Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ: Με ένα όνειρο τρελό και δύο στόχους

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ: Με ένα όνειρο τρελό και δύο στόχους

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ονειρεύονται τελικό στο Conference League αλλά κι ένα απευθείας εισιτήριο για το νέο Champions League

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ απέχουν μόλις 90 λεπτά (ή και 120 και παραπάνω σε περίπτωση παράτασης και πέναλτι) από το να βρεθούν στο υψηλότερο σκαλοπάτι της ευρωπαϊκής ιστορίας τους και να φτάσουν στους ημιτελικούς μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης όπως το Conference League.

Η εντός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί της Φενερμπαχτσέ με 3-2 και η εκτός έδρας ήττα του ΠΑΟΚ με 1-0 στο Βέλγιο από την Κλαμπ Μπριζ στους πρώτους προημιτελικούς δίνουν και στις δύο ελληνικές ομάδες πολλές ελπίδες πρόκρισης στους 4 της διοργάνωσης, στις ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης σε Κωνσταντινούπολη και Τούμπα, αντίστοιχα. Παράλληλα όμως, οι δύο εκπρόσωποί μας στην Ευρώπη δίνουν σκληρή μάχη και για ένα μελλοντικό απευθείας εισιτήριο στη League Phase του επόμενου Champions League, δηλαδή αν προχωρήσουν κι άλλο στην Conference League, μπορούν να κερδίσουν μια θέση στο νέο φορμάτ ττης κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης!

Πώς θα κερδίσουν την απευθείας συμμετοχή

Οι «ερυθρόλευκοι» μαζί με τον ΠΑΟΚ είναι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας με τον υψηλότερο συντελεστή στη βαθμολογία της UEFA. Μάλιστα, οι Πειραιώτες με τη νίκη τους επί της Φενερμπαχτσέ προσπέρασαν στη βαθμολογία συλλόγων της UEFA τον Ερυθρό Αστέρα και βρέθηκαν από την 49η θέση στην 48η, με τον ΠΑΟΚ να παραμένει για την ώρα στην 50ή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και οι δύο πέρα από το ότι ονειρεύονται έναν ευρωπαϊκό τελικό που γίνεται μάλιστα σε ελληνικό έδαφος (OPAP Arena), στοχεύουν και στην απευθείας συμμετοχή τους στο νέο League Stage του Champions League χωρίς να δώσουν προκριματικά!

Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Τυπικά ο πρωταθλητής Ελλάδας θα αγωνιστεί στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League από το μονοπάτι των πρωταθλητών.Ομως υπάρχουν και δύο συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να βρεθεί απευθείας στο κυρίως ταμπλό της διοργάνωσης.

Η πρώτη συνθήκη εξαρτάται από τον νικητή του φετινού Champions League και η δεύτερη από τον νικητή του Europa League. Αν η ομάδα που κατακτήσει το φετινό Champions League έχει εξασφαλίσει από το πρωτάθλημά της θέση για τη διοργάνωση της νέας σεζόν, κάτι που είναι και το πιο σύνηθες, τότε το εισιτήριο του πρωταθλητή Ευρώπης περισσεύει. Αυτό το εισιτήριο λοιπόν θα δοθεί στην ομάδα από το μονοπάτι των πρωταθλητών με την καλύτερη βαθμολογία πενταετίας, ανεξαρτήτως από τη θέση της χώρας τους στο σχετικό ranking και ανεξαρτήτως σε ποιον προκριματικό γύρο αγωνίζεται. Μοναδικό κριτήριο είναι ο συντελεστής της ομάδας στο UEFA ranking των τελευταίων πέντε ετών. Ο Ολυμπιακός έχει 40.000 βαθμούς και ο ΠΑΟΚ 37.000 και μπορούν να συγκεντρώσουν κι άλλους.

 

Ανοδος τεσσάρων θέσεων για τον «δικέφαλο»

Mε τα τωρινά δεδομένα ο ΠΑΟΚ θα ξεκινήσει του χρόνου στην Ευρώπη από θέση ισχύος σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες και λογικά θα είναι πρώτος σε συντελεστή στη διάρκεια της σεζόν για πρώτη φορά στην ιστορία του. Αυτήν τη στιγμή ο ΠΑΟΚ είναι στην 50ή θέση στο UEFA ranking, με τον Ολυμπιακό στην 48η. Ομως το καλοκαίρι που έρχεται οι «ερυθρόλευκοι» βγάζουν μια πολύ καλή σεζόν από την πενταετία τους, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που βάζει μια πολύ καλή όπως η φετινή (συν την προπέρσινη που έφτασε και τότε στους 8) κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο «δικέφαλος» θα ξεκινήσει τη νέα ευρωπαϊκή σεζόν του από την 46η θέση του ranking, με τον Ολυμπιακό να πέφτει στην 56η. Εκτός κι αν οι Πειραιώτες καταφέρουν να φτάσουν φέτος όσο ψηλότερα μπορούν στο Conference league, οπότε θα μπορέσουν να ανέβουν πιο πάνω…

Οι δύο ομάδες μας μοιράζονται αυτήν τη στιγμή τις πρωτιές σε συγκομιδή βαθμών την τελευταία πενταετία για τη χώρα μας, με τρεις φορές στην πρώτη θέση τους «ερυθρόλευκους» και δύο τον ΠΑΟΚ, έχοντας προσφέρει μαζί σχεδόν το 74% των φετινών ελληνικών βαθμών αλλά και στον συντελεστή πενταετίας της Ελλάδας.

Συνολικά για την Ελλάδα πάντως, που βρίσκεται στη 17η θέση της ειδική βαθμολογίας της UEFA, η νίκη του Ολυμπιακού επί της Φενέρ τής έδωσε την ευκαιρία να φτάσει τους 29.925 βαθμούς και να παραμείνει σε σταθερή τροχιά ανόδου με την οποία ελπίζει να φτάσει και στην προνομιούχα 15η θέση του ranking. Η Ελλάδα μείωσε την απόστασή της από το 16ο Ισραήλ που έχει 31.125 βαθμούς, αλλά και από τη 15η Δανία που έχει 31.450 βαθμούς, αλλά καμία από τις δύο αυτές χώρες δεν έχει εκπροσώπους σε κάποια διοργάνωση.

Διαβάστε επίσης: Λουτσέσκου: «Θέλουμε να προκριθούμε στα ημιτελικά του Conference League»

Πειθαρχική έρευνα της UEFA για το Μπριζ – ΠΑΟΚ

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter