Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο, 9η ημέρα: Τεντόγλου και Γκολομέεβ υπόσχονται βάθρο

Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο, 9η ημέρα: Τεντόγλου και Γκολομέεβ υπόσχονται βάθρο

Αύρα όχι ενός, αλλά δύο ελληνικών μεταλλίων άφησαν πίσω τους οι πολυαναμενόμενοι αγώνες πρόκρισης στα 50μ ελεύθερο της κολύμβησης και στο άλμα εις μήκος. Ο Κρίστιαν Γκολομέεβ και ο Μίλτος Τεντόγλου πέρασαν στον τελικό με σπουδαίες επιδόσεις και δείχνουν ικανοί να φτάσουν μέχρι το βάθρο.

O 23χρονος Tεντόγλου χρειάστηκε μόλις ένα άλμα (8,22 μ.) για να υπερβεί το όριο των 8,15 μ., το οποίο θεωρείται χαμηλό για τις δυνατότητές του. Ωστόσο, το ξεπέρασαν μόνο τρεις αθλητές στον προκριματικό, με κορυφαίο τον Κουβανό Ετσεβαρία (8,50 μ.). Οι υπόλοιποι μνηστήρες πέρασαν αγκομαχώντας.

«Ήρθα να κάνω ένα ασφαλές άλμα, χωρίς να κουραστώ», είπε ο Τεντόγλου. «Δεν μπήκα πολύ καλά, αλλά πέτυχα τον στόχο και δεν ζόρισα το γόνατό μου. Ο τελικός είναι ένας άλλος αγώνας και θα είμαι έτοιμος τη Δευτέρα. Στόχος μου είναι ένα μετάλλιο».

Ο τελικός του μήκους θα διεξαχθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας (04.20).

Ο Γκολομέεβ έκανε -όπως και στα προκριματικά- την τρίτη καλύτερη επίδοση στις ημιτελικές σειρές και μπαίνει στον αυριανό τελικό (04.30) ως φαβορί για ένα μετάλλιο στην κούρσα της μίας ανάσας, αφού άλλωστε ήταν δεύτερος στο τελευταίο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, πίσω από τον ασυναγώνιστο Αμερικανό Κάλεμπ Ντρέσελ.

Ο Ντρέσελ όχι μόνο έκανε 21.42 στα 50μ ελεύθερο (τον κορυφαίο χρόνο των ημιτελικών), αλλά κέρδισε σήμερα και τα 100μ πεταλούδα με παγκόσμιο ρεκόρ (59.45), ενώ είναι ήδη χρυσός Ολυμπιονίκης και στα 100μ ελεύθερο.

Ο Γκολομέεβ κολύμπησε το 50άρι σε 21.60 ισοφαρίζοντας το φετινό ρεκόρ του, ενώ ο Γάλλος Φλοράν Μανοντού «έγραψε» 21.53 και ο Βραζιλιάνος Μπρούνο Φράτους 21.60. «Μου έφυγε το μεγάλο άγχος, πιστεύω πολύ στο μετάλλιο, ελπίζω να σας κάνω υπερήφανους», δήλωσε ο Έλληνας πρωταθλητής.

Η χώρα μας δεν έχει κατακτήσει ποτέ μετάλλιο στην κολύμβηση σε πισίνα, ενώ μετρούσε 17 χρόνια από την τελευταία παρουσία της σε τελικό. Τα μοναδικά ελληνικά μετάλλια στο άθλημα τα κέρδισαν κολυμβητές του …αλμυρού νερού στους Αγώνες του 1896 στην Αθήνα και ο Σπύρος Γιαννιώτης το 2016, στη θάλασσα του Ρίο.

«Μακάρι να μπορούσατε να νιώσετε όπως αισθάνομαι αυτή τη στιγμή εγώ», έγραψε ο επικοντιστής Εμμανουήλ Καραλής στη συγκινητική ανάρτησή μετά το τέλος του προκριματικού: «Βρίσκομαι στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων»! Ο νεαρός πρωταθλητής πήδηξε 5,75 μ. και πέρασε με την 8η επίδοση. Ο Κώστας Φιλιππίδης έμεινε στα 5,50 μ. και αποκλείστηκε. O τελικός θα διεξαχθεί την Τρίτη.

Άδοξο ήταν το φινάλε για την εμποδίστρια Ελισάβετ Πεσιρίδου, η οποία τραυματίστηκε στη διάρκεια της προκριματικής κούρσας στα 100μ με εμπόδια και εγκατέλειψε. Η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου έμεινε 19η στη δισκοβολία με επίδοση 59,18 μ. Τα ξημερώματα θα αγωνιστεί στον προκριματικό της σφυροβολίας η Σταματία Σκαρβέλη.

Ο Θοδωρής Ιακωβίδης αποχαιρέτισε την ενεργό δράση με μία πολύ καλή εμφάνιση στην άρση βαρών (τρίτος στο β’ γκρουπ με 156 κιλά στο αρασέ, 182 στο ζετέ και 338 σύνολο), ένα φιλί στο ταπί και λυγμούς συγκίνησης.

«Είναι πολύ λυπηρό να ντρέπεσαι να πας στον φυσιοθεραπευτή επειδή δεν έχεις χρήματα για να τον πληρώσεις», είπε ο αρσιβαρίστας, καταγγέλλοντας την Πολιτεία για αδιαφορία, όπως έκανε μία μέρα νωρίτερα ο χρυσός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Στέφανος Ντούσκος. Ο Ιακωβίδης ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην άρση βαρών στο Τόκιο.

Για την Εθνική πόλο, ο αγώνας με την αδύναμη Νότια Αφρική ήταν λιγότερο και από προπόνηση: 28-5. Ο μικροτραυματισμός του Γιάννη Φουντούλη στο χέρι ήταν η μοναδική πηγή ανησυχίας στο σημερινό παιχνίδι.

Δεν έπαιξε ο βασικός τερματοφύλακας Ζερδεβάς, ενώ σκόραραν οι Γεννηδουνιάς 1, Σκουμπάκης 3, Καπότσης 3, Φουντούλης 5, Παπαναστασίου 2, Δερβίσης 2, Αργυρόπουλος 5, Μουρίκης 1, Κολόμβος 1, Γκιουβέτσης 3, Βλαχόπουλος 2.

Η ελληνική ομάδα θα ολοκληρώσει τους αγώνες του Ομίλου τη Δευτέρα με αντίπαλο τις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής θα αναδείξουν τα ζευγάρια των προημιτελικών, όπου η Εθνική μας θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη μία από τις Iσπανία, Σερβία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Αυστραλία.

Στην ιστιοπλοΐα, ο Γιάννης Μιτάκης βρίσκεται στην 11η θέση της γενικής κατάταξης στα Finn, αφού τερμάτισε 11ος και 8ος στις σημερινές κούρσες. Ο Έλληνας αθλητής ελπίζει σε καλό πλασάρισμα στις αυριανές ιστιοδρομίες, ώστε να συμμετάσχει στην κούρσα των μεταλλίων, χωρίς πάντως ελπίδες για βάθρο. To ίδιο ισχύει για τη Βασιλεία Καραχάλιου (9η), που θα αγωνιστεί αύριο στην κούρσα μεταλλίων των Laser Radial, αλλά είναι μακριά από τις πρώτες θέσεις.

Συνεχίζουν την προσπάθειά τους ο Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, που είναι 10οι μετά τις πρώτες έξι ιστιοδρομίες στα 470. Στην ίδια κλάση, στις γυναίκες, το δίδυμο Σπανάκη-Τσουλφά βρίσκεται στη 16η θέση.

Σήμερα είχαμε και το πρώτο κρούσμα ντόπινγκ. Ο Κενυάτης σπρίντερ Μαρκ Οντιάμπο (με ρεκόρ 10.05) βρέθηκε θετικός στην ουσία μεθαστερόνη σε έλεγχο που έγινε στις 28 Ιουλίου και αποκλείστηκε από τους Αγώνες.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter