Ολυμπιακοί Αγώνες: Προβληματισμός για τις ηλικίες

Ολυμπιακοί Αγώνες: Προβληματισμός για τις ηλικίες

H απόφαση για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων εξοστρακίζει μερικά από τα πιθανά αστέρια της διοργάνωσης και ανοίγει ηλικιακό παράθυρο σε κάποια άλλα, εκκολαπτόμενα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ποδόσφαιρο, όπου έχει τεθεί εδώ και χρόνια όριο ηλικίας τα 23 έτη, με μία εξαίρεση για κάθε ομάδα. Πριν την αναβολή, είχαν δικαίωμα συμμετοχής ποδοσφαιριστές γεννημένοι μετά τις 1 Ιανουαρίου 1997, οπότε μένουν εκτός όσοι γεννήθηκαν μέσα στο ’97.

Ο Βραζιλιάνος Γκαμπριέλ Ζεσούς της Μάντσεστερ Σίτι είναι ένα πιο τρανταχτό παράδειγμα ποδοσφαιριστή που χάνει τους Αγώνες, ενώ άλλοι, όπως ο Γάλλος Κιλιάν Μ’Μπαπέ και ο Αμερικανός Κρίστιαν Πούλισιτς παραμένουν ανεπηρέαστοι …οριακά.

Υπάρχει πάντως η σκέψη από τη ΔΟΕ και τη FIFA να παραμείνει αναλλοίωτη η ημερομηνία «κόφτης» (1/1/97), οπότε εκτάκτως θα συμμετάσχουν στους Αγώνες του 2021 -αλλά και στο προολυμπιακό τουρνουά της Αμερικής που εκκρεμεί- και 24χρονοι ποδοσφαιριστές. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Παρόμοια ετυμηγορία αναμένεται και στην ενόργανη γυμναστική, όπου θεσπίστηκε προ 20ετίας κατώτατο όριο ηλικίας για αθλητές και αθλήτριες τα 16 χρόνια. Η σχετική ημερομηνία για φέτος θα ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2004.

Οι Αμερικανοί ελπίζουν να παρουσιάσουν στο Τόκιο ένα 15χρονο «αστεράκι», την Κόνορ ΜακΚλέιν που αναδείχθηκε δευτεραθλητής ΗΠΑ στο σύνθετο ατομικό. H ΜακΚλέιν, γεννημένη στις 1 Φεβρουαρίου 2005, θα έχανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες για 32 ημέρες. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter