Ολλανδία – Ρούτε: «Χούλιγκανς υπό την επήρεια ναρκωτικών οι δράστες των επεισοδίων στη Χάγη»

Ολλανδία – Ρούτε: «Χούλιγκανς υπό την επήρεια ναρκωτικών οι δράστες των επεισοδίων στη Χάγη»

Την περασμένη Κυριακή η αστυνομία συνέλαβε 400 άτομα σε διαδήλωση εναντίον των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού που έγινε στο πάρκο Μάλιφελντ της Χάγης. Η διαδήλωση οργανώθηκε από την ακτιβιστική ομάδα Virus Waanzin, που συστάθηκε με αποστολή να προστατεύσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του Ολλανδού πολίτη κόντρα στις απαγορεύσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Ρούτε για την αναχαίτηση της πανδημίας.

Ανταπόκριση από Ολλανδία

Αρχικά η διαμαρτυρία είχε απαγορευτεί από τον μεταβατικό δήμαρχο της Χάγης Γιόχαν Ρέμκες, προς αποφυγήν νέας έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού. Η απαγόρευση κρίθηκε σύννομη και από δικαστήριο της Χάγης. Την Κυριακή το πρωί όμως άρχισαν να καταφτάνουν διαδηλωτές στο πάρκο Μάλιφελντ, παρά την απαγόρευση, και για να αποφύγουν συμπλοκές, οι αρχές του δήμου έδωσαν άδεια για μια μικρότερης κλίμακας διαμαρτυρία, που θα κρατούσε ως τις 13:30 και κατά την οποία θα τηρούνταν αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας, δηλαδή το ενάμισι μέτρο απόσταση. Η διαδήλωση ξεκίνησε ειρηνικά και με σχετική τάξη και συμμόρφωση στους κανόνες, όταν όμως άρχισαν να καταφτάνουν εκατοντάδες διαδηλωτές η κατάσταση ξέφυγε. Η απόσταση ασφαλείας δεν τηρούνταν όπως θα έπρεπε. Στις 13:30  η αστυνομία άρχισε να παροτρύνει τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν. Ένα μέρος των διαδηλωτών δεν υπάκουσε και οι συμπλοκές με την αστυνομία δεν άργησαν να έρθουν. Στα μπουκάλια και τις πέτρες των διαδηλωτών οι αστυνομικοί απάντησαν με κανόνια νερού και στις 16:30 έδωσαν τελευταία προειδοποίηση στο πλήθος να απομακρυνθεί. Όσοι παρέμειναν, συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Δίπλα από το πάρκο Μάλιφελντ βρίσκεται ο κεντρικός σταθμός της Χάγης. Επεισόδια ξέσπασαν και εκεί, όταν ομάδα ατόμων που δεν ανήκαν στους διαδηλωτές και ήταν μάλλον οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, προσπάθησαν να κάνουν έφοδο στο σταθμό. Συλλήψεις έγιναν κι εδώ.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε σήμερα πως οι υπαίτιοι των επεισοδίων ήταν «κοκαρισμένοι χούλιγκανς», που εκμεταλλεύτηκαν τη διαδήλωση για να προκαλέσουν την αστυνομία. Τόνισε επίσης ότι καταλαβαίνει γιατί ο κόσμος θέλει να διαδηλώσει κατά των μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση του λόγω πανδημίας, και σέβεται το δικαίωμα να διαδηλώνει ο πολίτης για αυτό και για όποιο άλλο θέμα. Άλλο όμως αυτό και άλλο τα επεισόδια.

Η αστυνομία λέει πως αυτοί που συνελήφθησαν είναι ύποπτοι για διάφορα αδικήματα όπως ανυπακοή στις διαταγές των αρχών, επιθέσεις με πέτρες κατά των οργάνων της τάξης και φθορές στο κτίριο του κεντρικού σταθμού της πόλης. Το μεγαλύτερο μέρος των συλληφθέντων αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού πήραν κλήσεις και πρόστιμα.

Πηγές μέσα από τις δημοτικές αρχές της Χάγης σημειώνουν πως οι «ταραξίες» ήρθαν στη Χάγη από άλλες περιοχές με σκοπό να διεισδύσουν στην διαδήλωση, να σπείρουν τον πανικό και να εμπλακούν με την αστυνομία. Κάποιοι βρέθηκαν να φέρουν και σπαθιά σαμουράι.

Η οργάνωση Virus Waanzin ήδη ανακοίνωσε μέσω Facebook πως μετά και την επιτυχημένη διαδήλωση στη Χάγη, σχεδιάζει νέες κινητοποιήσεις σε δέκα ολλανδικές πόλεις.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter