Ολυμπιακός: Ένας έφηβος… 95 χρόνων!

Ολυμπιακός: Ένας έφηβος… 95 χρόνων!

«Συνιστάται εν Πειραιεί υπό τον τίτλον Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς, σωματείον, ούτινος σκοπός είναι η ανάπτυξις της σωματικής αγωγής παρά τη νεολαία, και η κατά πάντα φίλαθλον τρόπον εξύψωσις αυτής». Ηταν 10 Μαρτίου 1925, όταν ιδρύθηκε κι επίσημα ο Ολυμπιακός Πειραιώς, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 95 χρόνια λειτουργίας του…

Όμως για να φθάσουμε στη γέννηση του «δαφνοστεφανωμένου έφηβου», υπήρξαν έντονες διαμάχες, κόντρες και διαβουλεύσεις. Η ιστορία αρχίζει το 1924, όταν ο Πειραϊκός Σύνδεσμος συγχωνεύεται με την Πειραϊκή Ένωση και δημιουργούν μια νέα ομάδα, τον Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Πειραιώς. Σύντομα ξέσπασαν διαφωνίες στην λειτουργία του συλλόγου, δημιουργήθηκαν έριδες και διαφορετικά στρατόπεδα, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη διάλυση του Συλλόγου!

Η μια πλευρά με τους αδελφούς Ανδριανόπουλους, τον τερματοφύλακα Κλειδουχάκη και άλλους δημιούργησαν τον Ολυμπιακό Όμιλο Πειραιώς, ενώ η άλλη πλευρά με τους Χατζηανδρέου, Πέππας και άλλους ίδρυσαν τον Πειραϊκό Όμιλο. Στη διαμάχη των ομάδων, ενεπλάκη και μια τρίτη, ο Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς! Τελικά οι τρεις πλευρές σε μια ιστορική συνεδρίαση στην ταβέρνα του Μοίρα στην οδό Τζαβέλα στον Πειραιά, συμφωνούν ομόφωνα για την ίδρυση μιας νέας ομάδας με το όνομα «Ολυμπιακός».

«Νονός» του Ολυμπιακού, ήταν ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος στην πρόταση του εξήγησε στους παρόντες ότι το συγκεκριμένο όνομα υποδηλώνει τη δύναμη, το ήθος, την ευγενή άμιλλα, και το Ολυμπιακό ιδεώδες, κάτι που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό. Το πλήρες όνομα του Ολυμπιακού, συμπλήρωσε σε εκείνη την ιστορική συνεδρίαση ο Μιχάλης Μανούσκος (πρώτος πρόεδρος του νέου συλλόγου) λέγοντας «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς», εξ ου και τα αρχικά Ο.Σ.Φ.Π…

Μεταξύ των ανθρώπων που στήριξαν οικονομικά τη νέα ομάδα (εκτός του βιομήχανου Μιχάλη Μανούσκου και του ανώτατου αξιωματικού του Πολεμικού ναυτικού, Νότη Καμπέρου) και η οικογένεια του Ανδρέα Ανδριανόπουλου αλλά και επιφανείς άντρες της εποχής όπως οι Μαραγκουδάκης, Σκλιάς, Ανδρόνικος, Κεκκές, Μέρμηγκας και άλλοι…

Για την ιστορία, το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Ολυμπιακού συγκρότησαν:

Πρόεδρος: Μιχάλης Μανούσκος

Αντιπρόεδροι: Νότης Καμπέρος, Τριαντάφυλλος Κρέμος

Γενικός Γραμματέας: Σταύρος Μαραγκουδάκης

Ταμίας: Όθων Κόκκινος

Έφορος: Παναγιώτης Λαγουμιτζής

Μέλη: Κώστας Κυρίμης, Νίκος Ζαχαρίας, Γιάννης Λουλουδάκης, Δημήτρης Σκλιάς, Ε. Κασιμάτης

Το Καταστατικό του νέου συλλόγου όριζε ως στόχο «την ανάπτυξιν της σωματικής αγωγής παρά τη νεολαία» και όριζε τα μέσα επίτευξής του ως εξής:

α) Η ίδρυσις αθλητικών χώρων πάσης φύσεως.

β) Η οργάνωσις πάσης κατά θάλασσαν αθλητικής κινήσεως

γ) Η οργάνωσις αθλητικών αγώνων πάσης φύσεως, εορτών, εκδρομών, ορειβασιών κλπ.

δ) Η διά διαλέξεων και εκδόσεως εντύπων προπαγάνδισις της αθλητικής ιδέας και

ε) Η διά παντός τρόπου ανάπτυξις κινήσεως εξυπηρετικής της νεολαίας.

Όσον αφορά τα μέλη του Ολυμπιακού, το Καταστατικό προέβλεπε πως «δύνανται να εγγραφώσιν πολίται αδιακρίτως εθνικότητος ή φύλλου, χρηστοί, εμπνεόμενοι από τας υγιείς περί σωματικής αγωγής αρχάς».

Αλφαβητικά τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Σιμιγδαλάς, Νίκος Σιμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς

22 τμήματα σε 19 σπορ

Εκτοτε πέρασαν 95 χρόνια, στα οποία ο Ολυμπιακός γιγαντώθηκε και εκτός από το ποδοσφαιρικό τμήμα, δημιούργησε ομάδες σχεδόν σε όλα τα σπορ, με πολλές διακρίσεις, τίτλους και τρόπαια, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Διαθέτει 22 ενεργά τμήματα σε 19 σπορ και είναι ο σύλλογος με τα περισσότερα νταμπλ (πρωτάθλημα-κύπελλο) 72 στο σύνολο, 62 στα ομαδικά σπορ και 10 στα ατομικά (όλα στο πινγκ πονγκ).

Έχει αναδείξει δεκάδες Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους πρωταθλητές, πρωταθλητές Ευρώπης, Μεσογειονίκες, Βαλκανιονίκες και Πανελληνιονίκες, τους περισσότερους από κάθε άλλο σύλλογο στην Ελλάδα. Εχει κατακτήσει τους περισσότερους διεθνείς τίτλους από κάθε άλλο ελληνικό σύλλογο (15) και παράλληλα είναι ο μοναδικός σύλλογος στη χώρα που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκούς τίτλους σε περισσότερα από ένα αθλήματα. Πιο συγκεκριμένα έχει κατακτήσει έξι ευρωπαϊκούς τίτλους στο πόλο (τρεις με το ανδρικό του τμήμα και τρεις με το γυναικείο), τρεις στο μπάσκετ ανδρών, τρεις στο βόλεϊ (δύο με το ανδρικό του τμήμα και ένα με το γυναικείο) και ένα στην ελληνορωμαϊκή πάλη ανδρών, καθώς και το Διηπειρωτικό Κύπελλο στο μπάσκετ ανδρών και το Βαλκανικό κύπελλο στο ποδόσφαιρο ανδρών (η πρώτη κατάκτηση διεθνούς τροπαίου από ελληνικό σωματείο σε όλα τα καλλιεργούμενα εν Ελλάδι αθλήματα).

Οι κατακτήσεις αυτές συνοδεύονται ορισμένες φορές και από κάποια μοναδικά επιτεύγματα. Το 1997 η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού κατέκτησε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωλίγκα δημιουργώντας τρεμπλ σε κάποιο σπορ, πρώτη φορά αυτή χρονολογικώς, από το σύνολο των αγωνιστικών τμημάτων όλων των ελληνικών αθλητικών συλλόγων.

Το 2002 η ομάδα πόλο ανδρών έγινε η πρώτη στην ιστορία του ευρωπαϊκού πόλο που κατέκτησε σε μια χρονιά Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Πρωτάθλημα Ευρώπης και Σούπερ Καπ Ευρώπης, ενώ επανέλαβε το τετραπλό στέμμα το 2018 με την κατάκτηση του ελληνικού σούπερ καπ. Το 2015 το γυναικείο τμήμα πόλο του συλλόγου, κατέκτησε πρωτάθλημα, πρωτάθλημα Ευρώπης και Ευρωπαϊκό Σούπερ καπ, και το 2018 το γυναικείο τμήμα βόλεϊ κατέκτησε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Κύπελλο Ευρώπης, καθιστώντας έτσι τον Ολυμπιακό το μοναδικό ελληνικό σύλλογο που έχει κατακτήσει το τρεμπλ σε τρία διαφορετικά ομαδικά αθλήματα με τέσσερα διαφορετικά τμήματα.

Είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Ελλάδα που έχει καταφέρει να κατακτήσει δυο συνεχόμενες χρονιές το πρωτάθλημα Ευρώπης σε ανδρικό ομαδικό άθλημα (πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ ανδρών το 2012 και το 2013).

Επίσης, ρεκόρ για ελληνικό αθλητικό σύλλογο αποτελούν και οι 38 συμμετοχές σε τελικούς διεθνών διοργανώσεων των τμημάτων του, όπως επίσης και οι επί 8 συνεχόμενες χρονιές, συμμετοχές τμημάτων του (2012-2019) σε τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter