Ολοι αποζητούν την αγκαλιά της ΕΡΤ

Ολοι αποζητούν την αγκαλιά της ΕΡΤ

Η μία μετά την άλλη οι μεγάλες αλλά και οι υπόλοιπες ΠΑΕ βλέπουν θετικά την προοπτική συνεργασίας με την κρατική τηλεόραση.

Φήμες θέλουν τον ΠΑΟΚ να έχει συμφωνήσει με την ΕΡΤ έναντι 7,5 εκατ. ευρώ, με τον Ολυμπιακό να απαντά με μπηχτές προς τη διοίκηση του καναλιού.

O Ολυμπιακός και η ΑΕΚ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρουν τηλεοπτική μεταγραφή και να βρεθούν στην «αγκαλιά» της ΕΡΤ με μία προϋπόθεση: να τους προσφερθούν τα ίδια χρήματα (ή και περισσότερα) που υποτίθεται ότι έχει συμφωνήσει ο ΠΑΟΚ με τη δημόσια τηλεόραση, δηλαδή 7,5 εκατ. ευρώ τη σεζόν. Σε ό,τι αφορά τον τέταρτο της παρέας των Big 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Παναθηναϊκό, η διοίκηση Αλαφούζου κάνει σκέψεις να αλλάξει τηλεοπτική στέγη. Κι αυτό για έναν και μόνο λόγο: η «πράσινη» ΠΑΕ οφείλει χρήματα στην εφορία, οπότε το μεγαλύτερο ποσό από τα 4,2 εκατ. ευρώ που εισέπραξε την περυσινή σεζόν από την ΕΡΤ καταβλήθηκε απευθείας στο δημόσιο.

Η διοίκηση του μίστερ Σκάι έχει ήδη επαφές με άλλα κανάλια (με τα δύο συνδρομητικά, τη Nova και την Cosmote TV) μήπως και κλείσει συμφωνία. Κι αν πέσουν οι υπογραφές, θα μπορεί να διαχειρίζεται η ίδια τα χρήματα από τα τηλεοπτικά της έσοδα.

Εδώ και μήνες ψιθυρίζεται σε ποδοσφαιρικά πηγαδάκια της Σούπερ Λίγκας ότι ο ΠΑΟΚ αποχαιρετά το κανάλι της Κάντζας και κλείνει συμφωνία με την ΕΡΤ που του προσφέρει 7,5 εκατ. ευρώ. Το πακέτο της συμφωνίας, βάσει της φημολογίας, περιέχει τα παιχνίδια του πρωταθλήματος και τα φιλικά του καλοκαιριού. Η κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της δημόσιας τηλεόρασης δεν επιβεβαιώνει τη συμφωνία και ισχυρίζεται ότι «γίνονται συζητήσεις με όσες ομάδες επιθυμούν να έρθουν σε εμάς, αρκεί να υπάρχει ταύτιση στο οικονομικό». Το πιθανότερο σενάριο –για ευνόητους λόγους– είναι να μην υπογραφεί κανένα συμβόλαιο μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Σανίδα σωτηρίας

Η ΕΡΤ έχει κάνει άνοιγμα και μεγάλη επένδυση στο ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο έσωσε από δύσκολες καταστάσεις. Στην περίπτωση που δεν έκλεινε τον περασμένο Αύγουστο το deal με τις επτά ομάδες της Σούπερ Λίγκας, το πρωτάθλημα δεν επρόκειτο να είχε ξεκινήσει στην ώρα του, ενώ είναι αμφίβολο αν θα συμμετείχαν όλες οι ομάδες. Η Nova άφησε… ελεύθερες τις επτά και Παναθηναϊκός, Αρης, Ατρόμητος, Παναιτωλικός, Ξάνθη, Λαμία και Απόλλων Αθηνών αντιμετώπισαν πρόβλημα επιβίωσης χωρίς τα χρήματα από το τηλεοπτικό τους συμβόλαιο. Η δημόσια τηλεόραση τους πρόσφερε στέγη και ένα ικανοποιητικό ποσό που αποτέλεσε τη σανίδα σωτηρίας τους. Τι κέρδισε η ίδια; Οι αγώνες πρωταθλήματος τής ανέβασαν τον δείκτη τηλεθέασης…

Η πλειονότητα των παραγόντων της Σούπερ Λίγκας άρχισε να κλείνει το μάτι στους ιθύνοντες της ΕΡΤ κυρίως για έναν λόγο: οι (λιγοστοί) χορηγοί που έχουν τους προσφέρουν μεγαλύτερα ποσά εάν τα παιχνίδια τους μεταδίδονται από ανοιχτή τηλεόραση. Για παράδειγμα ο ΟΦΗ πέρυσι είχε τηλεοπτικό συμβόλαιο με τη Nova, αλλά προτεραιότητα για τους παράγοντες της ΠΑΕ είναι να κλείσουν συμφωνία με το κανάλι της Αγίας Παρασκευής. Κι αυτό γιατί τα έσοδά τους από τις χορηγίες θα υπερδιπλασιαστούν, εφόσον τα παιχνίδια του συλλόγου μεταδίδονται από την ΕΡΤ. Η συμφωνία πιθανότατα θα είχε κλείσει εάν δεν είχαν προκηρυχθεί εκλογές.

Τηλεοπτικό συμβόλαιο με τη Nova έχουν ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να έχουν ανοιχτές τις κεραίες τους για πρόσθετα έσοδα. Η Ενωση είχε μια διερευνητική επαφή με τη διοίκηση της ΕΡΤ κι αν της προσφερθούν 7,5 εκατ. ευρώ, δεν αποκλείεται να αλλάξει τηλεοπτική στέγη. Στο συνδρομητικό κανάλι έχει εξασφαλισμένα περίπου 6 εκατ. ευρώ, οπότε η διαφορά είναι σημαντική.

Μπλόκο

Ο Ολυμπιακός ακολούθησε άλλη τακτική. Απέστειλε επιστολή στη διοίκηση της ΕΡΤ σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει τη συμφωνία με τον ΠΑΟΚ, εφόσον αυτή είναι προχωρημένη. «Από δημοσιεύματα του Τύπου πληροφορούμαστε ότι η ΕΡΤ ΑΕ… διαπραγματεύεται και με άλλες ΠΑΕ προτάσεις για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους για τα επόμενα τρία χρόνια. Και μάλιστα με οικονομικούς όρους που υπερβαίνουν κατά πολύ τις συνθήκες της αγοράς, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό αναφορικά με τα κριτήρια που οδηγούν μία δημόσια επιχείρηση που διαχειρίζεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων να προβαίνει σε τέτοιου τύπου συμφωνίες» αναφέρεται στην επιστολή της πειραϊκής ΠΑΕ με αφορμή τις συζητήσεις με τον ΠΑΟΚ.

Στη συνέχεια πάντως του εγγράφου η διοίκηση Μαρινάκη, εμμέσως πλην σαφώς, δηλώνει διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με την ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού: «Ενδείκτης των όρων αδιαφάνειας με τους οποίους κινείται η εν λόγω διαδικασία είναι το γεγονός ότι ενώ η ΕΡΤ ΑΕ εκδηλώνει μία τέτοια πρόθεση, δεν έχει καν συζητήσει με έτερες ομάδες, μεταξύ των οποίων ούτε με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία ως η πλέον λαοφιλής διαθέτει τη μεγαλύτερη εμπορική αξία και δυναμική στην εγχώρια τηλεοπτική αγορά. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εκδηλωνόταν τέτοιο ενδιαφέρον προς την ΠΑΕ Ολυμπιακός, θα αρνούμασταν να συνδιαλλαγούμε με όρους οι οποίοι δεν θα ήταν εκ προοιμίου γνωστοί και διαφανείς στο σύνολο των λοιπών ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας». Η τελευταία… μπηχτή αφορά 100% το φλερτ ΠΑΟΚ – ΕΡΤ.

Στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται για το… μαρούλι, όπως είχε πει εύστοχα ο αείμνηστος πρόεδρος του Ιωνικού Νίκος Κανελλάκης, και ο Ολυμπιακός θα συζητούσε μια πρόταση της ΕΡΤ που θα του κάλυπτε τις οικονομικές απαιτήσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας τηλεόρασης

Γιάννης Δρόσος στην απάντησή του αναφέρει πως «συγκρατώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση το ενδιαφέρον της ΠΑΕ Ολυμπιακός να εισέλθει σε συζήτηση, με όρους αμοιβαία αποδεκτούς, για ενδεχόμενη διάθεση των τηλεοπτικών της δικαιωμάτων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση». Κι αυτό που επισημαίνει είναι πως η ΕΡΤ πράγματι συζητά όχι με μόνο μία αλλά με περισσότερες ΠΑΕ το ενδεχόμενο συνεργασίας τους κι αυτό με πρωτοβουλία των ομάδων, χωρίς να έχει κλείσει καμία συμφωνία για την επόμενη σεζόν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter