Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσαβούσογλου μετά τις προκλήσεις στη Θράκη – Τι ακολουθεί

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσαβούσογλου μετά τις προκλήσεις στη Θράκη – Τι ακολουθεί

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 11 το πρωί η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου στις 10:15 και εν συνεχεία θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Δένδια.

Ο Μεβλούτ Τσαβουσογλου κατά τη χθεσινή του ολιγόωρη επίσκεψη στη Θράκη παρά τις προκλητικές του αναφορές σε τουρκική μειονότητα και τουρκικά σχολεία, επέλεξε να μη ρίξει «λάδι στη φωτιά». Κινήθηκε σε γενικές γραμμές σε υποτονικό κλίμα αποφεύγοντας να επισκεφτεί μέρη που στην Αθήνα είχαν σημειώσει ως «επικίνδυνα». Από την πλευρά του ωστόσο, το ελληνικό ΥΠΕΞ  έσπευσε με ανακοίνωσή του να υπενθυμίσει τι προβλέπει η συμφωνία της Λωζάνης για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα και κάλεσε την Τουρκία να τη σεβαστεί.

Δένδιας και Μητσοτάκης θα επαναλάβουν σήμερα τις ελληνικές θέσεις στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι τελικές συνεννοήσεις για τη συνάντηση Μητσοτακη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Στη συνέχεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όπου έχουν προγραμματιστεί συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια. Κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν μια σειρά από θέματα με το Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συνέχιση των διερευνητικών αλλά και τις ευρωτουρκικές σχεσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Η συνέντευξη τύπου θα λάβει χώρα περί τις 13:15 ωστόσο, στο εσωτερικό του κτιρίου της Βασιλίσσης Σοφίας θα μπουν μόνο τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα ΕΡΤ και TRT καθώς και τα κρατικά πρακτορεία ΑΠΕ και Anadolu αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλο μέσο. Ερωτήσεις μάλιστα δεν αναμένεται να υποβληθούν.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα αναχωρήσει στη συνέχεια αμέσως για Άγκυρα όπου θα συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας.

Χθες το βράδυ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε στον Τούρκο ομόλογό του ανεπίσημο δείπνο σε εστιατόριο της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη, στο οποίο παρακάθισαν, επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter