Όλα στα κρυφά στο ΚΑΣ για να περάσει το «έγκλημα» με τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης

Όλα στα κρυφά στο ΚΑΣ για να περάσει το «έγκλημα» με τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης

Δεν έδωσαν την επίμαχη μελέτη σε όσους εναντιώνονται, αρνήθηκαν την κάλυψη της συνεδρίασης στο Documento, καίγονται να προβάλουν τετελεσμένα ενόψει της εκδίκασης προσφυγών στο ΣτΕ

Αίτημα για την αναβολή της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) κατέθεσαν ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων. Τη σημερινή (23.9.2020) συνεδρίαση θα απασχολήσει η έγκριση της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης των μοναδικής αξίας βυζαντινών αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τα τρία σωματεία και συλλόγους που έχουν καταθέσει προσφυγή εναντίον της σχεδιαζόμενης από την κυβέρνηση –«εγκληματικής», όπως η ελληνική και διεθνής επιστημονική κοινότητα παραδέχεται– επιχείρησης απόσπασης, και μάλιστα η προσφυγή θα συζητηθεί στις 6 Νοεμβρίου.

Οι αιτούντες ζητούν την αναβολή επειδή, αν και αιτήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες αντίγραφο της επίμαχης μελέτης, στα χέρια τους δεν έφτασε τίποτα επειδή το αίτημά τους εντελώς αβάσιμα απερρίφθη. Και μάλιστα καλούνται να υποστηρίξουν την εναντίωσή τους στη μελέτη μη γνωρίζοντας το περιεχόμενό της!

Όπως εξηγούν, «το έννομο συμφέρον μας αναγνωρίζεται ευθέως από το ΥΠΠΟΑ, καθώς με το από 21.9.2020 ειδοποιητήριο της Γραμματείας του ΚΑΣ άπαντες κληθήκαμε να παραστούμε στη σημερινή συνεδρίαση για να προβάλλουμε τους ισχυρισμούς μας επί της εν λόγω μελέτης, αντίγραφο της οποίας ωστόσο δεν μας χορηγήθηκε».

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/09/23/5f6b586e825e6344e8070683.pdf

Οι αρχαιολόγοι

Δεν είναι μόνο που δεν έδωσαν τη μελέτη στους αρμοδίους. Είναι και το ότι την έχει αναλάβει ο αδελφός μέλους του ΚΑΣ, ο οποίος ειδικεύεται στον τομέα, ωστόσο είχε παρουσιαστεί ως (ανεξάρτητος) εμπειρογνώμονας σε προηγούμενη συνεδρίαση. Υπάρχει δε και σχέση άλλου μέλους του ΚΑΣ (ακαδημαϊκός) με την Αττικό Μετρό, αφήνοντας πολλά ζητήματα ανοιχτά στην ερμηνεία της απόφασης και της συζήτησης που θα ακολουθήσει.

Από την πλευρά τους οι αρχαιολόγοι (ΣΕΑ) εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως θα αποδείξουν ότι «η συγκεκριμένη μελέτη δεν εγγυάται την προστασία των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον Σταθμό Βενιζέλου και αποτελούν τμήμα του πολεοδομικού ιστού της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Επίσης, θέτει προ των ευθυνών τους όσους επιστήμονες συμμετέχουν στη διαδικασία της συνεδρίασης, η οποία αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στο γνωστό έργο των ψευδοδιλημμάτων που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούν την Θεσσαλονίκη. Οι πολιτικές που προωθούνται συστηματικά από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για τον διαμελισμό και την ανασύσταση ενός αρχαιολογικού χώρου δεν βρίσκουν έρεισμα ούτε στην επιστημονική κοινότητα ούτε στην κοινωνία».

Στα μουλωχτά…

Η συνεδρίαση του ΚΑΣ έχει προγραμματιστεί για σήμερα και το Documento κατέθεσε αίτημα παρακολούθησης της τηλεδιάσκεψης για τις ανάγκες της ενημέρωσης του κοινού μιας και το θέμα αφορά όχι μόνο τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της (στο όνομα των οποίων επιχειρείται η διάπραξη του πολιτιστικού εγκλήματος) αλλά και την επιστημονική κοινότητα που έχει βρεθεί σε μια σπάνια στιγμή συμπαράταξης ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων και μάλιστα έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Οι συνεδριάσεις του ΚΑΣ είναι ανοιχτές στους δημοσιογράφους ωστόσο το υπουργείο πολιτισμού απάντησε αρνητικά στο αίτημα προφασιζόμενο τεχνικούς λόγους. Σε μια εποχή που το «επιτελικό κράτος» διαφημίζει τη διείσδυση των ψηφιακών μέσων στη δημόσια διοίκηση, ενώ βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και λύσεις υπάρχουν για πολλά πράγματα, με ευκαιρία την κατάσταση που διαμορφώνει η πανδημία το ΥΠΠΟ επιχειρεί να περάσει μακριά από τα ραντάρ της δημοσιότητας την επαίσχυντη επιχείρηση καταστροφής του σταυροδρομιού της βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Δεν αιτηθήκαμε τη δια ζώσης παρουσία μας στην αποψινή συνεδρίαση αλλά στην τηλεδιάσκεψη! Με φαιδρές δικαιολογίες επιχειρούν να επιβάλουν μπλακάουτ στην ενημέρωση για ένα θέμα στο οποίο οι Θεσσαλονικείς έχουν ταχθεί εναντίον σε πρόσφατη δημοσκόπηση – και μάλιστα ύστερα από τέτοια τα λαιπωρία και προπαγάνδα, όπως τονίζουν οι αρχαιολόγοι.

Όπως φαίνεται από όλα τα παραπάνω, οι αποφάσεις του ΚΑΣ είναι προειλημμένες και απομένει μια τυπική συνεδρίαση απόψε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter