Ολάντ: «Να τηρήσει η Ευρώπη τις δεσμεύσεις της»

Ολάντ: «Να τηρήσει η Ευρώπη τις δεσμεύσεις της»

Έκκληση για γαλλικές επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη Γαλλία.

Τήρηση των δεσμεύσεών της απέναντι στην Ελλάδα ζήτησε από την Ευρώπη ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ενώ έκανε έκκληση για γαλλικές επενδύσεις στη χώρα μας κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη Γαλλία.

Όπως ανέφερε ο κ. Ολάντ «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και το ελληνικό Κοινοβούλιο τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Δεσμεύσεις που προβλέπονταν στη συμφωνία. Είναι λοιπόν, απαραίτητο η Ευρώπη να τηρήσει επίσης, τις δεσμεύσεις της. Με τις επιβεβαιώσεις που είναι απαραίτητες και με τις επιπλέον διευκρινίσεις που απαιτούνται».

«Θέλω τις επόμενες μέρες να εργασθώ για τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου, μετά την ωριαία περίπου συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.

«Είμαι ευτυχής που υποδέχομαι ένα φίλο που αγαπάει τη Γαλλία και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θέλει να συνεισφέρει στους άρρηκτους δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ο κ. Ολάντ εξήγησε ότι δύο ήταν τα κεντρικά θέματα για τα οποία συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του: «Το πρώτο αφορά τις προσπάθειες που κάνουν οι Έλληνες για να βγουν από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν και για την οποία κάναμε τα πάντα για να επιτρέψουμε την επίλυσή της. Το δεύτερο, ήταν το προσφυγικό».

Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στις δικές του προσπάθειες για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που τελικά επιτεύχθηκε «με πολύ σκληρές δεσμεύσεις» που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υποχρεώθηκε να αναλάβει.

«Σήμερα οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, που αφορά στη συνεισφορά της Ευρώπης, σε όρους αλληλεγγύης, αλλά και στην ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού χρέους, για την οποία δεν έχουμε ακόμη όλες τις αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο στόχο» ανέφερε ο κ. Ολάντ και συνέχισε:

«Θέλω τις επόμενες ημέρες να εργαστώ για να μπορέσει να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα η αξιολόγηση, η δεύτερη αξιολόγηση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη».

Στη συνέχεια, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και το ελληνικό Κοινοβούλιο τήρησαν τις δεσμεύσεις που προβλέπονταν στη συμφωνία. «Είναι λοιπόν απαραίτητο, η Ευρώπη να τηρήσει επίσης τις δεσμεύσεις της, με τις επιβεβαιώσεις που είναι απαραίτητες και με τις διευκρινίσεις που απαιτούνται. Οφείλουμε να προχωρήσουμε, ώστε η Ελλάδα να ξαναβρεί μια προοπτική ανάπτυξης, και κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Διότι τα αποτελέσματα υπάρχουν. Και η Γαλλία δεσμεύτηκε και θα συνεχίσει να δεσμεύεται στο πλευρό της Ελλάδας, προκειμένου να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα» δήλωσε.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο Γάλλος Πρόεδρος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και αναγνώρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει «μια από κοινού συνεργασία, ώστε να βελτιωθεί ο μηχανισμός που έχει προβλεφθεί από τις συμφωνίες».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στους πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες, την επιθυμία ανταλλαγών στα πανεπιστήμια, τη συνέχιση διδασκαλίας των γαλλικών στην Ελλάδα και την προσπάθεια αύξησης των γαλλικών επενδύσεων.

«Απόψε θα απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση στις γαλλικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των συνεργασιών που μπορεί να τους προταθούν ή των διαγωνισμών που μπορεί να προκύψουν, ώστε η Γαλλία να μπορέσει να είναι παρούσα στην Ελλάδα πέρα από όσα γίνονται σε τουριστικό επίπεδο» είπε ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε : «Είναι η υποχρέωση της αλληλεγγύης αλλά και της φιλίας. Και η Ευρώπη πρέπει με τη σειρά της να επιστρέψει αυτά, που αυτός ο υπέροχος πολιτισμός μας έδωσε σε όρους πολιτιστικής υπερηφάνειας» κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter