Ολλανδική περιπλοκή

Ολλανδική περιπλοκή

Θα μπορούσε να ειπωθεί και σαν οξύμωρο σχήμα ότι η εικόνα της πολιτικής σκηνής στην Ολλανδία είναι περιπλεγμένη αφού αναμφισβήτητα πρώτος στις προτιμήσεις των πολιτών είναι ο Μαρκ Ρούτε.

Ο τωρινός πρωθυπουργός δρέπει τους δημοσκοπικούς καρπούς της διαχείρισης της πανδημίας, με πάνω από δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον δεύτερο Χέιρτ Βίλντερς.

Κι αυτό παρ’ όλα τα προβλήματα που προέκυψαν, όπως η αργή –για τα ολλανδικά δεδομένα– διαδικασία εμβολιασμού και το σκάνδαλο που ανέκυψε τον Ιανουάριο, όταν αποκαλύφθηκε ότι η ολλανδική φορολογική υπηρεσία, χωρίς να έχει αποδείξεις, επέβαλε πρόστιμα σε δεκάδες χιλιάδες Ολλανδούς πολίτες που λάμβαναν επίδομα τέκνου, γεγονός που οδήγησε και στην παραίτηση της κυβέρνησης για λόγους ευθιξίας. 

Επίσης η πρόσφατη αμφιλεγόμενη απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας σε μια χώρα με φιλελεύθερη παράδοση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και διαδηλώσεων κι έδωσε λαβή για επικρίσεις από τον Βίλντερς. 

Η παρουσία του ακροδεξιού Βίλντερς στη δεύτερη θέση θα μπορούσε να περιπλέξει τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «De Telegraaf» όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του, κάτι που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά ενόψει των εκλογών της 17ης Μαρτίου, κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατικές τακτικές. 

Παρόλο που δεν έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει καμιά άλλη θέση εκτός της πρωθυπουργικής. 

Με τα τωρινά δεδομένα το κόμμα του Βίλντερς και τα άλλα μικρότερα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να συγκεντρώσουν περί το ένα πέμπτο των εδρών της ολλανδικής Βουλής, γεγονός που θεμελιώνει μια ισχυρή μισαλλόδοξη μειοψηφία στον δημόσιο χώρο και λόγο της Ολλανδίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter