Όλες οι πόρτες ανοικτές για την Τουρκία και η Ελλάδα… θεατής

Όλες οι πόρτες ανοικτές για την Τουρκία και η Ελλάδα… θεατής

Η παρουσία της χώρας στο διεθνές στερέωμα υποβιβάζεται διαρκώς και πλέον δεν μας ξαφνιάζει πως η Άγκυρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -παρά τις εσωτερικές αναταράξεις- έχει κατορθώσει να βρει όλες τις πόρτες ανοικτές και να έχει αναχθεί σε διεθνή παράγοντα ή αν προτιμάτε σε ένα βασικό παράγοντα όλης της Ανατολικής Μεσογείου.

Είτε πρόκειται για τις προσβάσεις στην Ουάσιγκτον, είτε για τις προσβάσεις στην Ευρώπη, είτε –ακόμα περισσότερο- για την αναβάθμιση των επαφών της με τη Μόσχα και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν– η Άγκυρα εκτοπίζει πλέον τους γείτονές της παίζοντας το δικό της παιχνίδι. Διπλό ή τριπλό, η αλήθεια είναι πως έχει τη σφραγίδα του προέδρου της.

Στον αντίποδα για τη χώρα μας, είτε παραμένει ο παρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδώ που χάνουμε σε όλους τους τομείς, από την οικονομία ως το κράτος δικαίου και την Ελευθερία του Τύπου (το ΟΠΕΚΕΠΕ είναι κερασάκι στην τούρτα), είτε σπάει κάθε δεσμό με τη Ρωσία -με την οποία είχαμε  παραδοσιακές σχέσεις-  είτε παρακαλεί για φωτογραφίες με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ή απλά με κάποιον παράγοντα της νέας αμερικανικής σκηνής.

Ουσιαστικός όπως φαίνεται πυλώνας της Ευρωπαϊκής Άμυνας, η Τουρκία διεκδικεί και συχνά απολαμβάνει ρόλο διαιτητή σε σειρά κρίσεων από Ουκρανία ως Γάζα.

Αντίθετα η Ελλάδα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και κατέχει την μηνιαία προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σφυρίζει αδιάφορα μη διεκδικώντας τίποτα πέραν μια θεωρητικής υποταγής σε γνωστά ή άγνωστα συμφέροντα.

Τελευταία πράξη της Τουρκίας, η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα όπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον  Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν με ατζέντα όλα τα καυτά θέματα μεταξύ των οποίων και οι  προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και οι εξελίξεις μετά τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ο Φιντάν πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου πέρα από τη συνάντησή του με τον Πούτιν συναντήθηκε και με τον Ρώσο επικεφαλής διαπραγματευτή Βλαντίμιρ Μεντίνσκι. Σήμερα μάλιστα αναμένεται η συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

 

Στη συνάντησή τους Πούτιν και Φιντάν αναφέρθηκαν «στις πρωτοβουλίες που έγιναν πρόσφατα για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας (και) τις εξελίξεις μετά τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε η τουρκική πηγή.

Επίσης συζητήθηκαν διμερή οικονομικά θέματα και ενεργειακά ζητήματα, πρόσθεσε η πηγή.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι βασικό θέμα των συνομιλιών θα είναι οι διμερείς σχέσεις, αλλά θα συζητηθεί και η Ουκρανία.

Πριν τη συνάντηση των δύο ανδρών, η τουρκική πηγή είχε επισημάνει ότι ο Φιντάν θα επαναλάβει την πρόταση της Άγκυρας να φιλοξενήσει τις δύο πλευρές και να εξακολουθήσει να έχει ρόλο «μεσολαβητή».

Αν και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα ούτε έχει αποφασιστεί ο τόπος για τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η Τουρκία – χώρα μέλος του ΝΑΤΟ—έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι μπορεί να τις φιλοξενήσει.

 

Αντιπροσωπείες από τη Ρωσία και την Ουκρανία συναντήθηκαν νωρίτερα τον Μάιο στην Κωνσταντινούπολη, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022.

Ο Φιντάν αναμένεται επίσης να επισκεφθεί το Κίεβο αργότερα μέσα στην εβδομάδα για να συναντηθεί με Ουκρανούς αξιωματούχους και να συζητήσουν τις εξελίξεις μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Ρωσικές πηγές έχουν επισημάνει ότι πιθανές χώρες για τη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων με το Κίεβο είναι η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Ομάν. Το ενδεχόμενο να γίνει στο Βατικανό έχει αποκλεισθεί εξάλλου από τον ίδιο τον Λαβρόφ.

Εννοείται πως πέραν των διαρροών, θεωρείται βέβαιο ότι στην ατζέντα υπήρξε αναφορά και σε άλλα θέματα, όπως η Μέση Ανατολή υπό το βάρος των σημερινών εξελίξεων και της γενοκτονίας του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων και της Γάζας συγκεκριμένα.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αρθρώνει λέξη, αποφεύγει αναφορές –  και δεν διεκδικεί τίποτα παρά ίσως μια κοινή φωτογραφία για να καλύψει το κενό στην «ενημέρωση»

Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο πρωθυπουργός την Τρίτη (20/5) μίλησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις 1227 λέξεις της παρέμβασής του δεν υπήρξε ούτε μία (1) για τη Γάζα.

Περισσότερο απουσία από τις διεθνείς εξελίξεις δεν γίνεται!

Διαβάστε επίσης:

Liberation: «Αδικαιολόγητη κλιμάκωση από το Ισραήλ στη Γάζα»

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Έχει εξαντληθεί η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού της Γάζας

Το Μαξίμου δικαιολογεί μέσω Χαμάς τη σφαγή στη Γάζα

Φρίκη στη Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο που λειτουργούσε ως καταφύγιο – 20 νεκροί

Γεωτεχνικοί προς Τσιάρα για ΟΠΕΚΕΠΕ: Βασικοί υπεύθυνοι για την κατάντια όλοι σχεδόν οι υπουργοί και υφυπουργοί

Κύρτσος για μάρτυρες Novartis: Στις ΗΠΑ αξιοποιήθηκαν για τεράστια πρόστιμα, στην Ελλάδα… «αναξιόπιστοι»

Η Γάζα αφανίζεται σε live μετάδοση

Documento Newsletter