Ολλανδία: Πρόωρες εκλογές μετά την αποχώρηση των ακροδεξιών από την κυβέρνηση

Ολλανδία: Πρόωρες εκλογές μετά την αποχώρηση των ακροδεξιών από την κυβέρνηση
(AP Photo/Peter Dejong)

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ολλανδία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχοφ.

Ο Σχοφ τόνισε ότι υπήρξε ευρεία υποστήριξη στο κοινοβούλιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και πρόσθεσε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνησή του θα ορίσει σύντομα ημερομηνία.

Διαβάστε σχετικά: Ολλανδία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός μετά την αποχώρηση του ακροδεξιού κόμματος PVV από την κυβέρνηση

Οι εκλογές δεν είναι πιθανόν να διεξαχθούν πριν από τον Οκτώβριο. Συνήθως, λόγω του κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου της Ολλανδίας, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης παίρνει πολλούς μήνες.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς έριξε χθες τον κυβερνητικό συνασπισμό αποσύροντας το κόμμα του PVV λόγω των διαφωνιών του για τη μεταναστευτική πολιτική. Ο ακροδεξιός ηγέτης εκτιμούσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ντικ Σχοφ καθυστερούσε πολύ να εφαρμόσει «την πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική» που έχει ισχύσει ποτέ στην Ολλανδία, την οποία προωθούσε το PVV μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Οι υπουργοί που προέρχονται από το PVV θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει το έργο της ως υπηρεσιακή.

Χθες ο Σχοφ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί και χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την απόφαση του Βίλντερς, τονίζοντας ότι θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε μαθητές – Τέσσερις τραυματίες

Ζαχάροβα: «Αρκετοί τομείς αποδεικνύουν το γεγονός της άμεσης και έμμεσης εμπλοκής της Δύσης»

Κρεμλίνο: Καμία ζημιά στη γέφυρα που έπληξε την Τρίτη η Ουκρανία

Τουρκία: Ο Ερντογάν στέλνει στη φυλακή ακόμα πέντε δημάρχους της αντιπολίτευσης

Ετικέτες

Documento Newsletter