Ολοταχώς σε νέο μνημόνιο

Ολοταχώς σε νέο μνημόνιο

Ένα βήμα ακόμη προς το μνημόνιο για την Ελλάδα έγινε χθες στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολήθηκε με την δημιουργία του Ταμείου Ανασυγκρότησης για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι χώρες του βορρά της ΕΕ, επιμένουν κάθετα στη θέση τους ότι πρέπει να περιοριστεί και το ποσόν που θα δοθεί ως επιχορήγηση ή δάνειο αλλά και στις δύο περιπτώσεις να μπουν όροι για την εκταμίευση. Και όπου όροι βλέπε μνημόνιο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ έβαλε ήδη τους πρώτους όρους. Κατ΄ αρχήν εξέφρασε την άποψη ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι μεγάλης διάρκειας, καθώς έκαναν λόγο για επτά χρόνια. Άρα πάμε στα πέντε ή τέσσερα χρόνια. Κατά δεύτερον έβαλε έναν όρο που μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον τοκογλυφικός. Ότι η αποπληρωμή των δανείων θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη από αυτή την δημοσιονομική περίοδο και όχι από την επόμενη. Δηλαδή θα αποφασίσουν στη Σύνοδο του Ιουλίου οι 27 το ύψος και την κατανομή των κονδυλίων, θα γίνει ο δανεισμός, θα γίνει η εκταμίευση και θα πρέπει να δοθεί και η πρώτη δόση από τις δανειολήπτριες χώρες.

Να γίνει η επισήμανση ότι η γερμανίδα καγκελάριος δεν μιλάει πουθενά για επιδοτήσεις. Άρα όχι μόνο έχει ενστερνιστεί την άποψη των χωρών του βορρά για μικρότερες επιδοτήσεις και περισσότερα δάνεια αλλά έχει πάει και στο άλλο άκρο. Μόνο δάνεια με μνημονιακούς όρους.

Κάτι δεν μας λέει καλά η κυρία Μέρκελ που θα έχει και την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Και ερχόμαστε στα δικά μας. Που είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης; Εξέφρασε κάποιες αντιρρήσεις στις γερμανικές προθέσεις για τους όρους δημιουργίας του Ταμείου Ανασυγκρότησης; Ή όντας φανατικός υποστηρικτής της ακραιφνούς λιτότητας γερμανικών προδιαγραφών κρύφτηκε πίσω από τις προτάσεις της Κομισιόν;

Η ελληνική οικονομία καταρρέει και όλοι οι δείκτες έχουν γυρίσει στο κόκκινο από το αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία ετοιμάζεται με χαρές και πανηγύρια να υπογράψει ένα νέο πολύ σκληρότερο μνημόνιο. Η Ελλάδα θα είναι τον προσεχή χειμώνα χώρα ανέργων και φτωχών, με κατεστραμμένες τις εργασιακές σχέσεις και με τον τρόμο της πείνας να πλανάται πάνω από πολύ περισσότερα νοικοκυριά από ότι το 2010.

Για ακόμη μια φορά η δεξιά παράταξη εκθεμελιώνει τη χώρα. 

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter