Στο επόμενο συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥπΕξ η ουσιαστική συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσεις

Στο επόμενο συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥπΕξ η ουσιαστική συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσεις

Η έκτακτη τηλεδιάσκεψη διήρκεσε 4,5 ώρες, μία εκ των οποίων αφιερώθηκε στη συζήτηση των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση για την πορεία των συνομιλιών.

Το κύριο ζήτημα που φαίνεται ότι τέθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη αφορούσε τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία και τις πολιτικές εξελίξεις που έφερε η αμφισβήτηση της εγκυρότητάς τους. Νωρίτερα άλλωστε, η Deutsche Welle είχε αναφέρει ότι το κεντρικό θέμα της τηλεδιάσκεψης θα είναι η Λευκορωσία, με την εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΞ, Μαρία Αντεμπάρ να δηλώνει ότι θα συζητηθούν και τα ελληνοτουρκικά, αλλά το κύριο θέμα είναι η Ανατολική Ευρώπη και όχι η Ανατολική Μεσόγειος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, στην τηλεδιάσκεψη παρουσιάστηκαν στοιχεία για την ακριβής εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι καταρτίζεται κατάλογος κυρώσεων προς την Τουρκία από την Ε.Ε.

«Ο κατάλογος κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζεται. Θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η συνάντηση με Πομπέο

«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση αν όλες οι πλευρές παραμείνουν ψύχραιμες και ακολουθήσουν το Διεθνές Δίκαιο», είπε σε δημοσιογράφους ο Νίκος Δένδιας μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με το Reuters.

Για τη συνάντηση Δένδια – Πομπέο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι: «Ο υπ. Εξωτερικών Μ. Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα υπ. Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βιέννη της Αυστρίας. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ και Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», δίχως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση που ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ως «εγκάρδια».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter