Oλα τα βλέμματα στραμμένα στον Σχοινά

Oλα τα βλέμματα στραμμένα στον Σχοινά

Ο ίδιος αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή, αλλά προβληματίζει… η διαβολική σύμπτωση των θέσεών του για το Κατάρ με όσα έχει πει η Καΐλή για το εμιράτο

Με απόλυτο τρόπο ο επίτροπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για τη λεγόμενη Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς απέρριψε πριν από λίγες ημέρες κάθε υποψία για εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatar-gate μετά και την εμπλοκή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή.

«Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου για το Κατάρ κάθε λέξη είναι 100% συμβατή με τις πολιτικές της Κομισιόν. Δεν αυτοσχεδιάζουμε, δεν εφευρίσκουμε θέσεις. Με θρησκευτική ευλάβεια επαναλαμβάνω τις πολιτικές της Κομισιόν» είπε μεταξύ άλλων. Σε ερώτηση για το εάν έλαβε δώρα από το Κατάρ, ο Μαργ. Σχοινάς απάντησε ότι πήρε μία μπάλα, ένα κουτί σοκολατάκια, τα οποία, όπως επισήμανε, τ’ άφησε στον οδηγό που τον πήγε και τον έφερε από το στάδιο.

Ο Μαργ. Σχοινάς ωθήθηκε σε αυτήν τη δήλωση ύστερα από πολύ ισχυρές πιέσεις, καθώς μόλις ξεσκεπάστηκε το σκάνδαλο ήταν αναπόφευκτο να μη συνδεθεί το όνομά του με βάση μια σειρά από ενθουσιώδεις δηλώσεις που είχε κάνει σε ανύποπτο χρόνο για τα… βήματα προόδου του Κατάρ ενόψει της έναρξης του Μουντιάλ.

Δεν τον ξεχνούν Politico και «La Republica»

Τόσο το Politico όσο και η ιταλική «La Republica» φαίνεται να νιώθουν την ανάγκη να αναφέρουν το όνομά του σχεδόν σε κάθε ρεπορτάζ που αφορά το Qatar-gate, το σκάνδαλο δηλαδή που θέλει το Kατάρ να έχει επηρεάσει ανθρώπους με ιδιαίτερη ισχύ στην ΕΕ, ώστε να μη γίνεται αναφορά στους χιλιάδες εργάτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή των γηπέδων του Μουντιάλ.

Μέχρι στιγμής η δικαστική έρευνα δεν φαίνεται να στρέφεται εναντίον του επιτρόπου.

Ωστόσο, η σύμπτωση των θέσεων που έχει εκφράσει θυμίζει… διαβολικά τα όσα είχε πει η υπόδικη πλέον ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, όταν σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου είχε εξάρει τις προσπάθειες του Κατάρ σε ό,τι αφορά την εργατική του νομοθεσία.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του Μαργ. Σχοινά στην ΕΡΤ: «Το Κατάρ έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει αναμορφώσει την εργατική του νομοθεσία, έχει σαφέστατα κάνει τομές σε πράγματα που είναι αδιανόητα για χώρες της περιοχής» είχε πει τότε ο Μαργ. Σχοινάς και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είναι τόσο απλό το να επιβάλουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής σε τρίτους».

Ωστόσο, οι περισσότερες «φιλοκαταριανές» δηλώσεις του Μαργ. Σχοινά δεν είχαν γίνει σε τηλεοπτικά κανάλια και ομιλίες, αλλά στο «σύμπαν» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο Twitter.

Ισως γι’ αυτό ο ίδιος ο Μαργ. Σχοινάς, στις δηλώσεις με τις οποίες απέρριψε τις υπόνοιες ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Θα τουιτάρω και θα το κάνω ως ένδειξη διαφάνειας. Και να σας πω και κάτι; Δόξα τω Θεώ που τουίταρα. Φαντάζεστε τι κριτική θα εισέπραττα αν δεν είχα τουιτάρει όσα έκανα στο φως της ημέρας;».

Τι είχε τουιτάρει όμως ο επίτροπος της ΕΕ που τον κάνει σήμερα να αναγκάζεται να ξεκαθαρίζει ότι οι αναρτήσεις αυτές ήταν ειλικρινείς;

Ο Μαργ. Σχοινάς στις 20 Νοεμβρίου, αναρτώντας φωτογραφίες του από τη συνάντησή του με τον υπ. Εξωτερικών του Κατάρ, ανέφερε: «Η ΕΕ και το Κατάρ θα συνεχίσουν να διευρύνουν τη σχέση τους στην κινητικότητα, στις δεξιότητες, στην εργατική μεταρρύθμιση, την ασφάλεια και στις επαφές μεταξύ των λαών».

Μία ημέρα νωρίτερα ο Μαργ. Σχοινάς ήταν ακόμη σαφέστερος. Σε ανάρτησή του μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ILO στο Κατάρ (οργάνωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων) έγραφε: «Το Κατάρ έχει κάνει αξιόλογη και απτή πρόοδο στις εργατικές μεταρρυθμίσεις, η οποία πρέπει να παραμείνει βιώσιμη και να παραμείνει σε ισχύ και μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022».

Μίλησε εξ ολοκλήρου στα… αραβικά

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δήλωση του Μαργ. Σχοινά που έγινε εξ ολοκλήρου στα αραβικά. Με σπαστή προφορά, αλλά σε μια… άξια προσπάθεια να αντεπεξέλθει σε μια δύσκολη γλώσσα ο επίτροπος δημοσίευσε ένα βίντεο 40 δευτερολέπτων στο οποίο λέει στα αραβικά: «Βρίσκομαι σε επίσημη επίσκεψη στον Κόλπο. Ο σκοπός είναι να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου σε διάφορους τομείς όπως η κινητικότητα, οι βίζες, η ασφάλεια, η νεολαία, οι δεξιότητες και ο αθλητισμός. Είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις».

Επίσης, δεν μπορεί να λησμονηθεί και μια «απρόβλεπτη» συνάντηση, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, κατά την επίσκεψή του στις χώρες του Κόλπου: «Απρόβλεπτη κι ευχάριστη συνάντηση σήμερα στο Αμπου Ντάμπι με δυο φίλους συμπατριώτες που τιμούν την πατρίδα με τη δουλειά τους σε κρίσιμα εθνικά και ευρωπαϊκά εργοτάξια». Η μία εκ των δύο «φίλων συμπατριωτών που τιμούν την πατρίδα» δεν ήταν άλλη από την προφυλακισμένη ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.

Πέραν των θερμών αναρτήσεών του και της σύμπτωσης των απόψεών του με εκείνες που είχε εκφράσει η Εύα Καϊλή για το Κατάρ, δεν υπάρχει κάποιο δημοσίευμα στα διεθνή ΜΜΕ που να κάνει λόγο για επίσημες υποψίες ή στοιχεία κατά του Μαργ. Σχοινά.

Ωστόσο, η σιωπή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα Σχοινά ακολουθήθηκε από αυτονόητες δημοσιογραφικές ερμηνείες ότι η στήριξη του Ελληνα επιτρόπου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται αυτήν τη στιγμή αν όχι στον αέρα, σίγουρα στο χαμηλότερο σημείο της πορείας του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter