Όλα τούμπα – Ο λαϊκισμός της… αριστείας ξεγυμνώθηκε στο Documento που κυκλοφορεί – μαζί το ΗotDoc History, το Docville και το ένθετο υγείας Doclife

Όλα τούμπα – Ο λαϊκισμός της… αριστείας ξεγυμνώθηκε στο Documento που κυκλοφορεί – μαζί το ΗotDoc History, το Docville και το ένθετο υγείας Doclife

Όλα τούμπα. Θεαματικές κυβιστήσεις από την «πρώτη φορά κυβέρνηση ΑΕ». 

Η «προδοτική» συμφωνία των Πρεσπών που έγινε «αμοιβαία επωφελής». Οι φοροελαφρύνσεις και η μείωση πλεονασμάτων που απέσπασαν το όχι των θεσμών. Οι μπουλντόζες της ανάπτυξης που κλάταραν προτού μπουν στο Ελληνικό.

Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων. Το «γαλάζιο» μητσοτακικό κράτος είναι εδώ.

-«Ασφαλιστικό Πινοσέτ». Και η κύρια σύνταξη στο μενού των ιδιωτικών εταιρειών.

-Σεισμός. Τα μυστικά του ρήγματος της Πάρνηθας. Ομοιότητες και διαφορές με τη φονική δόνηση του 1999. Τι λένε οι επιστήμονες.

-Γιάννης Κουρτάκης. Οι επιλεκτικές παρτίδες του εκδότη με εμπλεκόμενους σε υπόθεση ναρκωτικών. Τι τον συνδέει με Κοτσώνη, Συντυχάκη και Μαρινάκη.

-Πατρινή οργή για την κατάργηση της Νομικής. Μιλούν Βενετσάνα Κυριαζοπούλου (πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών), Απόστολος Κατσιφάρας (απερχόμενος περιφερειάρχης), Δημήτρης Βερβεσός (πρόεδρος ΔΣΑ).

-Μάτι. Ένα χρόνο μετά η περιοχή ξαναζωντανεύει χάρη στους ανθρώπους της.

-ΣΥΡΙΖΑ. Αντεπίθεση σε όλα τα καυτά μέτωπα.

-«Αθήνα 2004». Ολυμπιακά κουφάρια σε όλη την Ελλάδα.

-«Απόλλων 11». Ψυχροπολεμικός θρίαμβος σε ζωντανή μετάδοση.

Το HotDoc History

Το όνειδος της Αποστασίας – Το μοιραίο 1965 στο HotDoc History

Η περίοδος 1964-1966 ήταν σημείο ασταθούς ισορροπίας. Η Ελλάδα ταλαντευόταν ανάμεσα στην οπισθοδρόμηση προς το δεξιό κράτος βίας και καταστολής και την ελπίδα για ένα πιο ελεύθερο μέλλον που είχε ανοίξει με την εκλογική νίκη της Ενωσης Κέντρου το 1964 με 52,72%.

Στο τεύχος περιγράφονται οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε το παλιό σύμπλεγμα εξουσίας για να ανακαταλάβει το κράτος: Τα Ανάκτορα που είχαν γαντζωθεί στην αντίληψη πως το στράτευμα αποτελεί ιδιοκτησία του. Οι Αμερικανοί που αισθάνονταν ανασφάλεια από κάποιες ανεξαρτησιακές ή ριζοσπαστικές αναφορές του Ανδρέα Παπανδρέου. Η ΕΡΕ που πρόσφερε τυφλά και προκαταβολικά υποστήριξη σε «τυχόν» κυβέρνηση διαφωνούντων του Κέντρου.

Ο λαός είχε εναποθέσει –περισσότερο ή λιγότερο σοφά- τις ελπίδες του στον Γεώργιο Παπανδρέου, τον «πρωθυπουργό των Δεκεμβριανών», προκειμένου να εξέλθει από τον μετεμφυλιακό ζόφο. Όμως το κόμμα του αποδείχτηκε εξαιρετικά ετερογενές. Προς τον σκοπό της διάσπασης του χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα. Θεμιτά και –κυρίως- αθέμιτα. Αξιοποίηση των ηγετικών διαγκωνισμών στο Κέντρο, πριμοδότηση (πολιτική, επικοινωνιακή, οικονομική) της διάσπασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ενας-ένας έκαναν την εμφάνιση τους οι πρόθυμοι της Αποστασίας: Ο Νόβας, πρώτος εντολοδόχος πρωθυπουργός που δεν ευδοκίμησε. Και ακολούθησαν Στεφανόπουλος, Τσιρμώκος, Μητσοτάκης, Τούμπας, Γαρουφαλιάς, Κωστόπουλος, Γιαμάς και άλλοι 32.

Αξιοποιήθηκε ακόμη και ο θλιβερής μνήμης Γρίβας, κατοχικός «Χίτης», για να στηθεί η σκευωρία του ΑΣΠΙΔΑ εναντίον δημοκρατικών αξιωματικών και του Ανδρέα.

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία –και βέβαια η Αριστερά- δεν παρέμειναν ουδέτερες. Εν γνώσει της συντάχθηκε και υποστήριξε, διλημματικά έστω, τον Παπανδρέου. Απαίτησε με το σύνθημα 1-1-4 τον σεβασμό του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος. Εισέφερε στον «φόρο του αίματος» με ένα επίλεκτο στέλεχος της: Τον Σωτήρη Πέτρουλα.

Η φράση του Κων. Μητσοτάκη σε μυστική σύσκεψη τον Ιούνιο του 1965 παρουσία Αμερικανού παράγοντα πως «το σχέδιο Ατσεσον πρέπει να επιβληθεί επί του Μακαρίου με πραξικόπημα αν χρειαστεί» δεν υλοποιήθηκε από την Αποστασία. Η πόρτα όμως είχε ανοίξει για την χούντα η οποία το εφάρμοσε το 1974.

Το Docville

Ένας χρόνος χωρίς τον Μάνο Ελευθερίου, στο Docville

Ενας χρόνος χωρίς τον Μάνο Ελευθερίου. Στις 22 Ιουλίου κλείνει ένας χρόνος από την απώλεια του σπουδαίου ποιητή, στιχουργού και πεζογράφου, και το Docville τιμά τη μνήμη του με ένα ποίημά του και ένα κείμενο γραμμένο από τον Γιώργο Νταλάρα. Στην επιμέλεια η Αφροδίτη Ερμίδη.

Ο καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Σταύρος Σταυρίδης μιλάει στην Ηλέκτρα Ζαργάνη για τα αυτοοργανωμένα κινήματα της Λατινικής Αμερικής και τη μυθοποίηση των Εξαρχείων.

Ο Σπύρος Οικόπουλος επισκέφτηκε την επιχείρηση «Το Αγόρι» στην Καλλιθέα, την πρώτη, αλλά και μοναδική στη χώρα μας που ασχολείται με την κατασκευή της ξυλορακέτας θαλάσσης και συνομίλησε με το συνεχιστή της παράδοσης Νίκο Παπαναστασίου και τον συνεργάτη του Γαβριήλ Παλαιοδήμο.

Ο «Χωροφύλακας στον Σαν Τροπέ» η κλασική κωμωδία που έκανε τον Λουί ντε Φινές διάσημο και τον μέσο χωροφύλακα αγαπητό στους πολίτες επιστρέφει στα θερινά σινεμά και ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης καταγράφει τις κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του Γάλλου κωμικού.

Η Μόσχα του Άρη Ασπρούλη. Ο θεατρικός συγγραφέας και Υπ. Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Αρης Ασπρούλης καταγράφει τις εντυπώσεις του από το ταξίδι του στην Μόσχα.

Η φωτογράφος Μαίρη Χριστοφίδη με αφορμή την ατομική έκθεση φωτογραφίας της στην γκαλερί CITRONNE με τίτλο «Αντιστάσεις και Αποκλεισμοί» μιλάει στην Αφροδίτη Ερμίδη για τα μυστικά της έκθεσης.

Προδημοσίευση από το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Σάμιου με τίτλο «Αγοραπωλησίες ακινήτων 1941-1944 – Οι «χρυσές ευκαιρίες» της Κατοχής» όπου ο συγγραφέας διερευνά τις αγοραπωλησίες ακινήτων κατά την Κατοχή, αλλά και το πώς και γιατί οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις (δεν) δικαίωσαν τους αρχικούς ιδιοκτήτες.

Από τις αλληγορικές αναφορές στο Βιετνάμ, μέχρι τους νεκροζώντανους ναζί και τις τρελές αγελάδες παρουσιάζουμε τις ταινίες που έδειξαν ότι τα ζόμπι μπορεί να έχουν και πολιτική ταυτότητα. Στην επιμέλεια ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης.

To Doclife

Συμβουλές για καλές διακοπές – Ένθετο Υγεία με το Documento

Χρήσιμες συμβουλές για καλές διακοπές και ένα καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα, προσφέρει το ένθετο Υγεία. Ειδικοί επιστήμονες εξηγούν με απλά λόγια τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς, οι ασθματικοί, οι διαβητικοί και οι υπερτασικοί καθώς και ποιες είναι οι επικίνδυνες μολύνσεις που κρύβονται στην άμμο και την πισίνα.

Ποιες είναι οι λεγόμενες θερμικές διαταραχές και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε για να μην φτάσουμε στο επικίνδυνο στάδιο της θερμοπληξίας. Και ακόμα όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για ασφαλείς και ανέμελες διακοπές εκτός συνόρων μέσα από τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter