Ολοένα και πληθαίνουν οι πράσινοι παπαγάλοι στη Θεσσαλονίκη (Photos)

Ολοένα και πληθαίνουν οι πράσινοι παπαγάλοι στη Θεσσαλονίκη (Photos)

Τις δικές τους αποικίες σε πολλά πάρκα της Θεσσαλονίκης φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει δεκάδες πράσινοι παπαγάλοι. Ο αριθμός τους στο αστικό περιβάλλον ολοένα και αυξάνεται, ενώ σε παρέες πετούν και κουρνιάζουν σ’ ένα σωρό περιοχές της πόλης: στην περιοχή του δημαρχιακού μεγάρου, εντός της ΔΕΘ, στο γήπεδο της Τούμπας, στο ρέμα της Πυλαίας, στην Καλαμαριά, στην Τριανδρία, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, ενώ πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους και στο παρόχθιο δάσος του Γαλλικού Ποταμού.

Πρόκειται για παπαγάλους του είδους δαχτυλιδολαίμη, που έχουν μακριά πράσινη ουρά και μπορεί το μήκος τους να φτάσει μέχρι και τα 40 εκατοστά. Με το πέταγμα και τα καμώματα τους δίνουν «χρώμα» στην καθημερινότητα και «υποχρεώνουν» αρκετούς από τους κατοίκους και τους επισκέπτες να σηκώσουν όχι απλώς το κεφάλι στον ουρανό για να τα θαυμάσουν αλλά και τα κινητά τους τηλέφωνα για να αποθανατίσουν τις στιγμές.

«Τους παρατηρούμε στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 25 χρόνια. Αρχικά ο αριθμός τους ήταν μικρός. Σταδιακά, όμως, ο πληθυσμός αυξάνεται. Κι αυτή την περίοδο ξεκινούν τα ζευγαρώματα. Συνήθως, δημιουργούν φασαρία γιατί θέλουν να φτιάξουν τις φωλιές τους και να διασφαλίσουν το χώρο που κουρνιάζουν», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο συνεργάτης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Δημήτρης Μπούσμπουρας, ο οποίος μαζί με άλλα μέλη της εταιρείας παρατηρούν συστηματικά, όχι μόνο τους παπαγάλους αλλά όλα τα πουλιά της πόλης.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπούσμπουρας, πιο πιθανό είναι να τα εντοπίσουν στα κλαδιά των δέντρων οι περαστικοί είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το βράδυ, όταν κουρνιάζουν στα πάρκα και σε χώρους πρασίνου της Θεσσαλονίκης. «Πρόκειται για πουλιά που η κανονική τους εξάπλωση είναι στην Αφρική, κάτω από την έρημο και την Ινδία. Ωστόσο έχουν γεμίσει όλο τον κόσμο», προσθέτει.

Οι συγκεκριμένοι πράσινοι παπαγάλοι, παρά το γεγονός ότι θέλουν πιο ζεστά κλίματα, φαίνεται πως επιβιώνουν και στο περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, αφού βρίσκουν για φαγητό τους καρπούς των δέντρων, ενώ ζουν έως και 40 χρόνια. Σε ολόκληρη τη χώρα, με βάση την παρατήρηση των ειδικών, εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 3000 παπαγάλοι, οι οποίοι εκτός από τη Θεσσαλονίκη, επιλέγουν για «βάση» τους την Αθήνα, τη Ρόδο και την Κρήτη.

 

Ο λόγος που προτιμούν να μείνουν μέσα στις πόλεις, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπούσμπουρας, είναι «γιατί αποφεύγουν τους θηρευτές. Υπάρχουν πουλιά που τα βλέπουμε το πρωί να φεύγουν από τη Θεσσαλονίκη και να πηγαίνουν προς τις λίμνες Κορώνεια, Βόλβη και τις γύρω εκτάσεις και το βράδυ να έρχονται πάλι να κουρνιάσουν στα πάρκα. Υπάρχουν πολλά είδη που κάνουν αυτή τη διαδρομή γιατί η πόλη προσφέρει προστασία, αφού λόγω των ψηλών κτιρίων είναι απρόσιτα σε θηρευτές».

Σημειώνεται πως πέρα από τους παπαγάλους, εντός της Θεσσαλονίκης η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει καταγράψει 144 είδη πουλιών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter