Όλη η Ελλάδα «διεκδικεί» το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη

Όλη η Ελλάδα «διεκδικεί» το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη
Κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

Σε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης οι κάτοικοι επιζητούν τρόπους να τιμήσουν το μεγάλο μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη. Ήδη από το πρώτο άκουσμα της είδησης για το θάνατό του, δεν σταμάτησαν να βγαίνουν ψηφίσματα με “ευχαριστώ” και “αθάνατος” για τον σπουδαίο Μίκη της Αντίστασης, της Ρωμιοσύνης και του διεθνισμού που χώρεσε σε νότες την ιστορία των λαϊκών αγώνων και παράλληλα έβαλε την υπογραφή του σε παρτιτούρες υψηλής Τέχνης.

Κάθε πόλη θέλει να έχει το όνομά του σε δρόμους, πλατείες, πάρκα και κυρίως σε δημοτικά ωδεία. Αυτές τις μέρες, ως ελάχιστη οφειλή τιμής προς τον τεράστιο Μίκη συγκλήθηκαν για το ύστατο “χαίρε” δημοτικά συμβούλια σε περιοχές από την Κρήτη ως τη Μακεδονία και από την Αττική ως τη Μακεδονία, τα Γιάννενα και τα νησιά μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια έρευνα που έκανε το documentonews.gr σε δήμους διαπιστώσαμε ότι ήδη έχουν εκδοθεί αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων για ονοματοδοσίες εις μνήμη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη. Ορισμένες μάλιστα εξ αυτών είναι ειλημμένες αποφάσεις για συγκεκριμένα σημεία των πόλεων.
Το δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων αποφάσισε να δοθεί το όνομά του στο Δημοτικό Ωδείο- «Δημοτικό Ωδείο Πατρών Μίκης Θεοδωράκης».

Επίσης, ο δήμος Ιωαννιτών έλαβε ανάλογη απόφαση ( 192/2021-06.09.2021) – «Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων Μίκης Θεοδωράκης». Μεταξύ άλλων, και ο Δήμος Αγ.Δημητρίου Αττικής ενέκρινε άμεσα, μια μέρα μετά την είδηση του θανάτου του μουσικοσυνθέτη, τιμητική απόφαση ονοματοδοσίας του Δημοτικού Ωδείου τους, σε Δημοτικό Ωδείο «Μίκης Θεοδωράκης».

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγ.Δημητρίου έγινε δια περιφοράς στις 3 Σεπτεμβρίου 2021, στη μνήμη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη ως ελάχιστο φόρο τιμής.

Στο δήμο Πύργου Ηλείας αποφασίστηκε η μετονομασία της πλατείας «Παλιόβρυσες» ή «Νικάκη» της Κοινότητας Πύργου σε «Μίκης Θεοδωράκης», «ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στον επιφανή Έλληνα διεθνούς κύρους και παγκόσμιας αναγνώρισης Μουσουργό».

Ο Δήμος Αθηναίων έχει αποφασίσει να δώσει το όνομά του Μίκη Θεοδωράκη σε κάποια λεωφόρο της πρωτεύουσας (χωρίς ακόμα να έχει ορισθεί η οδός) και να κατασκευασθεί η προτομή του. Ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει μεταξύ άλλων ο δήμος Ηρακλείου και άλλοι δήμοι στην Κρήτη -στον Γαλατά Χανίων από όπου κατάγεται η οικογένειά του ετάφη ο Μίκης- και αλλού. Στην Περιφέρεια Αττικής έχει υπάρξει πρόταση να δοθεί το όνομά του στο Αττικό Άλσος.

Ο Γιάννης Σγουρός έχει στείλει επιστολή προς τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη για τη μετονομασία του Αττικού Άλσους σε «Άλσος Μίκης Θεοδωράκης», θεωρώντας ότι «το Αττικό Άλσος λόγω της θέσης του, που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Γαλατσίου και ως λόφος, εξασφαλίζει τη θέα που απαιτείται ώστε να φιλοτεχνηθεί και ένα άγαλμά του για να έχουμε συμβολικά την ματιά του πάνω από την πόλη των Αθηνών».

Τέλος δεν έχουν οι ονοματοδοσίες εις μνήμην … Εσαεί “παρών” με τις μουσικές και τα τραγούδια του στους δρόμους του αγώνα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter