Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη 13η σύνταξη

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη 13η σύνταξη

Από τη στιγμή που η λεγόμενη 13η σύνταξη πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων το απόγευμα της Παρασκευής, τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμους απαξίωσης του μέτρου με βασικό επιχείρημα ότι δόθηκε «κουτσουρεμένο» σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις.

Για να δούμε όμως τι ισχύει και τι δεν ισχύει από όσα λέγονται και γράφονται για τη 13η σύνταξη, ειδικά από τη στιγμή που όπως έχει δεσμευθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόκειται για μόνιμο μέτρο που θα δίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Καταρχάς η βάση υπολογισμού της είναι το μεικτό ποσό της κύριας σύνταξης. Δεδομένου ότι είναι ένα μόνιμο μέτρο (και όχι ένα προνοιακό μέτρο επιδοματικού χαρακτήρα) υπόκειται σε όλες τις νόμιμες κρατήσεις, όπως συνέβαινε και με την 13η και 14η σύνταξη που χορηγούνταν μέχρι το 2010.

Δηλαδή υπόκειται σε φορολογική κράτηση εφόσον ξεπερνάει το όριο του αφορολόγητου που υπολογίζεται περίπου στα 720 ευρώ καθαρά προ φόρου κύριας σύνταξης καθώς και σε κράτηση υγείας 6%.

Τα ταμειακά διαθέσιμα που χρησιμοποιήθηκαν αντιστοιχούν σε 830 εκατ. €, τα οποία χορηγήθηκαν εξολοκλήρου για την 13η σύνταξη η οποία δεν χορηγήθηκε μόνο σε συνταξιούχους κύριας σύνταξης και προσυνταξιοδοτικής παροχής αλλά και στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Στο άρθρο 120 του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα αναγράφεται επί λέξει ότι «η 13η σύνταξη…υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις και καταβάλλεται εντός του μηνός Μαΐου κάθε έτους… δεν κατάσχεται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει….».

Το δε ποσό της 13ης σύνταξης καθορίζεται ανάλογα με το ποσό της ακαθάριστης μηνιαίας κύριας σύνταξης ως εξής:

α) Για ποσό έως και 500,00 ευρώ, σε ποσοστό 100%.

β) Για ποσό από 500,01 έως και 600,00 ευρώ, σε ποσοστό 70%.

γ) Για ποσό από 600,01 έως και 1.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 50%.

δ) Για ποσό από 1.000,01 ευρώ και άνω, σε ποσοστό 30%.

Παραδείγματα χορήγησης της 13ης σύνταξης:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter