Ολυμπιακοί Αγώνες: Ούγγροι μαζεύουν υπογραφές κατά της υποψηφιότητας της Βουδαπέστης

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ούγγροι μαζεύουν υπογραφές κατά της υποψηφιότητας της Βουδαπέστης

Ακτιβιστική τοπική οργάνωση της Βουδαπέστης τάσσεται κατά της υποψηφιότητας της ουγγρικής πρωτεύουσας να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και συγκεντρώνει υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΜΜΕ της χώρας, περίπου 50.000 άτομα έχουν ήδη υπογράψει, σε διάστημα μόλις πέντε ημερών.

«Αυτός που αγαπά τη Βουδαπέστη υποστηρίζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν υπογράφει (σ.σ. για το δημοψήφισμα). Δεν έχει κανένα νόημα να ταχθεί κατά της διοργάνωσης των Αγώνων», απάντησε ο δήμαρχος της Βουδαπέστης, Ιστβάν Τάρλος στους υποστηρικτές του δημοψηφίσματος. «Οι Ούγγροι αθλητές αξίζουν αυτούς τους Αγώνες», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Βουδαπέστη θα αναλάβει μόνο κάποιες από τις δαπάνες που σχετίζονται με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών.

Η υποψηφιότητα της Βουδαπέστης, που στηρίζεται από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, αναμένεται ότι θα είναι «σεμνή» και στο «μέτρο του ανθρωπίνως δυνατού» απέναντι στις άλλες δύο υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί για το 2024, δηλαδή του Παρισιού και του Λος Άντζελες, και με προϋπολογισμό που αφορά συγκεκριμένες επενδύσεις και περιορίζεται στα 2,4 δισ. ευρώ. Το όνομα της πόλης που θα ανατεθεί η διοργάνωση του 2024 θα ανακοινωθεί από την ΔΟΕ στις 13 Σεπτεμβρίου στη Λίμα.

Το κίνημα «Momentum» ξεκίνησε την Πέμπτη την εκστρατεία για το δημοψήφισμα και την ακύρωση της υποψηφιότητας της Βουδαπέστης, επισημαίνοντας το κόστος της διοργάνωσης και τους κινδύνους της διαφθοράς. Για να τα καταφέρουν να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, θα πρέπει να συγκεντρώσουν 138.000 υπογραφές.

Το ερώτημα που προτείνεται και υποστηρίζεται από πολλά κόμματα και κινήματα της αντιπολίτευσης, είναι το εξής: «Συμφωνείτε με την ιδέα ότι ο Δήμος της Βουδαπέστης αποσύρει την υποψηφιότητά του για την διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024;».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter