Ολυμπιακοί Αγώνες: Στο προσκήνιο οι ντοπαρισμένοι

Ολυμπιακοί Αγώνες: Στο προσκήνιο οι ντοπαρισμένοι

Ο πόλεμος ενάντια στο ντόπινγκ συνεχίζεται αμείλικτος, αλλά ο… κορονοϊός έσπευσε να συμμαχήσει με τους πονηρούς.

«Στο μπαλαούρο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020» ήταν η συνηθισμένη καμπάνα που μοίραζαν ΔΟΕ και WADA, με ορίζοντα το Τόκιο: «Αφού πήρες φάρμακα, σε καταδικάζουμε να χάσεις την ολυμπιάδα». Κάπως έτσι, η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων άνοιξε την πόρτα για να παρελάσουν στην τελετή έναρξης εκατοντάδες στιγματισμένοι αθλητές.

Οι αρχές τραβάνε τα μαλλιά τους για την αστοχία, αλλά δεν έχουν τρόπο να την αντιμετωπίσουν. «Οι ποινές είναι ημερολογιακές και δενσχετίζονται με κάποια συγκεκριμένη αθλητική διοργάνωση» ομολογεί η Μονάδα Αθλητικής Ακεραιότητας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να λύσουμε το πρόβλημα. Μοναδική δικλίδα ασφαλείας είναι η βαριά τιμωρία όσων συλληφθούν ντοπαρισμένοι μέσα στο επόμενο έτος. Εάν αυτοί αποκλειστούν για τέσσερα χρόνια, όπως προβλέπει ο σχετικός κώδικας, θα χάσουν όχι μία αλλά δύο ολυμπιάδες». Οι Αγώνες του Παρισιού θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2024, αρκεί να μην έχουμε καμιά καινούργια πανδημία.

«Εάν προσπαθήσουμε να παρατείνουμε τις υπάρχουσες τιμωρίες για τους αθλητές που θα έχαναν τους Αγώνες του 2020, θα μπλέξουμε στα δικαστήρια και θα ηττηθούμε σίγουρα» ομολόγησε ο πρόεδρος της WADA Βίτολντ Μπάνκα.

H επίσημη λίστα των τιμωρημένων λόγω ντόπινγκ στον στίβο περιλαμβάνει σήμερα περισσότερους από 570 αθλητές και προπονητές. Οι 214 από αυτούς εκτίουν ποινές που εκπνέουν πριν από τη νέα ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων (23 Ιουλίου 2021). Και αυτή η στατιστική αφορά μόνο ένα από τα 33 ολυμπιακά σπορ! Σημειωτέον ότι στη λίστα δεν περιλαμβάνονται όσοι επηρεάζονται από αποκλεισμούς χωρών, όπως η Ρωσία, παρά μόνο εκείνοι που έχουν πιαστεί ατομικά ντοπέ.

Στην κρίσιμη κατηγορία ανήκει και μία Ελληνίδα πρωταθλήτρια, η Αθανασία Πέρρα, της οποίας ο τετραετής αποκλεισμός εκπνέει στις 3 Μαΐου 2021. Η 37χρονη τριπλουνίστρια βρέθηκε ντοπαρισμένη σε επανεξέταση του δείγματος που είχε δώσει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα αποτελέσματά της στη διετία που ακολούθησε, η οποία ήταν η καλύτερη της καριέρας της.

Η τετραετής καραντίνα της 35άχρονης βαδίστριας Δήμητρας Ζαπουνίδου ολοκληρώνεται στις 22 Αυγούστου 2021, λίγες μέρες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Παρεμπιπτόντως, ο ακοντιστής Ιωάννης Κυριαζής, έκτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2017 στο Λονδίνο, τιμωρήθηκε πρόσφατα με τετραετή αποκλεισμό λόγω ντόπινγκ και υπόσχεται να επιστρέψει έγκαιρα για τους Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Εγκατέλειψαν

Βεβαίως, αρκετοί από τους… απελεύθερους έχουν εγκαταλείψει την ενεργό δράση ή τον πρωταθλητισμό. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει η Πέρρα, η οποία είχε καταταγεί έβδομη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 2011 και δέκατη στο αντίστοιχο του ανοιχτού έναν χρόνο νωρίτερα.

Απόμαχη είναι και η 38άχρονη θριαμβεύτρια της Αθήνας 2004 στο ύψος Γελένα Σλεσαρένκο, όπως και η 39χρονη τριπλουνίστρια Ανα Πιάτιχ, ενώ ο βαδιστής Βαλερί Μπορχίν, χρυσός ολυμπιονίκης και πρωταθλητής κόσμου, θα είναι 34 ετών όταν τελειώσει η ποινή του τον ερχόμενο Οκτώβριο. Οι τρεις προαναφερθέντες, μαζί με αρκετούς άλλους όπως οι Αμπακούμοβα, Μπουλγκάκοβα κ.ά., υπήρξαν εκλεκτά παιδιά του κρατικοδίαιτου προγράμματος ντόπινγκ της Ρωσίας.

Υπάρχουν και άφθονα παραδείγματα νεότερων σε ηλικία αθλητών, συχνά διάσημων, που πρόκειται να παραδοθούν πάλλευκοι στην αθλητική κοινωνία τους επόμενους 15 μήνες. Η Τουρκάλα Γκαμζέ Μπουλούτ, η οποία ξάφνιασε με το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό των 800 μ. το 2012 στο Λονδίνο, δεν είναι παρά 28 χρόνων.

Το εμβληματικό παράδειγμα του Αμερικανού Τζάστιν Γκάτλιν,ο οποίος επέστρεψε το 2010 από τετραετές μπλόκο για να κερδίσει ολυμπιακά και παγκόσμια μετάλλια στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του, υπενθυμίζει ότι ποτέ δεν είναι αργά για κανέναν. Ο Γκάτλιν συνεχίζει την καριέρα του και ελπίζει να τρέξει 100άρι στο Τόκιο, σε ηλικία 41 ετών.

«Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η ενδεδειγμένη λύση, αφού οι έλεγχοι ντόπινγκ είναι ελλιπέστατοι λόγω του κορονοϊού» τόνισε ο ισχυρός άνδρας της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ Τράβις Τάιγκαρντ, συμπληρώνοντας: «Ελλείψει αγώνων και με τα σύνορα κλειστά, το πρόγραμμα του ντόπινγκ κοντρόλ τους κρίσιμους μήνες θα ήταν γεμάτο τρύπες».

Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε η Κατερίνα Στεφανίδη στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Κυριακή στο Documento, όπως και πολλοί άλλοι αθλητές. «Κάθε χώρα έχει τα δικά της μέτρα προστασίας από την πανδημία και είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε κοινή στρατηγική» παραδέχτηκε η αρμόδια υπηρεσία της ΙΑΑF. Ηδη η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ανακοίνωσε ότι δεν θα υπολογιστούν για την ολυμπιακή πρόκριση αποτελέσματα αγώνων που θα διεξαχθούν ως την 1η Δεκεμβρίου 2020. Προφανώς θέλει να προλάβει τους ντοπαρισμένους.

Σταμάτησαν

Η μέχρι νεωτέρας αποκλεισμένη Ρωσία έχει σταματήσει τους ελέγχους, όπως –μεταξύ άλλων– και ο Καναδάς. Επτά χώρες περιλαμβάνονται στην «κόκκινη λίστα» και βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση: Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Αιθιοπία, Κένυα, Ουκρανία, Νιγηρία, Μαρόκο. Οι δύο τελευταίες προστέθηκαν πρόσφατα, μετά τη διαπίστωση ότι πολλοί ξένοι αθλητές κρύβονται εκεί στη διάρκεια της προετοιμασίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της WADA, τα κρούσματα ντόπινγκ παρουσίασαν αύξηση κατά 13% την τελευταία τριετία, με πρωταθλήτριες την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Η Ρωσία τιμωρήθηκε πρόσφατα με νέο τετραετή αποκλεισμό και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στη θερινή Ολυμπιάδα του Τόκιο (2021) ούτε στη χειμερινή του Πεκίνου (2022), με εξαίρεση μεμονωμένους αθλητές.

Τα σπορ που πλήττονται περισσότερο από τη μάστιγα είναι το μπόντι μπίλντινγκ (που διεκδικεί ένταξη στον ολυμπιακό χάρτη), ο στίβος και η ποδηλασία. Οι έλεγχοι υπολογίζονται σε 2.500 ετησίως.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter