Ολομέτωπη επίθεση στην κοινωνία

Ολομέτωπη επίθεση στην κοινωνία

Επιστροφή στην ασυδοσία άλλων δεκαετιών με διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων και χημικές βιομηχανίες στις πόλεις.

Γενικευμένη, ολομέτωπη επίθεση στην κοινωνία με στόχο τη διάλυση και καταστολή βασικών μηχανισμών που αφορούν:

• Την ύπαρξη και λειτουργία του κοινωνικού κράτους (απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων).

• Την προστασία του περιβάλλοντος (αδειοδότηση επενδύσεων με περιβαλλοντική έγκριση από τον υπουργό Οικονομίας ή από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, επιστροφή οχλουσών χρήσεων στον αστικό ιστό των πόλεων).

• Τη διαφάνεια και τη δημοκρατία στα ΜΜΕ και τη χρηματοδότησή τους.

• Την τεχνολογική ανάπτυξη και τη μετάβαση σε μια οικονομία γνώσης και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Σπατάλη πόρων

Το κατ’ ευφημισμόν αναπτυξιακό νομοσχέδιο Γεωργιάδη χαρακτηρίζεται από σπατάλη εθνικών και κοινοτικών πόρων. Επιδοτεί κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται φιλικά επιχειρηματικά συμφέροντα της ΝΔ (π.χ. ταχυμεταφορές, delivery φαγητού, διανομή Τύπου), αναδίδοντας οσμή προσωπικής διαπλοκής. Το κυριότερο είναι ότι αφορά κλάδους που δεν έχουν καμιά πολλαπλασιαστική επίδραση στην ελληνική οικονομία ούτε συμβάλλουν στη δημιουργία μόνιμων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Ειδικά η επιδότηση του delivery όπου κυριαρχεί η υποπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία είναι εκτός πάσης λογικής, ενώ βοά ο τόπος για προσωπική εξυπηρέτηση προς τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι και βασικός μέτοχος στην εταιρεία ACS, με τη νομοθέτηση της επιδότησης των εταιρειών ταχυδρομικών ταχυμεταφορών.

Ενδιαφέρον έχει ότι με τη γνωστοποίηση της διαδικασίας εξαγοράς της Forthnet/Nova από την Alter Ego, η οποία ανήκει στον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, με παρουσία στον Τύπο και στο ποδόσφαιρο, προστέθηκε στο νομοσχέδιο –μετά τη διαβούλευση, δηλαδή δεν υπήρχε η διάταξη στο αρχικό προσχέδιο που δημοσιοποίησε προ ημερών το υπουργείο Οικονομίας– η δυνατότητα επιδότησης της παραγωγής προγραμμάτων για τη συνδρομητική τηλεόραση αλλά και το ραδιόφωνο.

Οι επιλογές αυτές στερούν πόρους από την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Επίθεση στο περιβάλλον

Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δίνει στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων τη δυνατότητα στον υπουργό Ανάπτυξης να υπογράφει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, παρά την προφανή αναρμοδιότητά του και χωρίς κανέναν άλλο έλεγχο! Πάνω από τους υπαλλήλους επικρέμαται ο φόβος του πειθαρχικού ελέγχου όταν έχουν να μελετήσουν πολύπλοκες υποθέσεις και μελέτες. Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει, επίσης, το δικαίωμα να υπογράφει αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως και χωροταξικές άδειες.

Πρόκειται στην κυριολεξία για σκανδαλώδεις διατάξεις. Επίσης καταργεί τους περιορισμούς που αφορούν τις οχλούσες χρήσεις στις πόλεις. Έτσι, κάποια χημική βιομηχανία θα μπορεί να εγκατασταθεί κοντά σε κατοικίες και ξενοδοχειακές μονάδες.

Αδιαφάνεια

Η κατάργηση της υποχρέωσης ονομαστικοποίησης των μετοχών των ιδιοκτητών ΜΜΕ σηματοδοτεί την επιστροφή στην εποχή των κατά Καραμανλή «νταβατζήδων» καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις που ευνοούν τη χρηματοδότηση καναλιών, εφημερίδων και εν γένει συγκροτημάτων Τύπου με μαύρο χρήμα, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε «φίλια» προς την κυβέρνηση συγκροτήματα να λύσουν με αδιαφανή τρόπο τα οικονομικά τους προβλήματα. Ας σημειωθεί ότι οι περιλαμβανόμενες διατάξεις καταργούν ακόμη και διατάξεις διαφάνειας που περιλαμβάνονταν σε παλιούς νόμους των Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Ρέππα. Ουσιαστικά προσπαθούν να ανασυστήσουν το τοπίο που είχε διαμορφωθεί στα μίντια την περίοδο 1985-2000.

Αλλά και στην αδειοδότηση και έγκριση επενδύσεων οι προτεινόμενες ρυθμίσεις χαρακτηρίζονται από καταστρατήγηση του αδιάβλητου των ελέγχων. Καταργούν το μητρώο ελεγκτών και την κλήρωση για την επιλογή τους για τον έλεγχο κάθε έργου. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν τους ελέγχους θα επιλέγονται ακόμη και από τον ίδιο τον ελεγχόμενο. Ο αρμόδιος υπουργός έδωσε στη νέα διαδικασία ελέγχου χαρακτηριστικά «γρηγορόσημου».

Εργασιακός μεσαίωνας

Ήδη το νομοσχέδιο με την αρχική και μόνο –προς διαβούλευση–δημοσιοποίησή του έχει προκαλέσει δύο γενικές απεργίες και πολλές κλαδικές. Πέραν των γνωστών ρυθμίσεων που αφορούν την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης, τα δικαιώματα των εργαζομένων έναντι των εργολάβων και υπεργολάβων και κυρίως την αχρήστευση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και τον περιορισμό των δυνατοτήτων προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών ζωνών χαμηλών αμοιβών, πληροφορίες μιλούν για προώθηση ακόμη χειρότερων ρυθμίσεων. Μία εξ αυτών αφορά την κατάργηση ή τον περιορισμό της καταβολής αποζημιώσεων σε απολυόμενους εργαζόμενους.

Συστατικά καθυστέρησης

Οι ρυθμίσεις που προωθούνται από τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση Μητσοτάκη αντανακλούν απόψεις που προέρχονται από τις πλέον καθυστερημένες σχολές οικονομικής σκέψης. Οι επιδοτήσεις του delivery, των εταιρειών courier και των ημέτερων επιχειρηματιών θα οδηγήσουν σε αποστέρηση σημαντικών πόρων από το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας: της υψηλής τεχνολογίας και της μεγάλης προστιθέμενης αξίας.

Στην ουσία αποτελεί χοντροκομμένη συγκόλληση πολλών διαφορετικών ρουσφετιών προς τη νεοδημοκρατική επιχειρηματική οικογένεια που σίγουρα δεν οδηγεί σε αναπτυξιακή έκρηξη όπως ευαγγελίζεται εδώ και καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί η επισήμανση Τσίπρα στην πρόσφατη εμφάνισή του σε τηλεοπτικό κανάλι: «Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της ΝΔ περιέχει όλα τα συστατικά της συνταγής που οδήγησε την ελληνική οικονομία σε κρίση. Κάθε άλλο παρά μπορεί να διατηρήσει τη χώρα στην τροχιά της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».

Με το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο απειλείται το κοινωνικό κράτος, βάλλεται το περιβάλλον, επιδοτούνται επιχειρηματίες φίλα προσκείμενοι στη ΝΔ και αποστερούνται πόροι από τομείς αιχμής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter