Ολέθρια σχέση

Ολέθρια σχέση

Επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη οι ακροδεξιοί κυβερνούν το κόμμα, καθορίζουν τη γραμμή του και μετατρέπουν τη ΝΔ στη χωροφυλακίστικη Δεξιά του ’60

Οταν οι ακροδεξιοί αμφισβήτησαν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, ο Κυριάκος κρυφογέλασε. Οταν η ΛΑΟϊκή Νέα Δημοκρατία αντικατέστησε τις δημοκρατικές παραδοχές στο κόμμα με το «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» ο Κυριάκος ικανοποιήθηκε. Οταν οι αναθεωρητές της Ιστορίας εξίσωσαν τον κομμουνισμό με τον ναζισμό, ο Κυριάκος χειροκρότησε. Οταν οι φασίστες θα είναι μια μαύρη πραγματικότητα στη ΝΔ, δεν θα υπάρχει κανένας για να σώσει τον Κυριάκο απ’ αυτούς.

Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από το ιστορικό συντηρητικό κόμμα στην Ελλάδα και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία σε ποιον μοιάζει.

Η ΝΔ έκρυβε πάντα στους κόλπους της ανθρώπους που εξέφρασαν το μίσος του Εμφυλίου, τις πρακτικές των χουντοβασιλικών, τις ιδέες του μίσους και της ξενοφοβίας. Τους έκρυψε ως συγγενείς και τους χρησιμοποίησε ως εκλογική πελατεία. Δεν τους έκανε όμως ποτέ επίσημη θέση και γραμμή του κόμματος. Από την εποχή του Σαμαρά, οι ακροδεξιοί του ΛΑΟΣ, οι πολιτικοί συγκάτοικοι των χρυσαυγιτών στα ψηφοδέλτια, εισέβαλαν στη ΝΔ ως εγγυητές της ακροδεξιάς αδεξιότητας. Επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη κυβερνούν το κόμμα, καθορίζουν τη γραμμή του και μετατρέπουν τη ΝΔ στη χωροφυλακίστικη Δεξιά του ’60. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος θυμίζει στο Twitter τη νίκη στον Γράμμο και το Βίτσι και ξαφνικά παραδέχεται πως το βίντεο που τον εμφανίζει να φωνάζει το γκεμπελικό σύνθημα «Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη» δεν είναι πλαστό όπως είχε πει παλιότερα, αλλά πραγματικό. Το θράσος δεν περισσεύει απλώς, αλλά μαζί με το ψέμα και την πολιτική αλητεία αποτελούν τα κλασικά όπλα του φασίστα.

Η ΝΔ δεν κινδυνεύει να παραδοθεί σε μια σκληρή ομάδα διακυβέρνησης, κινδυνεύει να μεταλλαχθεί σε σχηματισμό όπου η μετριοπάθεια του Καραμανλή ή η δημοκρατική προσήλωση των παλιών στελεχών θα φαντάζουν ως παραφυάδες των κομμουνιστών. Με την υπόσχεση της κατάληψης της εξουσίας και της νίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγεί τους ψηφοφόρους του κόμματος στον διχαστικό φανατισμό και στην εμφυλιοπολεμική ψύχωση που θέλει τη δημοκρατία να εγκαθίσταται με τη δική τους επικράτηση και τη χώρα ως δική τους χώρα.

Αντί των πολιτικών θέσεων και της πολιτικής αντιπαράθεσης, η δημιουργία εσωτερικών εχθρών, ανθελλήνων και μιασμάτων. Οι αριστεροί είναι παρίες, δεν έχουν δικαίωμα στην εξουσία, ενώ οι δεξιοί είναι αυτόματα άριστοι, εκπρόσωποι της δημοκρατίας με την ίδια αντίληψη που κάποτε ήταν εθνικόφρονες ακόμη και αν είχαν φορέσει κουκούλες ή διέπρεψαν ως μαυραγορίτες.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως η ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν ερωτροπεί με τις ακροδεξιές θέσεις, αλλά έχει δανειστεί όλα τα εργαλεία με τα οποία ο φασισμός κάνει πολιτική: ψέματα, συκοφάντηση των αντιπάλων, κυνική επαναδιατύπωση θέσεων χωρίς την ανάγκη απολογίας. Ετσι οι διακοπές του πρωθυπουργού κρύβουν συνωμοσία γιατί επέλεξε να μη δίνει την προσωπική και οικογενειακή του ζωή φόρα παρτίδα στις κάμερες κατά τα πρότυπα του Κυριάκου που ποστάρει φωτογραφίες «με τη Μαρέβα μου». Η κυβέρνηση είναι ανίκανη γιατί οι υπουργοί δεν βγήκαν στους δρόμους με τις μάνικες και αναμφισβήτητα έχουμε να κάνουμε με σταλινικούς γιατί δεν υπέγραψαν την κατάπτυστη διακήρυξη του Ταλίν (παρεμπιπτόντως δεν επρόκειτο για διοργάνωση της εσθονικής προεδρίας αλλά για κάποια εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης) που βάζει στην ίδια εξίσωση τον ναζισμό με αυτούς που σταμάτησαν την εξάπλωσή του. Και όταν τελικώς η ίδια η Ευρώπη ακολουθεί τον δρόμο της Ελλάδας, όταν η εβραϊκή κοινότητα της χώρας αρνείται να συγκρίνονται τα εγκλήματα του ναζισμού και οι θεωρίες του με όποιον αυταρχισμό έχει εκφραστεί στον κόσμο, τότε απλώς σφυρίζουν κλέφτικα και χωρίς ντροπή δηλώνουν πως ουδέποτε εννοούσαν κάτι τέτοιο.

Εχει πραγματικά πολύ μικρή σημασία αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδίδει το κόμμα στο παρελθόν επειδή δεν έχει όραμα για το μέλλον, τρόπο και γνώση για να το διοικήσει ή αν βρίσκει πως οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του εξυπηρετούνται από τον κυνισμό των ακροδεξιών συνεργατών του. Σημασία έχει πως κατασκευάζει έναν εφιάλτη που πισωγυρίζει τη χώρα. Τα πρώτα θύματα της πολιτικής του είναι οι δημοκρατικοί άνθρωποι στο κόμμα του, οι οποίοι σε λίγο θα λαμβάνουν τον χαρακτηρισμό των παραφυάδων της Αριστεράς αν επιχειρήσουν να υπερασπίσουν τα δημοκρατικά κεκτημένα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φεύγοντας από το κλασικό πλαίσιο των σχέσεων διαπλοκής, σταδιακά διαμορφώνει τους κανόνες με βάση τους οποίους θα αποδώσει ο αγών του. Για να το πετύχει θα χρειαστεί να θυσιαστούν ακόμη και οι υποτυπώδεις κανόνες πολιτικής συνύπαρξης. Τα στελέχη του δεν μπορούν να πηγαίνουν όπου μιλάνε ή υπάρχουν συριζαίοι, δημοσιογράφοι που του ασκούν κριτική μπαίνουν στο στόχαστρο, επιχειρηματίες που τον εξυπηρετούν αποκτούν πολιτική προστασία. Οχι, όλα αυτά δεν είναι δημοκρατική πεποίθηση ενός δημοκρατικού ανθρώπου. Είναι η κατρακύλα της δημοκρατίας και ο κίνδυνος του εκφασισμού. Ο Κυριάκος έχει νοικιάσει το διαμέρισμα που του ανήκει στην πολυκατοικία της Δεξιάς σε αυτούς που θεωρεί πως του δίνουν περισσότερα. Οταν θα το παραδώσουν πίσω, δεν θα έχουν αφήσει τίποτε όρθιο. Ούτε τον ίδιο.

ΥΓ.: Για την ιστορία και μόνο. Κομμουνισμός και ναζισμός πραγματικά συναντήθηκαν. Ήταν στο Στάλινγκραντ όπου ο ναζισμός ηττήθηκε. Το Άουσβιτς δημιουργήθηκε από ναζί και καταστράφηκε από τους Σοβιετικούς. Στη μεγάλη θυσία για την απελευθέρωση της υφηλίου από τον φασισμό συμμετείχαν χιλιάδες Έλληνες αριστεροί. Δυστυχώς σε αυτήν τη μάχη, πολλοί πολιτικοί πρόγονοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι κυβέρνησαν κιόλας τη χώρα αργότερα, ήταν από την άλλη πλευρά και φώναζαν: «Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη». Ο Βορίδης τους έχει και αφίσα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter