Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο 2020: Ασημένιοι οι χρυσοί πολίστες μας

Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο 2020: Ασημένιοι οι χρυσοί πολίστες μας

Προδομένη για πρώτη φορά από την άμυνά της, η Εθνική πόλο δεν κατόρθωσε να πατήσει στο υψηλότερο σκαλοπάτι του Ολυμπιακού βάθρου. Η ανώτερη Σερβία κέρδισε τον τελικό με 13-10 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, όπως και το 2016 στο Ρίο.

Το ασημένιο μετάλλιο, τέταρτο συνολικά της ελληνικής αποστολής στο Τόκιο, είναι το πρώτο στην ιστορία της Εθνικής ανδρών υδατοσφαίρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες (16 συμμετοχής). Η Εθνική γυναικών ήταν και αυτή ασημένια το 2004 στην Αθήνα, όταν οι άνδρες πήραν την τέταρτη θέση.

«Ποιος να το φανταζόταν, ότι θα κερδίζαμε ασημένιο μετάλλιο και θα νιώθαμε στενοχωρημένοι», είπε ο Θοδωρής Βλάχος. «Δεν διαχειριστήκαμε σωστά τον αγώνα στην αρχή και στο τελείωμα, απέναντι σε έναν άξιο αντίπαλο. Ζήσαμε ανεπανάληπτες στιγμές και φέραμε καινούριους φίλους στο άθλημα. Η απονομή θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας. Η ομάδα μας είναι ανανεωμένη και έχει πολύ μέλλον. Πρέπει να φας πρώτα τις σφαλιάρες σου, για να φτάσεις ψηλά». Για τον Βλάχο, αυτό ήταν πιθανότατα το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του στον πάγκο της Εθνικής ομάδας.

Δίπλα του ο Μάνος Ζερδεβάς έκλαιγε και δεχόταν τα λόγια παρηγοριάς του Γιάννη Φουντούλη. «Δεν περίμενα να είναι τόσο απογοητευμένοι οι συμπαίκτες μου με το ασημένιο μετάλλιο, μου έκανε τεράστια εντύπωση», είπε ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας στην κάμερα της ΕΡΤ. «Τους εξήγησα ότι αυτό που πετύχαμε είναι τεράστιο και πρέπει μόνο να χαμογελάμε από υπερηφάνεια».

«Στην Ελλάδα έχουμε πόλεμο»

«Δεν μπορούμε να γιορτάσουμε με την καρδιά μας, γιατί στην Ελλάδα έχουμε πόλεμο», είπε συγκινημένος ο Μάριος Καπότσης. «Έναν πόλεμο πολύ οδυνηρό, που μας έχει επηρεάσει όλους. Αφιερώνουμε την επιτυχία μας σε όλους τους Έλληνες που παλεύουν με τις φωτιές. Στους πυροσβέστες, στις οικογένειες που μάχονται σιωπηλά, στον Γιάννη Αντετοκούνμπο που παρέχει στέγαση, στον κύριο Γιαννακόπουλο που κάνει αναδάσωση, σε όλους, πίσω στην Ελλάδα…».

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου σκεφτόταν τον πατέρα του Τάσο, παλαίμαχο πολίστα με συμμετοχή σε δύο Ολυμπιάδες. «Νομίζω ότι είναι πιο χαρούμενος από ό,τι εγώ, θα γυρίσω και θα του τρίψω το μετάλλιο στη μούρη, χα χα». Το σπίτι της οικογένειας στην Αγία Άννα Εύβοιας βρέθηκε στο έλεος της πυρκαγιάς αυτές τις μέρες.

«Αυτό το μετάλλιο είναι για μένα ολόκληρη η ζωή μου και το κέρδισα με τα φιλαράκια μου», είπε ο Ντίνος Γεννηδουνιάς. «Μαμά, μπαμπά, τα καταφέραμε! Το αφιερώνω στην οικογένειά μου, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες γενιές του πόλο, που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους».

«Η γεύση είναι γλυκόπικρη, ελπίζω ότι δώσαμε στην πατρίδα μία μεγάλη χαρά», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μουρίκης. «Κάναμε ένα φανταστικό τουρνουά, αλλά δεν είναι εύκολο να νικήσεις μία ομάδα που παίζει κάθε χρόνο για παγκόσμιους τίτλους», συμπλήρωσε ο Άγγελος Βλαχόπουλος. «Στόχος ήταν εξαρχής το μετάλλιο, οι Σέρβοι φάνηκαν ανώτεροι στον τελικό», συμπλήρωσε ο τερματοφύλακας Ζερδεβάς. «Νιώθω μία πικρία από την ήττα, αλλά θυμίζουμε στον εαυτούς μας ότι γράψαμε ιστορία για να ξεπερνάμε τα άσχημα συναισθήματα».

Το φιλμ του τελικού

Η Εθνική μας προηγήθηκε στην πρώτη κιόλας επίθεσή της με τον Δημήτρη Σκουμπάκη, αλλά δέχθηκε δύο απανωτά γκολ πριν συμπληρωθεί τρίλεπτο. Ο Χριστόδουλος Κολόμβος ισοφάρισε (αφού η φάση επανεξετάστηκε στο βίντεο), αλλά η κακή άμυνα επέτρεψε στους Σέρβους να φτάσουν εύκολα στο 2-5. Ο Άγγελος Βλαχόπουλος μείωσε, αλλά η ελληνική ομάδα δέχθηκε μέσα σε 6,5 λεπτά από τους Σέρβους όσα γκολ (έξι) της έβαλαν οι Ούγγροι σε ολόκληρο τον ημιτελικό.

Αλλά η Εθνική μας δεν σκόπευε να πέσει αμαχητί. Ο Γιάννης Φουντούλης έγραψε το 4-6 με το ξεκίνημα της β’ περιόδου και ο Βλαχόπουλος πέτυχε το δεύτερο γκολ του, ο Κώστας Γκιουβέτσης έφερε την Εθνική μας σε απόσταση βολής (6-7) και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου ισοφάρισε στα μέσα της β’ περιόδου!

Η ελληνική ομάδα δέχθηκε δύο «κοροϊδίστικα» γκολ και αναγκάστηκε να κυνηγήσει ξανά. Ο Κώστας Μουρίκης σκόραρε από θέση φουνταριστού (8-9) και ο Φουντούλης ισοφάρισε στον «παίκτη παραπάνω» (9-9). Ο έμπειρος Πρλάινοβιτς πέτυχε το 9-10, ο Σκουμπάκης ισοφάρισε εξ επαφής, αλλά αυτή ήταν η τελευταία ελληνική αναλαμπή.

Ο Πρλάινοβιτς σκόραρε με πέναλτι στις αρχές του τέταρτου οκταλέπτου (10-11) και οι Μίτροβιτς, Μάντιτς έγραψαν το 10-13 με γκολ στον «παίκτη παραπάνω», τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε. Οι Σέρβοι προστάτευσαν εύκολα τα κεκτημένα και η Εθνική μας δεν πήρε ποτέ το προβάδισμα στον τελικό.

Οι παίκτες των δύο ομάδων πανηγύρισαν αγκαλιασμένοι στην πισίνα το κατόρθωμά τους.

Τα οκτάλεπτα του αγώνα: 3-6, 4-2, 2-2, 1-3.

Ο Θοδωρής Βλάχος χρησιμοποίησε τους Ζερδεβά, Γεννηδουνιά, Σκουμπάκη 2, Καπότση, Φουντούλη 2, Παπαναστασίου 1, Δερβίση, Αργυρόπουλο, Μουρίκη 1, Κολόμβο 1, Γκιουβέτση 1, Βλαχόπουλο 2.

Οι Μάντιτς 3, Πιέτλοβιτς 2, Πρλάινοβιτς 3, Φιλίποβιτς 2, Γιάκσιτς 3 πέτυχαν τα γκολ των νικητών.

Oι Σέρβοι μετρούν έξι συνεχόμενα Ολυμπιακά μετάλλια: χρυσό στο Τόκιο και στο Ρίο, χάλκινο στο Πεκίνο και στο Λονδίνο, ασημένιο στην Αθήνα, χάλκινο στο Σίντνεϊ. Επίσης μετρούν οχτώ μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (3-2-3) και πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους.

Η Ουγγαρία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, με νίκη 9-5 επί της Ισπανίας στον μικρό τελικό. Ακολούθησαν Κροατία, ΗΠΑ, Ιταλία, Μαυροβούνιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter