Τι έγινε στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Όλη η αλήθεια για τον Γιάννη Μουζάλα και η παρέμβαση των 53

Δεν έχει καθίσει ακόμη η σκόνη που σηκώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά σε ότι αφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας ο κ. Μουζάλας εντός της συνεδρίασης δέχθηκε κριτική για το γεγονός ότι στα κέντρα διαμονής στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου παραμένουν εγκλωβισμένα δεκάδες άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού πολλά εξ αυτών ανήλικοι.

Ο κ. Μουζάλας αντέδρασε με έναν τρόπο που έχει ξανακάνει στο παρελθόν, θέτοντας δηλαδή την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού και θεωρόντας επί της ουσίας ότι στοχοποιείται από μερίδα του κόμματος.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Μουζάλα, ενώ σήμερα (Τρίτη) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ενημέρωση των συντακτών δήλωσε ότι ο κ. Μουζάλας όχι μόνο παραμένει στο υπουργείο του αλλά ακόμη κι αν δεν είναι ο νέος Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ε.Ε. θα παραμείνει στη θέση του.

Βέβαια Κυβέρνηση και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος γνωρίζουν καλά ότι η υποψηφιότητα του κ. Μουζάλα είναι η πιο ισχυρή αυτήν την στιγμή και στις 21 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί ότι είναι ο νέος επίτροπος.

Ωστόσο σήμερα οι 53 επανήλθαν με ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα της κίνησης στην οποία γνωστοποιούν ότι η χθεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, «δεν ήταν ομόφωνη καθώς όχι μόνο τα μέλη των 53, αλλά και άλλα μέλη της ΠΓ, εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις σε μια σειρά θέματα».

Και προσδιορίζοντας τα θέματα αυτά τα μέλη της κίνησης αναφέρονται ότι στο κείμενο δεν αποτυπώνεται επαρκώς πως η πολιτική της Κυβέρνησης «χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στην κατεύθυνση της προστασίας – υπεράσπισης των τμημάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την εφαρμογή τους».

Παράλληλα, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, οι 53 αναφέρουν ότι «δεν έγινε καμία συζήτηση στην Π.Γ.», αλλά θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «οφείλει να στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα, που δίνουν μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή, φιλοπολεμική, ξενοφοβική, σεξιστική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ».

Για το επίμαχο θέμα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, σημειώνεται εμμέσως πλην σαφώς ότι η πολιτική του υπουργείου (για το οποίο σήμερα ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο κ. Μουζάλας εφαρμόζει κυβερνητικές πολιτικές) επιβάλλεται να επανέλθει «στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος» και γι αυτό ζητούν συγκεκριμένα:

Την άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά για τις ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα και όσους έχουν πάρει τρίπτυχο, κανένας μετανάστης – μετανάστρια να μη βρίσκεται σε κέντρο κράτησης, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς, άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε δομές και ιδιαίτερα στα νησιά ενόψει μάλιστα και του χειμώνα, . άμεση υλοποίηση του προγράμματος επανένωσης οικογενειών και μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις και επαναφορά, με νομοθετική πρωτοβουλία, του προηγούμενου πλαισίου για τις επιτροπές ασύλου.

Τέλος, η ΠΓ αποφάσισε ομόφωνα, η αρμοδιότητα, που αφορά στη φιλοξενία και προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων να περάσει αποκλειστικά στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.