Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο, 14η ημέρα: Στεφανίδη, Κυνηγάκης και …συγγνώμες

Χωρίς μετάλλιο, αλλά με χαμόγελα, επιστρέφει η Κατερίνα Στεφανίδη από το Τόκιο. Αντίθετα, δύο πρωταθλητές που πήγαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με όνειρα αποχωρούν βουρκωμένοι και με –αχρείαστες- συγγνώμες. Η Μαρία Πρεβολαράκη και ο Χρήστος Βολικάκης συγκίνησαν τους Έλληνες τηλεθεατές και έκαψαν καρδιές, παρ’ όλο που δεν διακρίθηκαν.

«Ζητώ συγγνώμη από όσους με στήριξαν ή κάθισαν να με δουν στην τηλεόραση», είπε, με σπασμένη φωνή, ο 33χρονος Βολικάκης. «Ίσως είναι καλύτερα να παρατήσω την ποδηλασία ή να αλλάξω αγώνισμα…».

«Συγγνώμη που απογοήτευσα εκείνους που πίστεψαν σε μένα και με απογοήτευση», είπε, κλαμμένη, η 29χρονη Πρεβολαράκη. «Είχα μία μεγάλη ευκαιρία εδώ στο Τόκιο και την έχασα. Θα προσπαθήσω ξανά στο Παρίσι…».

Εμείς, πάντως, χειροκροτάμε όλους τους Έλληνες αθλητές, ασχέτως κατάταξης. Ιδίως αυτούς που κολυμπούν αβοήθητοι ενάντια στο ρεύμα.

Ένας τέτοιος, ο άγνωστος στο ευρύ κοινό Άλκης Κυνηγάκης, κατέλαβε την 5η θέση στη μαραθώνια κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, συνεχίζοντας στα 22 του την κληρονομιά του Σπύρου Γιαννιώτη.

Ο 22χρονος αθλητής έφτασε κοντά στο βάθρο και τερμάτισε σε 1ω49:29.2. Πρώτος ήταν ο Γερμανός Φλόριαν Βέλμπροκ με 1.48.33.7, με δεύτερο τον Ούγγρο Κριστιάν Ραζόφσκι (1.48.59.1) και τρίτο τον Ιταλό Παλτρινιέρι με 1.49.01.1.

«Πίστεψα ότι θα πάρω το μετάλλιο, να σας πω την αλήθεια. Το πίστεψα πολύ», είπε ο Κυνηγάκης μετά την εξουθενωτική κούρσα του. Είμαστε μόνοι μας συνέχεια, στο σκοτάδι μας και ερχόμαστε εδώ. Χαίρομαι που είμαι εδώ, αν δεν είχαν γίνει οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είχα σαλτάρει. Αν δεν γίνονταν, θα είχαμε ιδιαίτερα ψυχολογικά προβλήματα όλοι οι αθλητές . Είμαστε τέσσερα χρόνια μόνοι μας και παλεύουμε, στο σκοτάδι μας».

«Τα θαλάσσωσα κάπως»

Η Στεφανίδη βρέθηκε σε μέτρια μέρα, αλλά πέρασε τα 4,70 μ. με την τρίτη προσπάθεια και βρέθηκε στην κορυφαία τετράδα, όπου πήδηξε 4,80 μ., ισοφαρίζοντας το φετινό της ρεκόρ. Όταν όμως ο τελικός του επί κοντώ έφτασε σε μεγάλα ύψη δεν μπόρεσε να ακολουθήσει την Αμερικανίδα Ναζεότ (4,90 μ.), τη Ρωσίδα Σιντόροβα (4,85 μ.) και την Αγγλία Μπράντσο (4,85 μ.).

«Τα θαλάσσωσα κάπως», ομολόγησε σε στιγμή αδυναμίας. Ήθελα πάρα πολύ να πάρω ένα μετάλλιο, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαι απογοητευμένη. Ήταν ένας δύσκολος αγώνας και με τιμά το 4.80 μ. Με άγχωσε η πίεση των μεταλλίων. Είχε πολύ ζέστη και υγρασία στον τελικό. Θα συνεχίσω για το Παρίσι. Ευχαριστώ πολύ τον κόσμο για την αγάπη που μου δείχνει τόσα χρόνια. Θέλω να σας κάνω περήφανους ξανά στο μέλλον».

Η Νικόλ Κυριακοπούλου κατετάγη 8η στον ίδιο αγώνα με 4,50 μ.  «Είμαι χαρούμενη, δεν το λες και λίγο την 8η θέση στους Ολυμπιακούς», είπε. «Δεν ένιωθα τόσο καλά όσο θα ήθελα σήμερα. Έτσι όπως πήγε για μένα η χρόνια, είμαι πολύ ευτυχισμένη για τα όσα πέτυχα».

Ο Βολικάκης δεν βαθμολογήθηκε και έμεινε 20ός στο απαιτητικό αγώνισμα του Omnium στην ποδηλασία πίστας, αφού εγκατέλειψε στο τελευταίο σκέλος (Πόντοι). Ήταν 17ος στο Σκρατς με 8 βαθμούς, 17ος και στο Τέμπο με 0 βαθμούς και 14ος στην Κούρσα Αποκλεισμού με 30 βαθμούς. «Δεν έκανα τίποτα», ομολόγησε με χαμηλωμένο βλέμμα. Κέρδισε ο Βρετανός Ουόλς.

Η Μαρία Περβολαράκη στα 53 κιλά της ελευθέρας πάλης ηττήθηκε στον πρώτο της αγώνα από την Βαλβέρδε-Μελέντρες από το Εκουαδόρ κι έχασε εύκολα με 11-4 σημεία. Οι λιγοστές ελπίδες που είχε για να συνεχίσει μέσω της δεύτερης ευκαιρίας και να μπει στα ρεπεσάζ χάθηκαν οριστικά λίγο αργότερα, όταν η Μελέντρες αποκλείστηκε από την τελική φάση.

Η ώρα του πόλο

Η Εθνική ανδρών πόλο δίνει στις 9.30 το μεγαλύτερο παιχνίδι της ιστορίας της –μέχρι το επόμενο! Ο ημιτελικός με την ισχυρότατη Ουγγαρία μπορεί να ανεβάσει την ελληνική ομάδα στο βάθρο (για πρώτη φορά στα χρονικά) και να τη στείλει στον κυριακάτικο τελικό για το χρυσό μετάλλιο. Ο επόμενος αντίπαλός της θα αναδειχθεί από τον δεύτερο ημιτελικό, μεταξύ της Ισπανίας και της Σερβίας, στις 13.50.

Ελλάδα και Ουγγαρία βρέθηκαν αντιμέτωπεςς στην πρεμιέρα των Ολυμπιακών Αγώνων με νικήτρια την Εθνική μας (10-9). Έκτοτε, οι Ούγγροι πέτυχαν τέσσερις νίκες και έφεραν μία ισοπαλία με την Ιταλία, όπως ακριβώς και η –αήττητη- δική μας ομάδα.

Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί το μεσημέρι της Κυριακής στις 10.30 και ο μικρός το πρωί της ίδιας μέρας στις 07.40.

Αύριο τα ξημερώματα μετά τις 5.30 θα αγωνιστεί ο πρωτοπαλαιστής Γιωρίκας Πιλίδης στα 65 κιλά της ελευθέρας, με πρώτο αντίπαλο τον κυπελλούχο Κόσμου Ρώσο Γκαντζίεφ, που πλέον αγωνίζεται με την Πολωνία. Οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν το μεσημέρι της Παρασκευής στις 12.15 και οι τελικοί το Σάββατο.

Οι βαδίστριες των 20 χλμ. Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Παναγιώτα Τσινοπούλου, Κυριακή Φιλτισάκου κλείνουν την αυλαία των ελληνικών συμμετοχών, στις 10.30 αύριο το πρωί.

Νωρίτερα, στις 00.30 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα δώσει τη δική του μάχη στο βάδην ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, στα 50 χιλιόμετρα. Το αγώνισμα θα ξεκινήσει στις 6.30 το πρωί ώρα Τόκιο, ώστε να αποφύγουν οι αθλητές τη μεσημεριανή ζέστη.

Η τάπα του Γάλλου

Ο Καναδός Ντέμιαν Ουόρνερ (δέκαθλο) και η Βελγίδα Ναφισατού Τιάμ (έπταθλο) κέρδισαν τα αγωνίσματα των υπεραθλητών στον στίβο. Χρυσάφι απέκτησαν επίσης ο Γκάρντινερ από τις Μπαχάμες στα 400 μ., ο Τζαμαϊκανός Πάρτσμεντ στα 110 μ. με εμπόδια, ο Πορτογάλος Πιτσάρντο στο τριπλούν, ο Αμερικανός Κράουζερ στη σφαιροβολία και ο Ιταλός Στάνο στα 20000 μ. βάδην.

Στις καταδύσεις από βατήρα 10 μ. επικράτησε η ασυναγώνιστη Κινέζα Κουάν, στο καινούριο άθλημα της αναρρίχησης (σύνθετο) ο Ισπανός Χίνες Λόπεθ, στο σκέιτμπορντ ο 18χρονος Αυστραλός Πάλμερ, στο καράτε (κάτα) η Ισπανίδα Σάντσεθ, στο κέιριν της ποδηλασία η Ολλανδέζα Μπρασπένινξ.

Η φάση που συζητήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη στο τουρνουά μπάσκετ ήταν η τάπα του Γάλλου Μπατούμ στον Σλοβένο Πρέπελιτς, στο φινάλε του ημιτελικού που έστειλε τους «μπλε» με σκορ 90-89 στη σαββατιάτικη μάχη του τίτλου με τις ΗΠΑ (97-78 την Αυστραλία) και τον εκπληκτικό Ντόντσιτς στον μικρό τελικό. Στον πρώτο γύρο, οι Γάλλοι είχαν νικήσει τους Αμερικανούς.

Οι ομάδες της Γαλλίας προκρίθηκαν και στον τελικό του χάντμπολ ανδρών απέναντι στη Δανία, αλλά και στον αντίστοιχο του βόλεϊ, με αντίπαλο τη Ρωσία. Στο πόλο γυναικών, θα διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο ΗΠΑ και Ισπανία. Τέλος, στο χόκεϊ ανδρών επικράτησαν οι Βέλγοι, οι οποίοι κέρδισαν τον τελικό στα πέναλτι, απέναντι στην Αυστραλία.