Ολοκληρώνεται η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας (Photos)

Ολοκληρώνεται η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας (Photos)

Λίγα μέτρα, περίπου δέκα, απομένουν ώστε να ολοκληρωθεί το χτίσιμο στο κεντρικό τόξο της γέφυρας στην Πλάκα.

Ο καιρός μέχρι τώρα στάθηκε σύμμαχος ώστε το έργο να προχωρήσει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς.

‘Οπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο Facebook: «Ο στόχος πάντα είναι να ολοκληρωθεί το κτίσιμο της καμάρας μέσα στον Νοέμβριο ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται η στερέωση και αποκατάσταση των βάθρων (κυρίως του δυτικού). Από τις υπόλοιπες εργασίες (καλντερίμι, μέρος των στηθαίων κ.λ.π.) , ότι μπορεί να κατασκευαστεί μέσα στο 2019 εφόσον θα το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Τα εναπομείναντα μαζί με το ξεκαλούπωμα από Μάιο…(σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη των κατασκευαστών).»

Η γέφυρα είχε σχεδόν καταρρεύσει από τα ορμητικά νερά του Αράχθου εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων το 2007, και υπήρχαν σχέδια για εκτέλεση έργων επισκευής, κάτι που δεν έγινε και προκάλεσε αντιδράσεις. Το κεντρικό του τόξο κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου 2015, όταν από ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισε. Την επόμενη μέρα, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού ταξίδεψαν στην περιοχή για να εκτιμήσουν την κατάσταση και ανακοίνωσαν ότι ήταν τεχνικά εφικτό να αποκαταστήσουν την ιστορική γέφυρα με την συγκομιδή των ερειπίων από τον ποταμό. Την μελέτη ανέλαβε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η σύμβαση της αναστήλωσης είχε υπογραφεί παρουσία του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στις 18/9/2018.

Η ιστορία του γεφυριού

Χτισμένο το 1866, ήταν μονότοξο, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 21 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα. Θεωρούνταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Κατέρρευσε τρεις φορές, το 1860, το 1863, και το 2015, την τελευταία φορά μετά από ισχυρή βροχόπτωση.

https://www.facebook.com/michalis.pantazis.5/posts/1935989376547399





Φωτογραφία: Μιχαήλ Πανταζής

Πληροφορίες: epiruspost.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter