Ολλανδία: Κέρδισε ο κεντροδεξιός Μαρκ Ρούτε – Πρόεδρος Ολάντ: Νίκη κατά του εξτρεμισμού – Το τηλεφώνημα του Τσίπρα

Ολλανδία: Κέρδισε ο κεντροδεξιός Μαρκ Ρούτε – Πρόεδρος Ολάντ: Νίκη κατά του εξτρεμισμού – Το τηλεφώνημα του Τσίπρα

Ανάχωμα στο κύμα εθνικισμού και ανακούφιση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η νίκη του Ρούτε στις Ολλανδικές εκλογές. Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, με καταμέτρηση 75% των ψήφων, δίνουν ποσοστό νίκης 21,3% στον Ρούτε και 13,15% στον Βίλντερς, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. Η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση κερδίζει 12,5%, και η Δημοκράτες 66 12%.

«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχόμενη φορά» υπογράμμισε επίσης ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε ψηφοφόρους του σε μετεκλογική συγκέντρωση στη Χάγη, προσθέτοντας «Απόψε θα γιορτάσουμε λιγάκι». Ο Ρούτε έκανε γνωστό επίσης ότι έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με αρκετούς ευρωπαίους ηγέτες.

«Αυτή αποτελεί επίσης και ένα βράδυ όπου η Ολλανδία, μετά το Brexit, μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε ?στοπ? στον κακής ποιότητας λαϊκισμό», είπε.

Ο Βίλντερς, με τη σειρά του, είπε σε δημοσιογράφους, “Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα”, είπε σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στη βουλή, “(αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους”.

Με 75% των ψήφων καταμετρημένες, το κόμμα VVD του Ρούτε προβλέπεται να κερδίσει 32 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, λιγότερες από τις 41 που κέρδισε στις προηγούμενες εκλογές το 2012. Ο Βίλντερς αναμετράται με άλλα δύο κόμματα για τις 19 έδρες, τη Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και τους κεντρώους Δημοκράτες 66, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων ANP.

Με 81% των ψηφοφόρων να προσέρχονται στις κάλπες, η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 χρόνων σε μια εκλογική διαμάχη που αποτέλεσε δοκιμασία για τον αν οι Ολλανδοί θέλουν να θέσουν τέλος στον φιλελευθερισμό και να επιλέξουν ένα εθνικιστικό, αντιμεταναστευτικό μονοπάτι ψηφίζοντας για τον Βίλντερς και την υπόσχεσή του να «από-Ισλαμίσει» την Ολλανδία και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το αποτέλεσμα ήταν ανακουφιστικό για τα κεντρώα κόμματα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Γαλλία και Γερμανία, όπου οι ακροδεξιοί εθνικιστές ελπίζουν να επηρεάσουν σημαντικά τις εκλογές φέτος, απειλώντας πιθανώς υπαρξιακά την ΕΕ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα -Ρούτε

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συνομίλησε λίγο πριν το μεσημέρι, με τον νικητή των ολλανδικών εκλογών Μαρκ Ρούτε, τον οποίο και συνεχάρη για την εκλογική του επιτυχία.

Το μήνυμα του Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε για την “καθαρή του νίκη κατά του εξτρεμισμού”, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ χαιρετίζει την “ψήφο κατά των εξτρεμιστών”

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη απόψε τον πρωθυπουργό Ρούτε για τη “σαφή νίκη” που κατήγαγε στις βουλευτικές εκλογές, χαιρετίζοντας μια “ψήφο κατά των εξτρεμιστών”.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ “συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών”, ήταν το tweet που έστειλε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Συγχαρητήρια του Γάλλου ΥΠΕΞ στην Ολλανδία, καθώς “ανέκοψε” την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό συνεχάρη απόψε με ένα tweet την Ολλανδία και τους πολίτες της, καθώς “ανέκοψαν” με την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές την άνοδο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Συγχαρητήρια της Άγγελας Μέρκελ στον Μαρκ Ρούτε

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον Ρούτε για τη νίκη που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου της επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκελ είπε στον Ρούτε: «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σου ως φίλοι, γείτονες και Ευρωπαίοι».

Πρόβλεψη εδρών σύμφωνα με τελευταία καταμέτρηση ψήφων

Σύμφωνα με 75% των ψήφων καταμετρημένες, το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες. Ακολουθούν τρία κόμματα που εξασφαλίζουν τον ίδιο αριθμό εδρών, μεταξύ αυτών και το αντιισλαμικό, ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.

VVD- Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα: 32 έδρες εκ των 150 εδρών

PVV- Κόμμα για την Ελευθερία: 19 έδρες

CDA- Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση: 19 έδρες

D66- Δημοκράτες 66: 19 έδρες

Σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού δικτύου NOS, το Κόμμα Εργασίας του Γερούν Ντάισελμπλουμ συγκεντρώνει 9 έδρες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter