Ολυμπιακός: Μια πεντάδα Γάλλοι στο Λιμάνι! (πίνακας)

Ολυμπιακός: Μια πεντάδα Γάλλοι στο Λιμάνι! (πίνακας)

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την απόκτηση του Λιβιό Ζαν – Σαλρ με τον φόργουορντ/σέντερ να είναι ο πέμπτος Γάλλος παίκτης στην ιστορία των “ερυθρόλευκων” και το Eurohoops σας θυμίζει τους προηγούμενους που αγωνίστηκαν στο ΣΕΦ!

Της Eurohoops Team/ info@eurohoops.net

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την υλοποίηση του μεταγραφικού του σχεδιασμού εν όψει της αγωνιστικής περιόδου 2020/21 και ανακοίνωσε τον παίκτη που θα συμπληρώσει την πεντάδα των βασικών ψηλών έχοντας τον ρόλο του tweener (4-5άρι) τον Γάλλο Λιβιό Ζαν – Σαρλ που πέρυσι αγωνίστηκε στην Ευρωλίγκα με την Βιλερμπάν.

Ο 27χρονος φόργουορντ/σέντερ έπεισε το προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού ότι αξίζει μία θέση στο ρόστερ της νέας σεζόν και έτσι θα γίνει ο πέμπτος Γάλλος παίκτης στην ιστορία του συλλόγου που θα φορέσει την “ερυθρόλευκη” φανέλα.

Το Eurohoops με αφορμή την επισημοποίηση του deal Ολυμπιακού Ζαν – Σαρλ σας θυμίζει τους τέσσερις προηγούμενους Γάλλους που αγωνίστηκαν στο ΣΕΦ!

ΑΡΣΕΝ ΑΝΤΕ – ΜΕΝΣΑ (1999-2000)

Ο πρώτος Γάλλος στην ιστορία του Ολυμπιακού που φόρεσε την φανέλα του συλλόγου ήταν ο Αρσέν Αντέ – Μενσά ο οποίος επιλέχθηκε για τις θέσεις των γκαρντ του ρόστερ το καλοκαίρι του 1998 από τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στην τελευταία του χρονιά της πρώτης του θητείας στον Πειραιά.

Ο βραχύσωμος (1,83) γκαρντ ήρθε στον Ολυμπιακό από την Παρί όπου και αγωνιζόταν και είχε ρόλο στο rotation της ομάδας, αλλά παρότι ήταν αλτικός και γρήγορος δεν κατάφερε ποτέ να ξεχωρίσει κυρίως επιθετικά, αλλά στην άμυνα ήταν αρκετά καλός.

Στην πρώτη του χρονιά στο λιμάνι ο Γάλλος γκαρντ δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τίτλο, αλλά έλαβε συμμετοχή στο μοναδικό Final Four Ευρωλίγκα της καριέρας του στο Μόναχο το 1999 το οποίο ήταν και το τελευταίο του Ολυμπιακού μέχρι και το 2009 και συνοδεύτηκε από αποκλεισμό στα ημιτελικά από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ζαλγκίρις Κάουνας του Γιόνας Καζλάουσκας.

Ο Αντέ Μενσά παρά την αποτυχία του Ολυμπιακού το 1999 και τις αλλαγές στο ρόστερ κατάφερε να μείνει και την επόμενη χρονιά (1999-00) στην ομάδα με τον Γιάννη Ιωαννίδη προπονητή, αλλά και πάλι δεν κατόρθωσε να πάρει κάποιον τίτλο με τους Πειραιώτες, ούτε και να ξεχωρίσει αγωνιστικά και το καλοκαίρι του 2000 ήρθε το κύκνειο άσμα του στους “ερυθρόλευκους”.

Ο Γάλλος γκαρντ κατάφερε να αγωνιστεί σε 55 αγώνες πρωταθλήματος με την φανέλα του Ολυμπιακού έχοντας κατά μέσο όρο 3,4 πόντους, 1,1 ασίστ και 1,1 ριμπάουντ, ενώ στην συνέχεια για μία ακόμα χρονιά παρέμεινε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ιστορικής Νήαρ Ηστ (2000/01)!

ΣΤΕΦΑΝ ΡΙΣΑΣΕ (2001-02)

Ίσως ο καλύτερος Γάλλος παίκτης που έχει φέρει μέχρι σήμερα ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα να είναι ο Στεφάν Ρισασέ.

Ο διεθνής φόργουορντ ήταν αναμφισβήτητα ο πιο ποιοτικός από τους τρεις Γάλλους που έπαιξαν στο ΣΕΦ και αυτό αποδείχθηκε από τους αριθμούς του, αλλά και από το γεγονός πως την δεύτερη του χρονιά στην ομάδα δίπλα σε Φορντ και Παπαλουκά βοήθησε στην κατάκτηση ενός τροπαίου αλλά και σε μία παρολίγον πρόκριση σε Final Four.

Ο Ρισασέ για πρώτη φορά στην καριέρα του το καλοκαίρι του 2000 αποφάσισε να αφήσει την χώρα του και να αγωνιστεί στο εξωτερικό για λογαριασμό του Ολυμπιακού και μάλιστα ως… rookie στο επίπεδο της Ευρωλίγκα αλλά παράλληλα είχε εμπειρίες από το υψηλότερο επίπεδο όντας διεθνής με τους “τρικολόρ”.

Την πρώτη του χρονιά με τον Ηλία Ζούρο στον πάγκο ο Γάλλος φόργουορντ έδειξε ότι αξίζει μία θέση στο ρόστερ έχοντας κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα 7,3 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1 ασίστ, ενώ στην Ευρωλίγκα ήταν ακόμα καλύτερος με 12,8 πόντους (50% στα τρίποντα), 2,8 ριμπάουντ, 1,2 κλεψίματα και 1 ασίστ κατά μέσο όρο. Δυστυχώς η παρθενική του σεζόν στον σύλλογο δεν ήταν επιτυχημένη βάση τίτλων, αλλά τελικά παρέμεινε στο ρόστερ και την επόμενη σεζόν.

Ο Ολυμπιακός της αγωνιστικής περιόδου 2001/02 ήταν ίσως η τελευταία πραγματικά καλή ομάδα την εποχή των “πέτρινων χρόνων” στις αρχές του νέου αιώνα και ο Γάλλος ήταν ιδιαίτερα σημαντικός και χρήσιμος για τον τρόπο παιχνιδιού.

Στην Ευρωλίγκα μπορεί να “έπεσαν” ελαφρώς οι αριθμοί του (10,2 πόντους με 41% τρίποντα, 3,7 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 0,7 κλεψίματα, 0,5 μπλοκ) όμως στο ελληνικό πρωτάθλημα εμφανίστηκε σαφώς βελτιωμένος έχοντας κατά μέσο όρο 12,9 πόντους, 3,6 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 0,8 κλεψίματα.

Και στις δύο διοργανώσεις ο Ρισασέ βοήθησε τον Ολυμπιακό να πραγματοποιήσει μία πολύ καλή πορεία παρά τις δύσκολες συνθήκες αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά με 2-0 νίκες, αλλά στον τελικό η ΑΕΚ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, ενώ στην Ευρωλίγκα η ήττα από την Ολίμπια Λουμπλιάνας στέρησε στην συμμετοχή αντί του μετέπειτα Πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκού στο Final Four της Μπολόνια.

Πάντως ο Ρισασέ πριν αποχαιρετίσει οριστικά τον Ολυμπιακό βοήθησε στην κατάκτηση του τελευταίου “ερυθρόλευκου” τίτλου στο Κύπελλο πριν έρθουν τα 8 συνεχόμενα άγονα χρόνια…

ΚΙΜ ΤΙΛΙ (2017/18)

Ο τελευταίος Γάλλος ψηλός μέχρι και τον Λιβιό Ζαν – Σαρλ που ήρθε στον Ολυμπιακό και μάλιστα παίζοντας την ίδια θέση με το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα των Πειραιωτών ήταν το καλοκαίρι του 2017 ο Κιμ Τιλί.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήθελε έναν αθλητικό φόργουορντ/σέντερ με σουτ και τελικά επιλέχθηκε εκείνο το καλοκαίρι να έρθει στην ομάδα ο Γάλλος διεθνής Κιμ Τιλί με την εμπειρία από την Ευρωλίγκα ως παίκτης της Μπασκόνια με την οποία είχε δώσει το παρών και στο μοναδικό Final Four της καριέρας του το 2016 στο Βερολίνο ως συμπαίκτες των Γιάννη Μπουρούση και Μάικ Τζέιμς.

Ο Τιλί φαινόταν να “κολλάει” αγωνιστικά με την υπόλοιπη ομάδα και ότι θα βοηθήσει, όμως ένας σοβαρός τραυματισμός στο ξεκίνημα της σεζόν τον έθεσε νοκ-άουτ για πολλούς μήνες με αποτέλεσμα ποτέ να μην καταφέρει να βρει αγωνιστικό ρυθμό και χημεία με τους συμπαίκτες του.

Για του λόγου το αληθές ο διεθνής Γάλλος φόργουορντ/σέντερ αγωνίστηκε σε 5 παιχνίδια regular season της Basket League και είχε κατά μέσο όρο 5,4 πόντους με 46,2% στα τρίποντα, 5,8 ριμπάουντ, 1,8 ασίστ και 0,8 κλεψίματα, ενώ στην Ευρωλίγκα πρόλαβε να αγωνιστεί σε μόλις 10 ματς και είχε 3,8 πόντους με 40,7% στα τρίποντα και 2,4 ριμπάουντ.

Δυστυχώς για τον ίδιο και τον Ολυμπιακό ούτε η συνεργασία τους εκείνη την χρονιά πήγε καλά αλλά ούτε και η πορεία της ομάδας, αφού χάθηκε το Κύπελλο από την ΑΕΚ στον τελικό της Κρήτης, το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό και η πρόκριση στο Final Four του Βελιγραδίου από την Ζαλγκίρις Κάουνας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στα playoffs!

ΑΞΕΛ ΤΟΥΠΑΝ (2019/20)

Η τελευταία προσθήκη που έκανε ο Ολυμπιακός με Γάλλο παίκτη στο ρόστερ του ήταν το καλοκαίρι του 2018 όταν και ο Ντέιβιντ Μπλατ στην παρθενική του σεζόν στην ομάδα αποφάσισε να φέρει στο Λιμάνι τον Αξέλ Τουπάν.

Ο διεθνής Γάλλος γκαρντ/φόργουορντ μετά από μία εξαιρετική χρονιά ως παίκτης της Ζαλγκίρις Κάουνας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με την οποία έφτασε στο Final Four του Βελιγραδίου και παίζοντας καθοριστικό ρόλο στον αποκλεισμό του Ολυμπιακού στα playoffs με 3-1 μετακόμισε στον Πειραιά μετά από λίγους μήνες.

Ο Τουπάν στην αρχή της χρονιάς έδειχνε να έχει ρόλο στο rotation και μάλιστα πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Ευρωλίγκα, αλλά όσο περνούσε ο καιρός ο χρόνος συμμετοχής του στα ματς μειωνόταν με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώσει καν την σεζόν στην ομάδα του Πειραιά και να αποχωρήσει λίγο μετά το νέο έτος αφήνοντας κενό στην “ερυθρόλευκη” περιφέρεια.

Στην Basket League ο 28χρονος φόργουορντ είχε κατά μέσο όρο σε 19 ματς 7,2 πόντους με 36,2% στα τρίποντα, 2,6 ριμπάουντ, 0,8 ασίστ και 0,8 κλεψίματα, ενώ στην Ευρωλίγκα πάτησε παρκέ σε 26 ματς με τους αριθμούς του να είναι χαμηλοί (4,8 πόντοι, 1,2 ριμπάουντ).

Αναλυτικά οι 4 Γάλλοι παίκτες που φόρεσαν την “ερυθρόλευκη” φανέλα πριν τον Λιβιό Ζαν – Σαρλ:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter