Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Όνειρα για ελληνικά μετάλλια στο Παρίσι

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Όνειρα για ελληνικά μετάλλια στο Παρίσι

Ο ορθάνοιχτος δρόμος προς το ολυμπιακό βάθρο για Τεντόγλου, Ντούσκο, Πετρούνια και την εθνική ομάδα πόλο και οι ελπίδες για διάκριση σε σκοποβολή, τένις, βάδην, τζούντο, ξιφασκία και πάλη

Στην πατροπαράδοτη πράσινη τσόχα της Πρωτοχρονιάς τα παίρνει όλα ο αριθμός 31, αλλά τα μαύρα κοστούμια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής βλέπουν την αποστολή για το Παρίσι κολλημένη στο ίδιο νούμερο και βγάζουν φλύκταινες. Στο Τόκιο φόρεσαν το ελληνικό εθνόσημο 46 αθλητές και 37 αθλήτριες, με απολογισμό τέσσερα μετάλλια (2-1-1), αλλά τα διαβατήρια για την πόλη του φωτός αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία και οι περισσότερες θέσεις στο αεροπλάνο παραμένουν κενές.

«Ασφαλώς ο αριθμός των μεμονωμένων αθλητών θα αυξηθεί, ενώ περιμένουμε προκρίσεις και από ομαδικά σπορ, ώστε να φτάσουμε συνολικά σε τριψήφιο νούμερο» μας έλεγε τις προάλλες ο Σπύρος Καπράλος. Ακόμη είναι νωρίς για συμπεράσματα αλλά όχι πολύ νωρίς. Η ηχηρή απουσία αθλημάτων με κληρονομιά πολύτιμων μετάλλων, όπως η ιστιοπλοΐα και η άρση βαρών, είναι μόνιμο αγκάθι στα πλευρά.

Η εκκωφαντική σαν τουφεκιά ευχάριστη έκπληξη προέρχεται από το άθλημα της σκοποβολής. Το λαμπερό νταμπλ της Αννας Κορακάκη στο Ρίο έστειλε νεαρόκοσμο στα σκοπευτήρια και η σπορά άνθησε σε ορίζοντα επταετίας. Η 26άχρονη Κορακάκη θα φέρει μαζί της στα 10 μ. αεροβόλο πιστόλι και στα 25 μ. αεροβόλο πιστόλι τη Χριστίνα Μόσχη, αλλά η ομάδα αβγάτισε με σκοπευτές που ακροβατούν στην ευρωπαϊκή κορυφογραμμή στο μέχρι πρόσφατα «ορφανό» αγώνισμα του κινητού στόχου (σκιτ): Μάκης Μίτας, Μπάμπης Χαλκιαδάκης, Εμμανουέλα Κατζουράκη. Εάν το χέρι μείνει σταθερό και το βλέμμα καθαρό, η Ελλάδα θα διεκδικήσει περισσότερα από ένα μετάλλια στη σκοποβολή.

Η εθνική ανδρών πόλο ονειρεύεται όχι «απλώς» βάθρο, αλλά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο που ξεγλίστρησε από τα χέρια της προ τριετίας στο Τόκιο. Ο παγκόσμιος τελικός του 2023 στη Βουδαπέστη εξελίχθηκε σε τραυματική εμπειρία αφού χάθηκε στα πέναλτι, αλλά η ελληνική «σετεμπέλο» του Θοδωρή Βλάχου βουτάει στην πισίνα του Παρισιού με τον τίτλο του φαβορί κολλημένο στο μαγιό της. Για την αντίστοιχη ομάδα των γυναικών ο αφρός της προολυμπιακής διαδικασίας θεωρείται στοίχημα δυσκολότερο ίσως και από την ίδια τη διάκριση. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί σε λίγες μέρες στο Αϊντχόφεν (εκ μεταγραφής από το ταραγμένο Ισραήλ), αλλά και το Παγκόσμιο, ένα μήνα αργότερα στην Ντόχα, θα μοιράσουν τα τελευταία περιζήτητα εισιτήρια.

Ο Μίλτος Τεντόγλου θα ταξιδέψει στη Γαλλία στολισμένος με όλα τα λιλιά του παγκόσμιου αθλητισμού: χρυσός ολυμπιονίκης, πρωταθλητής κόσμου, πρωταθλητής Ευρώπης, μονά ζυγά δικά του. Οτιδήποτε λιγότερο από την πρωτιά θα θεωρηθεί αποτυχία για τον κυρίαρχο του άλματος σε μήκος, αλλά οτιδήποτε περισσότερο από αξιοσημείωτα πλασαρίσματα θα αποτελέσει υπέρβαση για τους υπόλοιπους αθλητές των κουλουάρ, των σκαμμάτων και της βαλβίδας.

Εάν ο στίβος πανηγυρίσει άλλο μετάλλιο, αυτό θα σφραγιστεί στους ζεστούς δρόμους του Παρισιού από τη 40άρα, με το συμπάθιο, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Η δις πρωταθλήτρια Ευρώπης στο βάδην επέστρεψε από τη Βουδαπέστη με παγκόσμιο μπρούντζο στο στήθος και ελπίζει να επαναλάβει το κατόρθωμά της στα 35 χλμ. των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 20άρι μάλλον θα το χρησιμοποιήσει ως ζέσταμα.

Την ολυμπιακή συμμετοχή έχει εξασφαλίσει επίσης ο τέταρτος του Τόκιο στο επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής, ενώ πιστεύεται ότι αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσει η Κατερίνα Στεφανίδη. Η ειδική βαθμολογία της παγκόσμιας ομοσπονδίας αποτελεί κριτήριο πρόκρισης πέρα από το συνηθισμένο σύστημα των ορίων και παρέχει σοβαρές ελπίδες σε κάμποσους Ελληνες αθλητές στίβου.

Τους «δίδυμους» Κρήτες σφαιροβόλους Χρήστο Φραντζεσκάκη και Μιχάλη Αναστασάκη ελπίζουν να πλαισιώσουν μεταξύ άλλων στο Παρίσι η ευρωπρωταθλήτρια του ακοντισμού Ελίνα Τζένγκο,η Παναγιώτα Δόση (ύψος), η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (200 μ.), ο Οδυσσέας Μουζενίδης (σφαιροβολία), ο Αντώνης Μέρλος (ύψος), ο Γιάννης Γκάρτσιος (τριπλούν), ο Γιάννης Καριοφύλλης (200 μ.) και οι βαδίστριες των 20 χλμ. Χριστίνα Παπαδοπούλου, Κυριακή Φιλτισάκου.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας άφησε πίσω του τις περιπέτειες με τους τραυματισμούς, σφράγισε νωρίς τη βίζα του για το Παρίσι και έριξε στο τραπέζι το πρόσφατο ασημένιο μετάλλιο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στηνΑμβέρσα, για να θυμίσει ποιος είναι το λιοντάρι στη ζούγκλα. Ο 33χρονος «άρχοντας των κρίκων» στοχεύει στο τρίτο σερί ολυμπιακό μετάλλιο μετά το χρυσό του Ρίο και το χάλκινο του Τόκιο, με σοβαρές πιθανότητες να το κατακτήσει. Σε πρόκριση ελπίζει και η ομάδα του ανσάμπλ της ρυθμικής γυμναστικής.

Η κωπηλασία μάς χάρισε χρυσό μετάλλιο στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου με τον Στέφανο Ντούσκο και επιστρέφει στο πάρτι αποφασισμένη να χορέψει. Εκτός του 27χρονου Στέφανου, που θα υπερασπιστεί τον τίτλο του ολυμπιονίκη στο σκιφ, κάρτα συμμετοχής απέκτησε και η δίκωπος άνευ πηδαλιούχου με τις Χριστίνα Μπούρμπου, Ευαγγελία Αναστασιάδου. Οι «προσκλήσεις» δεν είναι ονομαστικές, αλλά θεωρείται απίθανο να δοθούν σε άλλους αθλητές. Τα ελληνικά κουπιά με τους πέντε κύκλους αναμένεται να πολλαπλασιαστούν μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Απριλίου και την προολυμπιακή ρεγκάτα του Μαΐου.

Στα καθαγιασμένα γήπεδα τένις του Ρολάν Γκαρός η Ελλάδα θα διεκδικήσει όχι ένα αλλά τρία μετάλλια. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ξεκινάει τη νέα σεζόν στο νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης, η Μαρία Σάκκαρη βρίσκεται στο 9, ενώ οι δυο τους θα ξαναγίνουν ζευγάρι στο μεικτό διπλό, ελπίζοντας να φτάσουν δύο βήματα παραπέρα από την οχτάδα όπου «σκόνταψαν» στο Τόκιο. Η χωμάτινη επιφάνεια τους ταιριάζει και οι ελπίδες για κάτι σπουδαίο είναι πολλές. Η προσθήκη του διδύμου στους 31 της ολυμπιακής ομάδας θεωρείται διαδικαστική υπόθεση.

Οι Ελληνες κολυμβητές που προετοιμάζονται δίχως άγχος για το Παρίσι έγιναν ήδη κουιντέτο: Απόστολος Χρήστου (100 μ. ύπτιο), Απόστολος Σίσκος (200 μ. ύπτιο), Κρίστιαν Γκολομέεφ και Στέργιος-Μάριος Μπίλας (50 μ. ελεύθερο) και Αννα Ντουντουνάκη (100 μ. πεταλούδα). Η τάση είναι αυξητική και τα όνειρα ζωντανά, αν και για τους περισσότερους η πρόκριση σε έναν τελικό μοιάζει με ταβάνι. Ο Γκολομέεφ ήταν πέμπτος στην κούρσα της μισής ανάσας στο Τόκιο.

Η ομάδα θα μεγαλώσει μέσα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που αρχίζει οσονούπω στην Ντόχα. Πιθανότητες πρόκρισης συγκεντρώνουν ο Ανδρέας Βαζαίος, οι τετράδες των σκυταλοδρομιών κ.ά. Εκτός από το χλώριο της 50άρας πισίνας υπάρχει και στο αλάτι της ανοιχτής θάλασσας ή μάλλον το γλυκό νερό του Σηκουάνα όπου θα διεξαχθεί η μαραθώνια κολύμβηση! Θυμίζουμε ότι στο Τόκιο ο Αλκης Κυνηγάκης ακολούθησε τα υγρά χνάρια του Σπύρου Γιαννιώτη και τερμάτισε πέμπτος στο επίπονο δεκάρι, ενώ στο φετινό Παγκόσμιο ήταν έκτος.

Το τοπίο στον υγρό στίβο συμπληρώνει η καλλιτεχνική κολύμβηση με κορυφαία εκπρόσωπο την Ευαγγελία Πλατανιώτη, όπου το ντουέτο και το ομαδικό έχουν σχεδόν σίγουρη την πρόκριση, με ελπίδες ακόμη και για ολυμπιακό μετάλλιο. Οι εγκατεστημένες στην Αυστρία τρίδυμες αδελφές Αλεξανδρή μπορεί να σαρώσουν στο Παρίσι αλλά για χατίρι τους θα ανεμίσει διαφορετική σημαία.

Ο παλαιστής της ελευθέρας Γιώργος Κουγιουμτσίδης πρόσθεσε το ποντιακό ονοματεπώνυμό του στην αποστολή για το Παρίσι με την πέμπτη θέση που κατέκτησε στα 74 κιλά του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Βελιγράδι. Με αξιώσεις μετέχει στην προολυμπιακή κούρσα και η Μαρία Πρεβολαράκη, η οποία έχει πλούσιο παλμαρέ και ελπίζει να κάνει αρκετό θόρυβο στο Παρίσι στα 33 της χρόνια. Την ομάδα των 31 αθλητών και αθλητριών συμπληρώνει ο επίσης 33χρονος Γιώργος Μπούγλας,ο οποίος κέρδισε για τον εαυτό του το τελευταίο, μέχρι νεωτέρας, εισιτήριο. Το αγώνισμά του είναι η ποδηλασία δρόμου.

Το μεγάλο… μαλλιοτράβηγμα, με την καλή έννοια για να μην παρεξηγηθούμε, γίνεται στην ξιφασκία, όπου δύο Ελληνίδες πρωταθλήτριες φιγουράρουν στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως στο αγώνισμα της σπάθης: η Δώρα Γκουντούρα στο νο 2 και η Δέσποινα Γεωργιάδου στο νο 5. Βάσει κανονισμών το (ουσιαστικά εξασφαλισμένο) εισιτήριο θα είναι μόνο ένα, οπότε η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι την τελική ευθεία προς τον Πύργο του Αϊφελ, με καταληκτική ημερομηνία την 1η Απριλίου. Εξυπακούεται ότι η αθλήτρια που θα ξεχωρίσει θα ταξιδέψει στο Παρίσι με στόχο το βάθρο.

Οι μύστες των πολεμικών τεχνών και των μαχητικών αθλημάτων ποντάρουν πολλά στην τζουντόκα Ελισάβετ Τελτσίδου, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πάει Παρίσι βάσει προολυμπιακής κατάταξης, αφού πρόσφατα πέρασε και από το νούμερο 1. Η Τελτσίδου είναι αθλήτρια μεταλλίων στην κατηγορία των 70 κιλών και θα ταξιδέψει στη Γαλλία με όνειρα. Σε εκπροσώπηση ελπίζουν επίσης το τάε κβον ντο και η πυγμαχία, όπου η πρόκριση θα κριθεί στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. Το καράτε, όπου έχουμε πρωταθλητή κόσμου (τον Στέφανο Ξένο στο 60 κιλά), δεν ανήκει πλέον στο ολυμπιακό πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης: Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Ντούσκος πρώτος, ο Φουντούλης τελευταίος λαμπαδηδρόμος

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter