Όλοι θυμήθηκαν το ΠΑΣΟΚ

Όλοι θυμήθηκαν το ΠΑΣΟΚ

Τέσσερα χρόνια μετά το συνέδριο που οδήγησε στη δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής παραμένει ζητούμενο για παραδοσιακούς και νεότερους υποστηρικτές της δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης, όπως χαρακτηριστικά έλεγε το 2017 ο τότε πρόεδρος της συνεδριακής επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος, «να γίνει κάτι».

Στη νέα φάση που διανύει το Κίνημα Αλλαγής αναζητεί τον επικεφαλής που θα εξασφαλίσει την ενότητα της παράταξης, λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή ως εκπροσώπου του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς και του φιλελεύθερου κέντρου.

Στις 15 Οκτωβρίου θα κλειδώσουν επίσημα οι υποψηφιότητες για την εκλογή της νέας ηγεσίας. Οι διεκδικητές θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει 5.000 υπογραφές ή το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της 3ης Οκτωβρίου είναι το σημείο εκκίνησης.

Ήδη η εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) υπό την προεδρία του Θοδωρή Καπετανάκη προτείνει τις διαδικασίες. Θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι περιλαμβάνονται στο μητρώο μελών (περίπου 130.000) και όσοι άλλοι θελήσουν με δήλωση εγγραφής ως μέλη ή φίλοι του ΚΙΝΑΛ.

Ως εισφορά συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές ορίστηκαν τα 3 ευρώ στον πρώτο γύρο και 1 ευρώ στον δεύτερο γύρο, ενώ οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Οπως αναμένεται, θα στηθούν περισσότερες από 1.000 κάλπες σε εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα καθώς και σε χώρες του εξωτερικού, ενώ η ψηφοφορία θα γίνει με αυτοπρόσωπη παρουσία. Παράλληλα, ετοιμάζονται και ντιμπέιτ.

Γεννηματά και Λοβέρδος

Ολοι πίνουν νερό στο όνομα του ΠΑΣΟΚ, αλλά κανείς δεν μιλά για το ποιος πληρώνει τον λογαριασμό της… νεκρανάστασης. Η επιστροφή στον ήλιο του ΠΑΣΟΚ φέρνει μαζί της και τα χρέη του brand της οικονομικής κατάρρευσης.

To ΚΙΝΑΛ με φοροτεχνικές μεθόδους και νομική αποποίηση ονόματος έφτασε να ρυθμίζει στις τράπεζες δάνεια ύψους περίπου 250.000.000 ευρώ! Χρέη εμφανώς μη βιώσιμα, αλλά που σύμφωνα με το επιτελείο Γεννηματά εξυπηρετούνται με ρυθμίσεις. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά επαναδιεκδικεί την ηγεσία και στην ομιλία της στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής θα ακολουθήσει επιθετική ρητορική.

Θα πετάξει το γάντι στους εσωκομματικούς της αντιπάλους και κυρίως στον συνυποψήφιό της για την προεδρία Ανδρέα Λοβέρδο για την περιφορά εκ μέρους του του πράσινου ήλιου και την τακτική του να μιλά περί ολικής επαναφοράς του ΠΑΣΟΚ (και του ονόματος). Θα ρίξει στο τραπέζι το ζήτημα των χρεών, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Λοβέρδο για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τα χρέη του ΠΑΣΟΚ.

Ο μηχανισμός της Χαριλάου Τρικούπη έχει κινητοποιηθεί με κριτήριο και την εκλογική ανάκαμψη. Η κομματική φθορά, οι πολιτικές εξελίξεις και η οικονομική καπιταλιστική κρίση οδήγησαν σταδιακά στη συρρίκνωση το ΠΑΣΟΚ, που από το 43,94% (2.995.978 ψήφοι – 160 έδρες) το 2009 επί Γιώργου Παπανδρέου, έφτασε επί αρχηγίας Ευάγγελου Βενιζέλου τον Μάιο του 2012 στο 13,18% (41 βουλευτές), τον Ιούνιο του 2012 στο 12,28% (33 έδρες), για να καταλήξει τον Ιανουάριο του 2015 στο 4,68% (13 έδρες)!

Με τον εκλογικό πήχη στο ναδίρ (και τις εσωκομματικές αμφισβητήσεις για τη σύμπραξη με τη ΝΔ να έχουν αφήσει σημάδια), η επίπονη προσπάθεια ανόδου ξεκινά από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ ― ΔΗΜΑΡ) με επικεφαλής τη Φ. Γεννηματά φτάνει στο 6,28% (17 βουλευτές) και στη συνέχεια στο 8,10% (22 έδρες) τον Ιούλιο του 2019.

Καστανίδης και Ανδρουλάκης

Η αυτόνομη παρουσία του ΚΙΝΑΛ δεν αμφισβητείται από τους υποψήφιους για την ηγεσία. Ομως, με βάση τα δεδομένα που θα διαμορφώσουν η απλή αναλογική και τα αποτελέσματα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, μπλέκονται οι πολιτικοί συνδαιτυμόνες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της διακυβέρνησης της χώρας.

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος για την προεδρία Χάρης Καστανίδης έχει διατυπώσει την άποψη ότι την επόμενη μέσα η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί με μεγάλες τομές για την παραγωγική και την κοινωνική ανασυγκρότηση και άμβλυνση των ανισοτήτων, με έμφαση στην αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της πολιτικής. Εσωκομματικά, όπως λέει συχνά ο Καστανίδης, είναι σημαντικό να δοθεί η μάχη των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού και όχι των μηχανισμών.

Ηδη μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεκινήσει να συγκεντρώνει υπογραφές. Εμφανίζεται με τον αέρα της θητείας του στις Βρυξέλλες, φέρνει εμπειρίες και έχει κάνει αναλύσεις για την πρωτιά των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία και την επάνοδό τους στο κυβερνητικό τιμόνι. Παράλληλα, δεν δίστασε να δηλώσει ότι θα κρατήσει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο ακόμη κι αν εκλεγεί στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι θεώρησαν ότι ήταν καίριο «στραβοπάτημα» – επικοινωνιακό και ουσιαστικό. Απορρίπτει τις αιτιάσεις και προχωρά με σύνθημα «Αλλάζουμε μαζί, κερδίζουμε μαζί». Οπως λένε στο Documento συνομιλητές του, θα κρατήσει τους χαμηλούς τόνους, χωρίς να σημαίνει αυτό ωστόσο ότι δεν θα απαντά και κυρίως δεν θα θέτει ερωτήματα. Και όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης: «Τακτική που κερδίζει δεν αλλάζει»…

Eντυπη έκδοση Documento τεύχος 255/03-10-2021

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter