Ολλανδικό μουσείο επιστρέφει στη Νιγηρία 113 γλυπτά που κλάπηκαν από αποικιοκράτες

Ολλανδικό μουσείο επιστρέφει στη Νιγηρία 113 γλυπτά που κλάπηκαν από αποικιοκράτες

Μια ιστορία με κλεμμένα ιστορικά έργα τέχνης, που αφορά και τη χώρα μας αφού διεκδικούμε επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, εξελίσσεται εδώ και χρόνια μεταξύ της Νιγηρίας και  ευρωπαϊκών χωρών. Οπως περιγράφουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, υπάλληλοι του ολλανδικού «Παγκόσμιου Μουσείου» κατεβάζουν από τα εκθέματα αφρικανικά γλυπτά και τα συσκευάζουν.

Πρόκειται για αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας που κλάπηκαν από τη σημερινή Νιγηρία πριν από 120 χρόνια. Απομακρύνονται από αυτό το μουσείο του Λέιντεν για να επιστραφούν στον νόμιμο ιδιοκτήτη της. Τα χάλκινα θα σταλούν στο Λάγκος στα μέσα Ιουνίου και το μουσείο θα αντικαταστήσει τη συλλογή αυτή με μια έκθεση σύγχρονης τέχνης.

Το Wereldmuseum παραδίδει 113 από αυτά τα γλυπτά, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις σε δυτικές κυβερνήσεις και ιδρύματα να επιστρέψουν όσα κλάπηκαν κατά την αποικιοκρατική περίοδο.

«Τα γλυπτά αυτά δεν έχουν καμία δουλειά εδώ. Τα άρπαξαν δια της βίας και πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαριέκε φαν Μπόμελ, η διευθύντρια του μουσείου. «Πρόκειται για ένα κλασικό δείγμα λεηλατημένης τέχνης», πρόσθεσε.

Σκότωσαν χιλιάδες…

Η ιστορία των χάλκινων του Μπενίν είναι τραγική και βίαιη.

Το 1897 εννέα Βρετανοί αξιωματικοί σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσαν μια εμπορική αποστολή στο βασίλειο του Μπενίν (τότε ανεξάρτητο, σήμερα ανήκει στη Νιγηρία). Η αντίδραση της Βρετανίας ήταν άγρια. Ξεκίνησε μια αιματηρή εκστρατεία αντιποίνων για να εκδικηθεί για τον θάνατο των αξιωματικών. Οι στρατιώτες σκότωσαν πολλές χιλιάδες κατοίκους και πυρπόλησαν την πρωτεύουσα του Μπενίν. Λεηλάτησαν το ανάκτορο και έκλεψαν εκατοντάδες έργα τέχνης – μεταξύ αυτών ήταν και τα χάλκινα γλυπτά.

Τα περισσότερα από τα χάλκινα χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθεί η αποστολή, πουλήθηκαν σε δημοπρασίες ή σε μουσεία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Εκατόν είκοσι οκτώ χρόνια αργότερα, η Νιγηρία διαπραγματεύεται ακόμη την επιστροφή των γλυπτών, απ’ όλον τον κόσμο. Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα επιθυμητά.

Η Ολλανδία δέχτηκε να επιστρέψει συνολικά 119 χάλκινα, έξι από τα οποία βρίσκονταν στο Ρότερνταμ. Η Γερμανία άρχισε επίσης να στέλνει στη Νιγηρία όσα είχε στην κατοχή της.

Βρετανικό Μουσείο

Αντιθέτως, το Βρετανικό Μουσείο αρνήθηκε να επιστρέψει ένα μέρος της διάσημης συλλογής του, επικαλούμενο τον νόμο του 1963 ο οποίος του απαγορεύει ουσιαστικά να αποχωρίζεται τους θησαυρούς του.

Η Μαριέκε φαν Μπόμελ εξέφρασε την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμα της Ολλανδίας.

«Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε πως αυτή η συλλογή δεν έχει θέση στα ευρωπαϊκά μουσεία. Ελπίζουμε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας». Όσον αφορά την αξία της συλλογής, είπε ότι τα θεωρεί «ανεκτίμητα» λόγω της «πολιτιστικής αξίας» τους και ουδέποτε τα αποτίμησε σε χρήμα.

Το μουσείο του Λέιντεν επέστρεψε επίσης εκατοντάδες αντικείμενα στην Ινδονησία (πρώην αποικία της Ολλανδίας) στο Μεξικό και σε μια κοινότητα στις ΗΠΑ. Με τη Νιγηρία κατέληξε σε συμφωνία ώστε τέσσερα από τα χάλκινα να παραμείνουν στο μουσείο ως δάνειο, για να μην ξεχαστεί η ιστορία τους. «Θέλουμε να μιλάμε για την έκθεση αλλά και για την επιστροφή τους», είπε η φαν Μπόμελ.

Ο πρώην πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι είχε δηλώσει το 2023 ότι τα έργα θα δοθούν στον Όμπα του Μπενίν, τον παραδοσιακό ηγέτη και θεματοφύλακα του πολιτισμού της περιοχής και όχι στο νιγηριανό κράτος. Σχεδίαζε επίσης να χτίσει ένα μουσείο στην πόλη Μπενίν, στην Πολιτεία του Έντο, για να εκτεθούν τα γλυπτά.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Επίθεση παραστρατιωτικών σε ρωσική βάση – Πραγματοποιείται εθνοκάθαρση λέει ο Λαβρόφ (Video)

Απομόνωση του Ισραήλ για να αποτραπεί εθνοκάθαρση στη Γάζα, ζητάει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν 

Η Βρετανία παγώνει τις διαπραγματεύσεις για νέα εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ λόγω Γάζας

Η κινεζική BYD εισβάλλει στην Ευρώπη: Νέες εγκαταστάσεις στην Ουγγαρία 

Λεωνίδας Βατικιώτης στο Documento: Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της ηττήθηκαν 

Η κινεζική BYD εισβάλλει στην Ευρώπη: Νέες εγκαταστάσεις στην Ουγγαρία

Ετικέτες

Documento Newsletter