Ντυμένοι στα κόκκινα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά, κατέβηκαν σε δρόμους στην Χάγη σήμερα για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους κατά την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, απαιτώντας από την ολλανδική κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα κατά αυτού που οι διαδηλωτές αποκάλεσαν «γενοκτονία» στη Γάζα.
Η δεύτερη μεγάλη διαδήλωση που γίνεται μέσα σε ένα μήνα προσέλκυσε περίπου 150.000 άτομα στη Χάγη, σύμφωνα με τους διοργανωτές.
Η αστυνομία δεν έδωσε εκτίμηση για το μέγεθος της διαδήλωσης.
Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία και η Oxfam, απηύθυναν κάλεσμα για αυτή την πορεία, για να δημιουργήσουν αυτό που ονόμασαν μια «κόκκινη γραμμή» ενάντια στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ και τα αυτά που κατηγορούν ως εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων.
Ανεμίζοντας δεκάδες παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Σταματήστε τη γενοκτονία», διαδηλωτές γέμισαν ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης που μπορεί να φιλοξενήσει 100.000 άτομα. Διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Μην κοιτάτε αλλού, κάντε κάτι», «Σταματήστε τη συνενοχή των Ολλανδών» και «Σιωπή όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν πεθαίνουν».
“A second Red Line protest has drawn 150,000 people in The Hague sending a clear signal to the Netherlands’ caretaker cabinet-Schoof to finally take action on Israel’s war crimes”@amnestynl @oxfamgb @MSF @SavetheChildren @pax @amnesty #Gaza #Palestine pic.twitter.com/wINvDlN9L2
— amnestypress (@amnestypress) June 15, 2025
Πορεία έξω από το ΔΠΔ
Η πορεία πέρασε μπροστά από την έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου, που εκδικάζει μια υπόθεση που έφερε η Νότια Αφρική κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία. Πέρυσι το Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει μια στρατιωτική επίθεση στη νότια πόλη της Γάζας, Ράφα, και να επιτρέψει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.
Το Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία και τονίζει ότι η εκστρατεία του γίνεται σε αυτοάμυνα, με στόχο την Χαμάς.
Τον Μάιο, ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Κάσπαρ Φέλντκαμπ, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τις συμφωνίες συνεργασίας με το Ισραήλ. Οι διαδηλωτές σήμερα κάλεσαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση να καταγγείλει ανοιχτά αυτό που χαρακτηρίζουν ως συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ.
Η ολλανδική κυβέρνηση, η οποία κατέρρευσε στις 3 Ιουνίου, μέχρι στιγμής έχει αποφύγει την άμεση κριτική του Ισραήλ. Ο αντι-ισλαμιστικής λαϊκιστής Γκέερτ Βίλντερς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα ηγήθηκε της προηγούμενης κυβέρνησης, έχει επανειλημμένα εκφράσει ακλόνητη υποστήριξη προς το Ισραήλ.
Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 29 Οκτωβρίου στην Ολλανδία. Μια προηγούμενη διαδήλωση στη Χάγη στις 18 Μαΐου προσέλκυσε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση στη χώρα εδώ και 20 χρόνια.
Διαβάστε επίσης
Ισραήλ – Ιράν: Ολοταχώς προς γενικευμένη σύγκρουση – Ολονύχτια επίθεση με πυραύλους από την Τεχεράνη
ΔΟΑΕ: Το Ισραήλ χτύπησε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – Παγκόσμια ανησυχία
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει «νίκη» κατά της ακρίβειας, που όμως είναι επικράτηση των καρτέλ
Αφήνουν 12,δισ. ανεκμετάλλευτα – Αυτή την Κυριακή στο Documento
March to Gaza: Πώς οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν δικηγόρο πρώην μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ (Video)