Ολοκαύτωμα, το σφαγείο του 20ού αιώνα στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Ολοκαύτωμα, το σφαγείο του 20ού αιώνα στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Το Ολοκαύτωμα για πολλούς μοιάζει σαν μια μακρινή, κακή στιγμή του παρελθόντος. Για άλλους μια συγκινητική χολιγουντιανή ταινία. Το τεύχος του Hot.Doc History που θα κυκλοφορήσει την Κυριακή έρχεται να ξανατοποθετήσει το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις.

Ως την εμβληματικότερη πράξη κτηνωδίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το μεγαλύτερο μαζικό έγκλημα «βιομηχανικής» κλίμακας της ανθρώπινης ιστορίας. Ως την «επιστημονική» εξόντωση 6.000.000 Εβραίων απ΄ όλη την Ευρώπη· τα 1.300.00 στο Άουσβιτς. Τη θανάτωση σε θαλάμους αερίων, στην κρεμάλα, στο απόσπασμα, στα …ιατρικά εργαστήρια. Από κακοποίηση, ασθένειες, υποσιτισμό. Μαζί τους και άλλα «κατώτερα όντα», 200.000 τσιγγάνοι. Και εκατομμύρια Σλάβοι. Κομμουνιστές, σοσιαλιστές, χριστιανοί, αντιφασίστες. Ανάμεσά τους και 70.000 Ελληνοεβραίοι, το σύνολο σχεδόν της κοινότητας της χώρας μας.

Ανατρέχει στα πογκρόμ που σάρωναν την Ευρώπη επί αιώνες. Στον πιο ακραίο αντισημιτισμό που βρήκε εύφορο έδαφος στη ναζιστική Γερμανία. Αναπλάθει το νοητικό τοπίο μέσα στο οποίο επινοήθηκε και εφαρμόστηκε η «Τελική Λύση». Όπου δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις των κρεματορίων. Το «περιβάλλον» της αδιαφορίας καθημερινών και συνηθισμένων ανθρώπων που επωφελήθηκαν από τη λεία των εβραϊκών περιουσιών.

Με αδιάψευστα ντοκουμέντα και μαρτυρίες, με συγκλονιστικές φωτογραφίες ανθρώπινου πόνου. Δεν επιδιώκει να ξύσει πληγές· θέλει να προειδοποιήσει πως ο κίνδυνος είναι πάντα παρών. Και να ξαναδείξει κάτι που τείνει να ξεχαστεί: Πως το «εργαστήρι» όπου έγινε δυνατή η σύνθεση όλων τούτων των φρικαλέων και απόκοσμων, στήθηκε στη ναζιστική Γερμανία. Πως μόνο οι Ναζί μπορούσαν να διαπράξουν το μεγάλο έγκλημα. Για αυτό θα έχουν πάντα απέναντί τους την ανθρωπότητα όσα προσωπεία και αν φορέσουν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter