Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο, 12η ημέρα: O Καραλής και το ρεκόρ

Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο, 12η ημέρα: O Καραλής και το ρεκόρ

Σε μία φτωχή σε ελληνικές συμμετοχές ημέρα στο Τόκιο, το φωτεινό χαμόγελο του Εμμανουήλ Καραλή σκόρπισε θετική ενέργεια και αισιοδοξία.

Ο 21χρονος άλτης του επί κοντώ κατέλαβε την 4η θέση στον τελικό, πλησίασε στο βάθρο, κατέρριψε το προσωπικό ρεκόρ του με άλμα στα 5,80 μ. (το οποίο πέρασε με την πρώτη) και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον.

«Thank you, mom + dad», έγραφε το σημείωμα που έδειξε ο ιπτάμενος «Μανόλο» στην κάμερα. Ο πατέρας του είναι Έλληνας από τον Πύργο και η μητέρα του από τη μακρινή Ουγκάντα.

Η ευφορία βοήθησε τον Καραλή να διώξει το άγχος και να ξεκινήσει με τρία επιτυχημένα άλματα (στα 5,50 μ., 5,70 μ. και 5,80 μ.) , οπότε απέκτησε ελπίδες μεταλλίου. Τα 5,87 μ. αποδείχθηκαν πέρα από τις δυνάμεις του, αν και οι προσπάθειές του ήταν αξιόλογες.

Όταν ο Αμερικανός Κρίστοφερ Νίλσεν και ο Βραζιλιάνος Τιάγκο Μπραζ πέρασαν τα 5,87 μ., ο Καραλής δεν είχε πια πιθανότητες για βάθρο, αφού συνέχιζε τον αγώνα και ο ασυναγώνιστος Μόντο Ντουπλάντις, νικητής τελικά με 6,02 μ.

Ωστόσο, ο Έλληνας είχε καλύτερες προσπάθειες από τους υπόλοιπους αθλητές και κατέλαβε την 4η θέση εξ ημισείας με τον Αμερικανό Κέισι Λάιτφουτ, πίσω από τους Νίλσεν (5,92 μ.), Μπραζ.

Ιστορικό ρεκόρ

Ο Ντουπλάντις δεν μπόρεσε να περάσει τα 6,19 μ., οπότε ο προβολέας της ημέρας στρέφεται αποκλειστικά στον Νορβηγό Κάρστεν Βάρχολμ, ο οποίος συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μ. εμπόδια, με επίδοση ασύλληπτη: 45.94, ενώ ο ίδιος είχε πετύχει 46.70, τον περασμένο Ιούλιο στο Όσλο.

Ο 25χρονος Βάρχολμ τραβούσε τα μαλλιά του όταν αντίκρυσε το χρονόμετρο και πανηγύρισε σκίζοντας τη φανέλα του στα δύο, σαν Σούπερμαν! «Μου έχει κοπεί η ανάσα, είμαι σε σοκ», είπε. «Είμαι βέβαιος ότι αυτό το ρεκόρ θα το θυμάται ο κόσμος για πάρα πολλά χρόνια».

Η γοργοπόδαρη Τζαμαϊκανή Ιλέιν Τόμπσον Χέρα, «θηλυκός Μπολτ» για πολλούς, πέτυχε νταμπλ στα 100 και 200 μέτρα όπως και στο Ρίο, ενώ η Πολωνέζα Ανίτα Βλόνταρτσικ κέρδισε τρίτο σερί χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη σφυροβολία.

Στα 800 μ. νίκησε η Αμερικανίδα τινέιτζερ Άθινγκ Μου (με καταγωγή από το Νότιο Σουδάν) και στο μήκος η Γερμανίδα (με Τανζανό πατέρα) Μαλάικα Μιχάμπο.

Οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές στίβου που αγωνίστηκαν σήμερα δεν μπόρεσαν να διακριθούν. Ο 34χρονος Κώστας Δουβαλίδης κατετάγη 23ος στα 110 μ. με εμπόδια με επίδοση 23.60 και έδωσε ραντεβού στο Παρίσι.

Ο τραυματισμένος Δημήτρης Τσιάμης (που τον Ιανουάριο κλείνει τα 40 του) έκανε μόνο ένα -άκυρο- άλμα στον προκριματικό του τριπλού, καθώς αντιμετώπιζε πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα. Η Ειρήνη Βασιλείου έτρεξε τα 400 μέτρα σε 53.16 και έμεινε στην 35η θέση των προκριματικών.

Η ώρα του πόλο

Η Τετάρτη είναι η πιο μεγάλη μέρα της Εθνικής πόλο – μέχρι την επόμενη. Ο βατός προημιτελικός με το Μαυροβούνιο (09.30) στέλνει τη νικήτρια στις μάχες των μεταλλίων, δηλαδή ένα βήμα από το βάθρο.

Η Εθνική Ανδρών δεν έχει κερδίσει ποτέ Ολυμπιακό μετάλλιο, μολονότι συμμετέχει ανελλιπώς στους Αγώνες από το 1980.

Στους άλλους προημιτελικούς της υδατοσφαίρισης θα αναμετρηθούν αύριο Ισπανία-ΗΠΑ, Ιταλία-Σερβία και Ουγγαρία-Κροατία. Το τελευταίο ζευγάρι θα βγάλει τον επόμενο αντίπαλο της Εθνικής μας, σε περίπτωση πρόκρισης στα ημιτελικά.

Οι Παναγιώτης Μάντης, Παύλος Καγιαλής έκαναν πολύ καλή εμφάνιση στις δύο τελευταίες ιστιοδρομίες των 470. Οι χάλκινοι Ολυμπιονίκες του Ρίο τερμάτισαν 4οι και 6οι , οπότε θα εκκινήσουν από την 6η θέση την αυριανή κούρσα των μεταλλίων, χωρίς πάντως ελπίδες για βάθρο, αφού απέχουν 21 βαθμούς ποινής από την πρώτη τριάδα. Στην ίδια κατηγορία, οι Αριάδνη Σπανάκη, Αιμιλία Τσουλφά ολοκλήρωσαν τον αγώνα τους στη 15η θέση.

Άλλη ελληνική συμμετοχή δεν υπάρχει αύριο, πέρα από το πόλο και τους Μάντη-Καγιαλή. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί ο τελικός του επί κοντώ γυναικών με Στεφανίδη, Κυριακοπούλου, ενώ θα κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους οι Βολικάκης (ποδηλασία πίστας), Παπαμιχαήλ (50 χλμ βάδην), Κυνηγάκης (κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα), Πρεβολαράκη (ελευθέρα πάλη). Οι τελευταίοι που θα ανεβούν στη σκηνή στο Τόκιο, την Παρασκευή, είναι ο παλαιστής Πιλίδης και οι βαδίστριες Ντρισμπιώτη, Τσινοπούλου, Φιλτισάκου.

Γκασόλ και Σκόλα

Στο μπάσκετ ανδρών, η νίκη των ΗΠΑ επί της Ισπανίας στον προημιτελικό με 95-81 δρομολόγησε την αποστρατεία των αδελφών Γκασόλ, Μαρκ (36) και Πάου (41), από την Εθνική ομάδα.

Λίγες ώρες αργότερα, κατέβηκε από το παλκοσένικο –κλαίγοντας- και ο 41χρονος Λουίς Σκόλα, μετά τη συντριβή των Αργεντινών από τους Αυστραλούς (97-59). Το άλλο ζευγάρι των ημιτελικών της Πέμπτης απαρτίζουν οι Σλοβένοι (94-70 τη Γερμανία) και οι Γάλλοι (84-75 την Ιταλία).

Στο ποδόσφαιρο, προκρίθηκαν στον τελικό των ανδρών η Ισπανία (1-0 την Ιαπωνία στην παράταση) και η Βραζιλία (4-1 το Μεξικό στα πέναλτι, μετά από 0-0).

Το τραύμα της ημέρας προήλθε –ξανά- από την καλλιτεχνική κολύμβηση, όπου τα τρία νέα κρούσματα Covid-19 ματαίωσαν τη συμμετοχή των Ελληνίδων αθλητριών τόσο στο ομαδικό, όσο και στο ντουέτο όπου έμεινε στη μέση η προσπάθεια των Ευαγγελίας Πλατανιώτη, Εβελίνας Παπάζογλου.

Πλέον βρίσκεται σε ξενοδοχείο καραντίνας ολόκληρη η ομάδα της καλλιτεχνικής κολύμβησης, αφού τα κρούσματα σε αθλήτριες είναι τέσσερα και προστέθηκαν σε εκείνα της συνοδού της αποστολής και (εν Αθήναις αυτό) της Πλατανιώτη.

Στη λίστα των μεταλλίων, η Κίνα προηγείται με 32 χρυσά, 21 ασημένια και 16 χάλκινα, ενώ οι ΗΠΑ έχουν 24-28-21, η Ιαπωνία 19-6-11, η Αυστραλία 14-4-15. Οι Ρώσοι αθλητές που μετέχουν ως «ανεξάρτητοι» μετρούν 13-21-18 μετάλλια.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter