Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Μητέρα των μαχών βρέξει χιονίσει

Την τελευταία δεκαετία τα ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός εξελίσσονται σε θρίλερ, όποια κι αν είναι η αγωνιστική τους κατάσταση

Η σεζόν 2010-11 σημάδεψε τους δύο αιώνιους αντιπάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, για διαφορετικούς λόγους. Ηταν η σεζόν που τους «κόκκινους» ανέλαβε ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανοίγοντας νέα σελίδα στα διοικητικά τους μετά την εποχή Σωκράτη Κόκκαλη, ενώ για τους «πράσινους», οι οποίοι είχαν κατακτήσει τον τίτλο με το μοντέλο της πολυμετοχικότητας, ξεκινούσαν τα πέτρινα χρόνια που συμπλήρωσαν φέτος μια ολόκληρη δεκαετία…

Κι αν οι «ερυθρόλευκοι» σε αυτό το διάστημα κατέκτησαν τίτλους, ο αιώνιος αντίπαλός τους βυθίστηκε στην εσωστρέφεια. Πολλά και σοβαρά διοικητικά λάθη, νέα διοίκηση υπό τον Γιάννη Αλαφούζο, επιζήμιες αποφάσεις, αλόγιστη σπατάλη, γκρίνια, αποδοκιμασίες και ατέλειωτα χρέη οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στην ανυποληψία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

Ομως, ακόμη κι έτσι τα παιχνίδια Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, όπως αυτό του ερχόμενου Σαββάτου για την 9η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, παραμένουν το ελληνικό «κλάσικο», αφού σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται οι δύο ομάδες, οι μονομαχίες τους εξακολουθούν να είναι συναρπαστικές και πολλές φορές εξελίσσονται σε θρίλερ. Μια ματιά σε αυτήν τη δεκαετία κατά την οποία οι «πράσινοι» βολοδέρνουν στη λίγκα θα σας πείσει. Σε έντεκα παιχνίδια στο «Γ. Καραϊσκάκης» από τη σεζόν 201011 μέχρι την περσινή ο Ολυμπιακός έχει σημειώσει έξι νίκες, εκ των οποίων μόνο οι δύο ήταν άνετες. Τέσσερα παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα (όλα 1-1), ενώ ο Παναθηναϊκός έχει μία εντυπωσιακή νίκη 3-0 στην έδρα του αντιπάλου του τη σεζόν 2013-14…

Με αφορμή λοιπόν το ντέρμπι των «αιωνίων» το ερχόμενο Σάββατο στο φαληρικό γήπεδο, το Documento σας θυμίζει τι συνέβη εκεί την τελευταία δεκαετία.

«Κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη»

Ενα ντέρμπι που σήκωσε τεράστια συζήτηση για τις διαιτητικές αποφάσεις ήταν το πρώτο του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό. Οι γηπεδούχοι νίκησαν 2-1 με γκολ των Μιραλάς (20΄) και Τζιμπούρ (92΄) ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Λέτο (29΄), αλλά η φάση που έμεινε αξέχαστη ήταν εκείνη του 82΄, όταν ο Κατσουράνης έστειλε την μπάλα στα δίκτυα αλλά ο βοηθός υπέδειξε οφσάιντ τον σκόρερ και το γκολ ακυρώθηκε. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε το κοινό αίσθημα αφού ο Κατσουράνης καλυπτόταν πεντακάθαρα από όλη την άμυνα του Ολυμπιακού! Χαμός από τις αντιδράσεις των φιλοξενούμενων στο γήπεδο αλλά και στα social media με τη φράση «κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη»! Στη λήξη του αγώνα δημιουργήθηκαν επεισόδια στη φυσούνα με εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο αλλά και επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη – Σισέ που κατέληξε σε μακροχρόνια δικαστική διαμάχη.

Τις δύο επόμενες σεζόν 201112 και 2012-13 τα ντέρμπι έληξαν με το ίδιο σκορ (1-1). Στο πρώτο προηγήθηκε ο Παναθηναϊκός με τον Ζέκα στο 17΄ και ισοφάρισε ο Τζιμπούρ στο 58΄ και στο επόμενο ο Φιγκερόα έκανε το 0-1 στο 73΄ αλλά ο Μήτρογλου ισοφάρισε στο 87΄ για τους γηπεδούχους.

«Πράσινος» θρίαμβος μετά το «ερυθρόλευκο» μεθύσι

Τη σεζόν 2013-14, σε ένα παιχνίδι χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον αφού ο Ολυμπιακός είχε ξεφύγει πολλούς βαθμούς προς την κορυφή του πρωταθλήματος, οι «αιώνιοι» ξανασυναντήθηκαν τέσσερις μόλις μέρες μετά τον επικό θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0 στο πρώτο από τα δύο παιχνίδια τους για τους 16 του Champions League. Η ομάδα του Μίτσελ βρισκόταν σε πολύ καλή φόρμα και τα προγνωστικά έδιναν εύκολη επικράτηση των «ερυθρολεύκων». Ομως ο Παναθηναϊκός σόκαρε τους γηπεδούχους κι έφτασε σε μια επική νίκη με 3-0! Ο Πράνιτς στο 44΄ έκανε το 0-1, στο 68΄ ο Μπεργκ έγραψε το 0-2. Στο 78΄ ο Ντομίνγκες έχασε πέναλτι και στο 89΄ ο Καρέλης ολοκλήρωσε τον θρίαμβο για τον Παναθηναϊκό διαμορφώνοντας το τελικό 0-3.