στο κουτί σου και αφ’ ετέρου ότι το τροφοδοτικό σου μπορεί να την υποστηρίξει. Οι ισχυρές κάρτες είναι… αχόρταγες ως προς την κατανάλωσή τους, γι’ αυτό δώσε ιδιαίτερη βάση στο τελευταίο.

Τροφοδοτικό

Μην υποβαθμίσεις τη σημασία του τροφοδοτικού. Πρόκειται για την ασπίδα του συστήματός σου σε τυχόν αυξομειώσεις τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή από τη στιγμή που θα πατήσεις το κουμπί. Υπολόγισε την ισχύ του (σε Watt) ανάλογα με τα υποσυστήματα που έχεις διαλέξει (το εργαλείο της Cooler Master είναι ό,τι πρέπει), φρόντισε να ταιριάζει στο κουτί σου και αν σε παίρνει, επίλεξε μοντέλο με αποσπώμενα καλώδια για περισσότερη… άπλα στο κουτί και καλύτερη ψύξη. Προτίμησε λύση κατασκευαστή που εμπιστεύεσαι, με efficiency τουλάχιστον 80% και όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα θορύβου (37-40 dB).

Κουτί

Καλά όλα όσα αναφέραμε αλλά κάπου θα πρέπει να τα βάλεις. Το κουτί που θα επιλέξεις δεν οφείλει απλά να χωράει όλα τα υποσυστήματα αλλά να τους επιτρέπει να «αναπνέουν». Κατά τη λειτουργία τους, βλέπεις, όλα αυτά εκπέμπουν θερμότητα, οπότε όσο περισσότερος ο ελεύθερος χώρος, τόσο πιο εύκολα θα απομακρυνθεί ο θερμός αέρας, διατηρώντας τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του κουτιού σε χαμηλά επίπεδα. Επίλεξε κουτί που να προσφέρει άνετη πρόσβαση στο εσωτερικό του, ιδανικά χωρίς εργαλεία. Οι θύρες στην πρόσοψη είναι must, η υποστήριξη υδρόψυξης και ο LED φωτισμός είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου.

Περιφερειακά

Με τον πύργο του συστήματός σου να είναι έτοιμος, ήρθε η ώρα να ασχοληθείς και με τα… γύρω-γύρω. Το βασικότερο όλων είναι η οθόνη: σε μέγεθος που να σε βολεύει και με ανάλυση/frame rate που να αντέχει η κάρτα γραφικών, επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό την εμπειρία χρήσης του υπολογιστή.

Σε ό,τι αφορά το gaming, καλείσαι να διαλέξεις μεταξύ ανάλυσης και ρυθμού ανανέωσης -εξαρτάται από τις απαιτήσεις και τις προτεραιότητές σου. Από τις 27 ίντσες και πάνω, μάλιστα, ίσως να έχει νόημα η αγορά ενός κυρτού ή ultra-wide μοντέλου, αν προορίζεται για δουλειά γραφείου. Πληκτρολόγιο και ποντίκι βεβαιώσου ότι είναι άνετα χωρίς να σε κουράζουν, ενώ για μία πιο ευέλικτη και «καθαρή» εμπειρία προτίμησε ασύρματα μοντέλα. Ένα πολυμηχάνημα, τέλος, θα σε καλύψει με εκτυπώσεις, σαρώσεις και φωτοτυπίες.

Έτοιμο!

Δεν ήταν δύσκολο, έτσι; Μπορεί το στήσιμο ενός υπολογιστή κομμάτι-κομμάτι να είναι λίγο πιο απαιτητικό απ’ ό,τι π.χ. η επιλογή ενός έτοιμου συστήματος από το ράφι, όμως έτσι θα είσαι σίγουρος ότι τα χρήματά σου πιάνουν τόπο μέχρι και το τελευταίο ευρώ που θα επενδύσεις. Έχοντας διαλέξει όλα τα απαραίτητα υποσυστήματα μάλιστα, μπορείς να αφήσεις την απαιτητική διαδικασία της συναρμολόγησης του υπολογιστή στα χέρια των έμπειρων τεχνικών της Πλαίσιο, έτσι ώστε να σου παραδοθεί έτοιμος προς χρήση σε χρόνο μηδέν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter