Πού συγκλίνουν SPD, FDP και Πράσινοι για τον σχηματισμό Κυβέρνησης υπό τον Σολτς

Πού συγκλίνουν SPD, FDP και Πράσινοι για τον σχηματισμό Κυβέρνησης υπό τον Σολτς

Ο σχηματισμός «Φανάρι Κυκλοφορίας», όπως  προκύπτει από τα χρώματα των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Φιλελεύθερων είναι το πρώτο βήμα των διερευνητικών επαφών για σχηματισμό κυβέρνησης  στην Γερμανία.

Οι ηγέτες των τριών κομμάτων, συμφώνησαν να προτείνουν στις βάσεις των κομμάτων τους να προχωρήσουν σε επίσημες συνομιλίες για τη διαμόρφωση κυβερνητικής συμμαχίας, βάσει δηλώσεων από πλευράς Όλαφ Σολτς, ο οποίος μάλιστα φαίνεται πεπεισμένος για σχηματισμό κυβέρνησης πριν τα Χριστούγεννα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κέρδισαν τις ομοσπονδιακές εκλογές τον περασμένο μήνα, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) δήλωσαν ότι οι διερευνητικές συνομιλίες σχετικά με το αν υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία για τη συγκρότηση συνασπισμού, κινήθηκαν σε κλίμα συναντίληψης.

«Είναι πιθανή μια νέα αρχή με τα τρία κόμματα να συνασπίζονται», επισήμανε ο Σολτς, προσθέτοντας ότι έχουν συμφωνήσει σε οδικό χάρτη για τις συνομιλίες.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς, εμφανίστηκε και  την Τετάρτη σίγουρος μετά από αρκετούς γύρους διερευνητικών συζητήσεων ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση «φωτεινού σηματοδότη» με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP).

Σημεία-κλειδιά στη Συμφωνία Σοσιαλδημοκρατών- Πρασίνων- Φιλελεύθερων

Βασικός άξονας του κειμένου στο οποίο κατέληξαν από κοινού τα τρία κόμματα, είναι αφενός  το “φρένο χρέους”  που εγγυούνται για τις μελλοντικές επενδύσεις σε ότι σχετίζεται άμεσα με την προστασία του κλίματος, την ψηφιοποίηση, την εκπαίδευση, την έρευνα και τις υποδομές και αφετέρου η ανάγκη ισχυροποίησης της ΕΕ σε ζητήαμτα στρατηγικού χαρακτήρα.

Με φόντο τα διεθνή ζητήματα, γίνεται αναλυτική παρουσίαση του ρόλου που οραματίζονται ότι η Γερμανία οφείλει να διαδραματίσει εντός  Ένωσης και εκτός αυτής, έχοντας πάντα στο πλευρό της τους κατάλληλους εταίρους, με ιδιαίτερη μνεία να γίνεται στις γερμανο-γαλλικές σχέσεις. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και η παύση των θανάτων προσφύγων στη Μεσόγειο και τα ευρωπαϊκά σύνορα,  καθώς και η άσκηση περιοριστικής πολιτικής στις εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού με πιο δεσμευτικούς κανόνες, ήταν τα σημεία εξίσου κομβικής σημασίας.

Σε ότι αφορά τα εθνικά ζητήματα καίριου χαρακτήρα, φάνηκε η ανάγκη σταθεροποίησης των δημοσιονομικών προκειμένου να βγει η χώρα από την πανδημία οικονομικά ισχυρή και να πετύχει τον στόχο για κλιματική ουδετερότητα εφαρμόζοντας με συνέπεια την Πράσινη Συμφωνία.  Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία τήρησης των κανόνων του κράτους δικαίου, με αποτροπή της παραπληροφόρησης, των ψευδών ειδήσεων, της προπαγάνδας και της χειραγώγησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter