Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ σπάνε ρεκόρ και ονειρεύονται

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ σπάνε ρεκόρ και ονειρεύονται

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ συνεχίζουν να γράφουν ιστορία με το βλέμμα… στην OPAP Arena

Η βραδιά της περασμένης Πέμπτης 14 Μαρτίου 2024 ήταν σίγουρα μια από τις κορυφαίες στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και όσο αυτό κι αν φαντάζει ανέφικτο, θα πρέπει να αποτελέσει ορόσημο για τη συνέχεια του ελληνικού ποδοσφαίρου στις διοργανώσεις της UEFA. Το βέβαιο είναι ότι κανείς οπαδός του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ δεν πίστευε στην ανατροπή-πρόκριση της ομάδας του στην προημιτελική φάση του Conference League μετά τις ήττες τους στα πρώτα παιχνίδια της φάσης των «16».

Κι όμως, μέσα σε αυτό το τοξικό κλίμα που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο παίκτες και προπονητές καταφέρνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες (πόλεμος προέδρων – ιδιοκτητών, οπαδική καφρίλα κ.λπ.) να αντεπεξέλθουν κι αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει δύο ομάδες στην προημιτελική φάση του Conference, στην οποία έχουν εκπρόσωπο επτά χώρες!

Και όχι μόνο αυτό, αλλά 10 μόλις χώρες έχουν εκπροσώπους στην προημιτελική φάση των τριών φετινών διοργανώσεων! Προηγούνται Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και ακολουθούν η Ελλάδα με δύο ομάδες και οι Πορτογαλία, Τουρκία, Τσεχία και Βέλγιο με μία. Ποιος το πίστευε στο ξεκίνημα της σεζόν εν μέσω τόσης τοξικότητας; Για όλα αυτά δικαιολογημένα πανηγύριζαν στη Σούπερ Λίγκα, καθώς το ελληνικό ποδόσφαιρο κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία του στον ευρωπαϊκό χάρτη. Κι αυτό δεν είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα όπως «μαρτυρούν» τα ακόλουθα γεγονότα:

01 Η UEFA εμπιστεύθηκε δύο γήπεδα ομάδων της Σούπερ Λίγκας για τη διεξαγωγή κορυφαίων διασυλλογικών της διοργανώσεων: To UEFA Super Cup, το οποίο διεξάχθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης», και τον τελικό του UEFA Europa Conference League, ο οποίος θα διεξαχθεί στην OPAP Arena της ΑΕΚ.

02 H K19 του Ολυμπιακού προκρίθηκε στον ημιτελικό του UEFA Youth League και θα συμμετάσχει στο Final 4 του θεσμού στη Νιόν της Ελβετίας.

03 Οπως προαναφέρθηκε, δύο ομάδες της ΣΛ1, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ, προκρίθηκαν στους «8» του UEFA Europa Conference League.

04 Η 41η στο περσινό UEFA ranking, Ελλάδα, βρίσκεται πλέον στην 11η θέση του φετινού από πλευράς συγκομιδής βαθμών στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις.

Για να επανέλθουμε στους συλλόγους αξίζει να σημειώσουμε ότι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν συγκεντρώσει φέτος το 75% των βαθμών για τη χώρα μας και βρίσκονται στο ευρωπαϊκό top 50 των συλλόγων (49ος ο Ολυμπιακός και 50ός ο ΠΑΟΚ). Συνεπώς δικαιούνται να ονειρεύονται υπερβάσεις στη συνέχεια του Conference League και, γιατί όχι, να φτάσουν στον τελικό της OPAP Arena στις 29 Μαΐου.

Η προχτεσινή κλήρωση έφερε τον μεν Ολυμπιακό απέναντι στη Φενέρμπαχτσε (αν οι Πειραιώτες προκριθούν, θα παίξουν στον ημιτελικό με τον νικητή του ζευγαριού Αστον Βίλα – Λιλ) και τον δε ΠΑΟΚ κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ (αν ο «δικέφαλος» περάσει στον ημιτελικό, θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Πλζεν – Φιορεντίνα).

«Εχουμε ξανά αυτοπεποίθηση και ελπίδες και είναι η ώρα να θέσουμε καινούργιους στόχους και να τους πετύχουμε στο τέλος. Ηταν ένας από τους στόχους του κ. Μαρινάκη η ευρωπαϊκή καταξίωση. Στόχος μας να προχωρήσουμε όσο πιο μακριά μπορούμε» δήλωσε ο σύμβουλος στρατηγικής της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος συμπλήρωσε: «Ελπίζω να διοργανώσουμε τον τελικό έναν κλασικό ελληνικό τελικό. Πάμε βήμα βήμα, έχουμε ευθύνη». Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Αντελίνο Βιεϊρίνια από την πλευρά του είπε: «Σεβόμαστε την Κλαμπ Μπριζ αλλά δεν φοβόμαστε».

Η πρόκριση του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στους «8» του Conference League θα τροποποιήσει και το πρόγραμμα των πλέι οφ του πρωταθλήματος και την ημερομηνία διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου, ο οποίος πιθανότατα θα οριστεί στις 25 αντί στις 18 Μαΐου.

Ιστορικές επιδόσεις

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα στατιστικής soccerbase.gr:
• Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που πετυχαίνει πρόκριση ενώ είχε χάσει το πρώτο ματς με τρία γκολ στην έδρα της. Καμία ομάδα ως τώρα στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων από το 1959 μέχρι φέτος δεν είχε προκριθεί έχοντας χάσει το πρώτο ματς εντός έδρας με δύο ή περισσότερα γκολ.
• Για πέμπτη φορά στην ιστορία του ο Ολυμπιακός νίκησε σε ευρωπαϊκό παιχνίδι με πέντε γκολ διαφορά, δεύτερη εκτός έδρας (5-0 τη Μοζίρ, 5-0 τη Νόρντζελαντ, δύο φορές την Μπέσα Καβάγιε 6-1 και 5-0 και τώρα τη Μακάμπι Τελ Αβίβ 6-1).
• Ο Ολυμπιακός πέτυχε για τρίτη φορά στην ιστορία του έξι γκολ σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι, αλλά για πρώτη φορά εκτός έδρας: Λεβερκούζεν 6-2, Μπέσα 6-1 και Μακάμπι 1-6.
• Ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση έχοντας χάσει τον πρώτο αγώνα με δύο γκολ διαφορά. Είχε φτάσει πολύ κοντά και το 1981-82, στο Κυπελλούχων με την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, 2-0 στη Γερμανία και 2-0 εδώ, αλλά αποκλείστηκε στα πέναλτι.
• Η εμφατική νίκη του «δικεφάλου» με 5-1 επί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ήταν η 90ή στην ιστορία του, ενώ με τα πέντε γκολ έφτασε και τα 200 ως γηπεδούχος στην Ευρώπη σε 117 παιχνίδια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter