Ολοκληρώνεται η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας (Photos)

Λίγα μέτρα, περίπου δέκα, απομένουν ώστε να ολοκληρωθεί το χτίσιμο στο κεντρικό τόξο της γέφυρας στην Πλάκα.

Ο καιρός μέχρι τώρα στάθηκε σύμμαχος ώστε το έργο να προχωρήσει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς.

'Οπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο Facebook: «Ο στόχος πάντα είναι να ολοκληρωθεί το κτίσιμο της καμάρας μέσα στον Νοέμβριο ενώ παράλληλα θα πραγματοποιείται η στερέωση και αποκατάσταση των βάθρων (κυρίως του δυτικού). Από τις υπόλοιπες εργασίες (καλντερίμι, μέρος των στηθαίων κ.λ.π.) , ότι μπορεί να κατασκευαστεί μέσα στο 2019 εφόσον θα το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες. Τα εναπομείναντα μαζί με το ξεκαλούπωμα από Μάιο...(σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη των κατασκευαστών).»

Η γέφυρα είχε σχεδόν καταρρεύσει από τα ορμητικά νερά του Αράχθου εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων το 2007, και υπήρχαν σχέδια για εκτέλεση έργων επισκευής, κάτι που δεν έγινε και προκάλεσε αντιδράσεις. Το κεντρικό του τόξο κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου 2015, όταν από ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμύρισε. Την επόμενη μέρα, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού ταξίδεψαν στην περιοχή για να εκτιμήσουν την κατάσταση και ανακοίνωσαν ότι ήταν τεχνικά εφικτό να αποκαταστήσουν την ιστορική γέφυρα με την συγκομιδή των ερειπίων από τον ποταμό. Την μελέτη ανέλαβε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η σύμβαση της αναστήλωσης είχε υπογραφεί παρουσία του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη στις 18/9/2018.

Η ιστορία του γεφυριού

Χτισμένο το 1866, ήταν μονότοξο, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 21 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα. Θεωρούνταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Κατέρρευσε τρεις φορές, το 1860, το 1863, και το 2015, την τελευταία φορά μετά από ισχυρή βροχόπτωση.

"ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ 27/10/2019" Συνεχίζεται το κτίσιμο του κεντρικού τόξου του Γεφυριού ενώ υπολείπονται 10-12...

Gepostet von Μιχαήλ Πανταζής am Sonntag, 27. Oktober 2019

Φωτογραφία: Μιχαήλ Πανταζής

Πληροφορίες: epiruspost.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.