Ολυμπιακός: Στο κατώφλι μίας περίεργης σεζόν, με πολλούς νέους και στόχο… τα playoffs!

Ολυμπιακός: Στο κατώφλι μίας περίεργης σεζόν, με πολλούς νέους και στόχο… τα playoffs!

Ο Ολυμπιακός μετράει αντίστροφα για την έναρξη μίας ακόμα χρονιάς στην Ευρωλίγκα, σε μία σεζόν που, μόνο “περίεργη” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για τους “ερυθρόλευκους” και τον κόσμο τους.

Ο Ολυμπιακός, είναι έτοιμος να ριχθεί στην “αρένα” της πιο ανταγωνιστικής και δύσκολης Ευρωλίγκας, όλων των εποχών, λόγω της παρουσίας πολλών σπουδαίων ομάδων, αλλά λόγω και της αύξησης που έχουν τα μπάτζετ των περισσότερων αντιπάλων του.

Βέβαια, η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ αποτελεί το μεγάλο “ερωτηματικό” της αγωνιστικής περιόδου 2019-20, λόγω και του γεγονότος ότι δεν θα δώσει το παρών στο πρωτάθλημα της Basket League, με αποτέλεσμα να αγωνίζεται μόνο μία φορά την εβδομάδα στην Ευρωλίγκα, κάτι που ίσως δεν βοηθήσει τους Πειραιώτες να διαθέτουν τον απαιτούμενο αγωνιστικό ρυθμό στα παιχνίδια τους.

Φυσικά από την αντίθετη πλευρά, ο Ολυμπιακός θα είναι η πιο “φρέσκια” – από πλευρά καταπόνησης – ομάδα της Ευρωλίγκας και η πιο έτοιμη βάση πλάνου, λόγω του ότι το προπονητικό τιμ θα έχει να ετοιμάσει, μόλις ένα παιχνίδι την εβδομάδα, ενώ δεν θα χρειαστεί και το rotation να ανοίξει ιδιαίτερα και όλα τα αγωνιστικά “όπλα” της ομάδας, θα μπορούν να προσφέρουν το κάτι παραπάνω.

Όλα αυτά προφανώς, στην θεωρία καλά ακούγονται και γράφονται, αφού μιλάμε για μία ιδιαίτερη και περίεργη χρονιά για τους τρεις φορές πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι έχουν πολλά να αποδείξουν στην Ευρωλίγκα που ξεκινάει.

Το Eurohoops λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ του Ολυμπιακού, στην Ευρωλίγκα στην Λυών κόντρα στην Βιλερμπάν (4/10, 21:00) σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για την ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ!

Με Ντέιβιντ Μπλατ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον πάγκο

Μετά το πρόωρο φινάλε της αγωνιστικής περιόδου 2018-19 για τον Ολυμπιακό, ξεκίνησε από νωρίς το “χτίσιμο” του ρόστερ της σεζόν που πλησιάζει και πρώτο μέλημα της διοίκησης, ήταν η παραμονή του Ντείβιντ Μπλατ στον πάγκο, ο οποίος δεν αποχώρησε παρότι πέρυσι η ομάδα έμεινε εκτός playoffs Ευρωλίγκας -παρά τον εξαιρετικό πρώτο γύρο- για πρώτη φορά μετά το 2004 και παρά το γεγονός, πως οι “ερυθρόλευκοι” δεν κατέκτησαν κάποιο τίτλο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Μπλατ στο Eurohoops: Πήραμε 2 ψηλούς δίπλα στο “Μιλου” και 3 Point Guard δίπλα στον Σπανούλη

Πλέον στο ξεκίνημα της χρονιάς, ο σπουδαίος προπονητής που το καλοκαίρι αποκάλυψε ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρεί, έχει φυσικά στόχο καταρχάς να βοηθήσει τους παίκτες του να αποκτήσουν την απαραίτητη χημεία, ώστε να εμφανιστούν ετοιμοπόλεμοι κατά την διάρκεια ολόκληρης της σεζόν.

Αγωνιστικός του στόχος, είναι ο Ολυμπιακός να παίξει το… δικό του μπάσκετ, δηλαδή το γνωστό “Μπάσκετ Μπλατ”, με γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση, αρκετά κοψίματα στην ρακέτα για εύκολα λέι απ και καρφώματα και εκμετάλλευση των δυνατών στοιχείων κάθε παίκτη που βρίσκεται στο παρκέ.

Μπορεί οι αλλαγές στο ρόστερ να είναι τουλάχιστον αρκετές -θα αναφερθούμε παρακάτω στο συγκεκριμένο θέμα-, όμως παρά τις “προβληματικές” εμφανίσεις στα φιλικά, οι “ερυθρόλευκοι” δείχνουν κάποια σημάδια, ότι είτε σύντομα είτε λίγο πιο μετά μέσα στην χρονιά, θα αποδώσουν στο παρκέ το μπάσκετ που επιθυμεί ο προπονητής τους.

Αυτοί που έμειναν και φέτος στο “λιμάνι”

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, που ο Ολυμπιακός ξεκινάει μία σεζόν με μόλις 7 παίκτες να παραμένουν στο ρόστερ, σε σύγκριση με το περυσινό.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, στις θέσεις των γκαρντ φυσικά ο Βασίλης Σπανούλης παραμένει στην ομάδα για δέκατη συνεχόμενη σεζόν και μάλιστα προερχόμενος από έναν σοβαρό τραυματισμό -πέρυσι στο Μιλάνο-, που τον έθεσε νοκ-άουτ για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Ο “Kill Bill” παραμένει ο αρχηγός της ομάδας και προφανώς ο παίκτης, που θα αποφασίζει για κάθε κατοχή του Ολυμπιακού όταν βρίσκεται στο παρκέ. Παίκτες σαν τον Σπανούλη, είναι αυτό που λέμε “σαν το παλιό καλό κρασί”, όσο μεγαλώνει ηλικιακά ωριμάζει και γίνεται πιο απολαυστικός…

Επίσης, τελικά στο “ερυθρόλευκο” ρόστερ παρέμενε αν και… αουτσάιντερ ο Ουίλ Τσέρι που μετακόμισε στον Ολυμπιακό στο φινάλε της περυσινής σεζόν και θα κατέχει κυρίως τον ρόλο του τρίτου γκαρντ στο rotation, δίνοντας λύσεις στο σκοράρισμα και στην δημιουργία, αλλά και… ανάσες στους Μπάλντγουϊν και Κόνιαρη.

Στις θέσεις των φόργουορντ, είναι ξεκάθαρο ότι ο Ντέιβιντ Μπλατ και η διοίκηση του Ολυμπιακού, εμπιστεύτηκαν σχεδόν τους ίδιους παίκτες, αφού βρίσκουμε τον “θρύλο” πλέον της ομάδας Γιώργο Πρίντεζη ως βασικό πάουερ φόργουορντ και από πίσω του στο rotation, τον Σάσα Βεζένκοφ που ετοιμάζεται για την δεύτερη του χρονιά στην Ευρωλίγκα με την “ερυθρόλευκη” φανέλα και φυσικά με περισσότερο χρόνο και αρκετές παραπάνω αρμοδιότητες κυρίως στο επιθετικό κομμάτι.

Στους σμολ φόργουορντ, η σταθερά που ακούει στο όνομα Κώστας Παπανικολάου, δίνει το παρών για μία ακόμα αγωνιστική περίοδο στον Ολυμπιακό, όντας μαζί με τους Σπανούλη και Πρίντεζη οι τρεις “σωματοφύλακες” της παλιάς φρουράς των επιτυχιών των Πειραιωτών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο “Παπ” αποτελεί τον “παίκτη-κλειδί” σε άμυνα και επίθεση, αφού οι δικές του εμφανίσεις, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό, για το εάν ο Ολυμπιακός θα επιστρέψει στα playoffs της διοργάνωσης.

Επίσης και ο νεαρός Αλεξέι Ποκουσέφσκι, έχει δηλωθεί για δεύτερη χρονιά στο ρόστερ του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα και αναμένεται να τον δούμε στο παρκέ, αφού εξάλλου μην ξεχνάμε, πως αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ηλικίας του στην Ευρώπη.

Τέλος, για μία ακόμα σεζόν η “κολόνα” του Ολυμπιακού στην θέση του σέντερ, θα είναι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, που θα είναι ένας από τους ηγέτες του ρόστερ και επίσης θα κρίνει εν πολλοίς, το κατά πόσο ανταγωνιστική θα είναι η ομάδα του, απέναντι σε καλύτερους αντιπάλους. Με τον “Μίλου” σε καλή κατάσταση, ο Ολυμπιακός είναι μία τελείως διαφορετική ομάδα.

Αυτοί που ήρθαν και αυτοί που… έφυγαν!

Οι “πρώην”

Οι περισσότερες αλλαγές στο ρόστερ του Ολυμπιακού, το καλοκαίρι που μας πέρασε αφορούσαν, τις θέσεις των γκαρντ, όπου οι αποχωρήσεις ήταν πολλές και σημαντικές με κυριότερες των Βαγγέλη Μάντζαρη που θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ούνικς Καζάν και ήταν μέλος των “ερυθρόλευκων” από την σεζόν 2011-12 και του Γιάνις Στρέλνιεκς που είναι πλέον παίκτης της κατόχου της Ευρωλίγκας του 2019, ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη.

Ακόμα παίκτες που αγωνιζόντουσαν στις περιφερειακές θέσεις του Ολυμπιακού και αποτέλεσαν παρελθόν, είναι ο Μπριάντε Ουέμπερ που έκανε κάποιες σκόρπιες καλές εμφανίσεις, αλλά αποχώρησε πριν το καλοκαίρι, ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος που αποτελεί μέλος των Γιούτα Τζαζ με κλειστό τριετές συμβόλαιο, μετά την πληρωμή της ρήτρας στον Ολυμπιακό και ο Αξέλ Τουπάν, που επίσης αποχώρησε και εκείνος πριν το τέλος της περυσινής σεζόν και φοράει την φανέλα της Ουνικάχα Μάλαγα.

Στους φόργουορντ, στην σεζόν 2018-19 μπορεί να ήταν μέλος του Ολυμπιακού ο Γιάνις Τίμα και μάλιστα με αξιώσεις, όμως αποχώρησε αρκετά γρήγορα δανεικός για την Χίμκι, της οποίας την νέα χρονιά θα είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές.

Επίσης, δύο ακόμα αποχωρήσεις που “πλήγωσαν” τον εξαιρετικά σημαντικό ελληνικό κορμό του Ολυμπιακού ήταν αυτές του Δημήτρη Αγραβάνη -παίκτης του Ολυμπιακού από το καλοκαίρι του 2014- και του Γιώργου Μπόγρη, ενώ από τις θέσεις των ψηλών αποχώρησε και ο ταλαντούχος επιθετικά, Ζακ ΛεΝτέι με προορισμό την Ζαλγκίρις Κάουνας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Οι “νέοι” του ρόστερ:

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, από κοινού με την διοίκηση το καλοκαίρι που μας πέρασε αποφάσισαν να προσθέσουν στο ρόστερ της ομάδας, παίκτες με έντονο το αμερικανικό στοιχείο, της αθλητικότητας και του σουτ στις περισσότερες περιπτώσεις, με τις μεταγραφές να φτάνουν τον αριθμό των επτά παικτών, εκ των οποίων μόλις ο ένας είναι Έλληνας.

Στην περιφερειακή γραμμή του “ερυθρόλευκου” ρόστερ, μαζί με τους Βασίλη Σπανούλη και Ουίλ Τσέρι, προστέθηκαν ο Άντωνης Κόνιαρης, μετά από εξαιρετικές σεζόν με τον ΠΑΟΚ και “τονώνοντας” το ελληνικό στοιχείο, και ο Ουέιντ Μπάλντγουϊν που είναι άπειρος από το ευρωπαϊκό μπάσκετ, αλλά ταλαντούχος κυρίως στο κομμάτι της άμυνας και του transition και αναμένεται να είναι ο βασικός πλέιμεικερ της ομάδας.

Επίσης την θέση “2” μαζί με τον Βασίλη Σπανούλη, θα μοιραστεί ο back to back κάτοχος του Basketball Champions League και MVP των Final Four του 2018 και του 2019 (με ΑΕΚ και Μπολόνια), Κέβιν Πάντερ που αναμένεται να δώσει μεγάλες βοήθειες στο σκοράρισμα με κάθε τρόπο, αλλά και να προσφέρει μπόλικη ενέργεια στην άμυνα, παρά την απειρία του από το επίπεδο της Ευρωλίγκας.

Στους φόργουορντ, στην θέση “3” τον Κώστα Παπανικολάου θα πλαισιώσουν κυρίως ο Μπράντον Πολ με εμπειρία από το NBA και τους Σαν Αντόνιο Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς, αλλά και από την Ευρωλίγκα όπου πραγματοποίησε καλές εμφανίσεις με την Αναντολού Εφές, αλλά και ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας που έχει γνώση από το υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Πάντως ο διεθνής Λιθουανός φόργουορντ, αναμένεται να πάρει αρκετό συμμετοχής και ως πάουερ φόργουορντ δίπλα στους Πρίντεζη και Βεζένκοφ, ενώ μαζί με τον Πολ πιθανότατα θα δώσουν πολλές λύσεις στο σκοράρισμα με μακρινό σουτ, αλλά και στα ριμπάουντ.

Επίσης ο Αμερικανός, θα προσφέρει και στο αμυντικό κομμάτι απέναντι σε αντιπάλους είτε ψηλότερους είτε βραχύσωμους, λόγω της καλής δουλειάς που κάνει στο πίσω μέρος του παρκέ.

Τέλος στην θέση του σέντερ, πίσω από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ θα έρχεται αρχικά, ο έμπειρος από την Ευρώπη και την Ευρωλίγκα, Όγκουστιν Ρούμπιτ που θα δώσει λύσεις σε άμυνα, επίθεση και ριμπάουντ, παρότι δεν είναι καθαρόαιμο “πεντάρι” -μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια άνεση και στο 4-, αλλά και ο “άγουρος” Ίθαν Χαπ, που έχει αρκετά θετικά στοιχεία στο παιχνίδι του (δημιουργία, ριμπάουντ), αλλά και πολλές αδυναμίες όπως οι βολές και το μακρινό σουτ.

Τι θα θεωρηθεί επιτυχία και τι… αποτυχία στην φετινή Ευρωλίγκα!

Είναι η πρώτη σεζόν μετά το 2011-12, που ο Ολυμπιακός δείχνει να μην είναι φαβορί για την πρόκριση στα playoffs, της Ευρωλίγκας και αυτό λόγω των πολλών αλλαγών στο ρόστερ του, της ιδιομορφίας του ενός αγώνα την εβδομάδα, αλλά και του γεγονότος πως οι αντίπαλοι του για την οκτάδα, έχουν ισχυροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι ομάδες αυξήθηκαν σε 18!

ΕΠΙΤΥΧΙΑ: Φυσικά επιτυχία για τον Ολυμπιακό, θα είναι να επιστρέψει μετά από μόλις μία χρονιά απουσίας, στην postseason της Ευρωλίγκας και να έχει παιχνίδια να δώσει μέχρι και τον Απρίλιο στα playoffs. Φυσικά αυτό προϋποθέτει, η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ, να αποδώσει καλό έως εξαιρετικό μπάσκετ, να πετύχει μεγάλα διπλά, να “οχυρώσει” το ΣΕΦ ώστε να υποστεί τις λιγότερες πιθανές απώλειες εντός έδρας και φυσικά, τα μεταγραφικά αποκτήματα να βγουν… λίρα εκατό στον μεγαλύτερο βαθμό τους.

Μιλάμε για μία νέα ομάδα, με περίεργες συνθήκες, αλλά ο Ολυμπιακός έχει πάντα στόχο το καλύτερο δυνατό, όπως και όλοι οι σύλλογοι του επιπέδου του.

ΑΠΟΤΥΧΙΑ: Αποτυχία θα είναι αν ο Ολυμπιακός, παρότι δεν αποτελεί φαβορί για μία θέση στην οκτάδα της regular season, μείνει εκτός playoffs Ευρωλίγκας για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του.

Επίσης αποτυχία αγωνιστικά, θα αποτελέσει για την ομάδα, να μην μπορέσει να αποδώσει το μπάσκετ του προπονητή της και να κυμανθεί σε μέτριες εμφανίσεις και προφανώς να μην εμπνεύσει τον κόσμο της, με την παρουσία της στα “σαλόνια” του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα της σεζόν 2019-20:

1η αγωνιστική

Παρασκευή (4/10, 21:45), Βιλερμπάν – Ολυμπιακός

2η αγωνιστική

Παρασκευή (11/10, 21:30), Oλυμπιακός – Βαλένθια

3η αγωνιστική

Παρασκευή (18/10, 21:30), Ολυμπιακός – Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης

4η αγωνιστική

Παρασκευή (25/10, 22:00), Μπασκόνια – Ολυμπιακός

5η αγωνιστική – 6η αγωνιστική (διπλή αγωνιστική)

Τετάρτη (30/10, 20:00) ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ολυμπιακός

Παρασκευή (1/11, 21:30), Ολυμπιακός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

7η Αγωνιστική

Πέμπτη (7/11 21:00) Ολυμπιακός – Αναντολού Εφές

8η αγωνιστική

Παρασκευή (15/11, 21:30) Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις Κάουνας

9η αγωνιστική – 10η αγωνιστική (διπλή αγωνιστική)

Τρίτη (19/11, 21:30) Μπάγερν Μονάχου – Ολυμπιακός

Πέμπτη (21/11, 21:00) Άλμπα Βερολίνου – Ολυμπιακός

11η αγωνιστική

Παρασκευή (29/11, 21:30) Ολυμπιακός – Αρμάνι Μιλάνο

12η αγωνιστική

Παρασκευή (6/12, 21:30) Παναθηναϊκός– Ολυμπιακός

13η αγωνιστική

Πέμπτη (12 Δεκεμβρίου, 22:00) Ρεάλ Μαδρίτης – Ολυμπιακός

14 αγωνιστική – 15η αγωνιστική (διπλή αγωνιστική)

Τετάρτη (18/12, 21:00) Ολυμπιακός – Χίμκι

Παρασκευή (20/12, 20:00) Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός

16η αγωνιστική

Παρασκευή (27/12, 21:00) Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός

17η αγωνιστική

Πέμπτη (2/01, 21:00) Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε

18η αγωνιστική

Παρασκευή (10/01, 22:00) Βαλένθια – Ολυμπιακός

19η αγωνιστική – 20η αγωνιστική (διπλή αγωνιστική)

Τρίτη (14/01, 21:00) Ολυμπιακός – Άλμπα Βερολίνου

Παρασκευή (17/01, 21:30), Ολυμπιακός – Μπάγερν Μονάχου

21η αγωνιστική

Παρασκευή (23/01, 20:00) Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης – Ολυμπιακός

22η αγωνιστική

Πέμπτη (30/01, 21:00) Ολυμπιακός – Μπασκόνια

23η αγωνιστική – 24η αγωνιστική (διπλή αγωνιστική)

Τρίτη (4/02, 20:00) Ζαλγκίρις Κάουνας – Ολυμπιακός

Πέμπτη (6/02, 21:00) Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας

25η αγωνιστική

Πέμπτη (20/02, 21:00) Ολυμπιακός – Βιλερμπάν

26η αγωνιστική

Πέμπτη (27/02, 21:05), Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ολυμπιακός

27η αγωνιστική – 28η αγωνιστική (διπλή αγωνιστική)

Τρίτη (3/03, 21:00), Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Παρασκευή (6/03, 21:30) Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός

29η αγωνιστική

Πέμπτη (12/03, 21:45), Αρμάνι Μιλάνο – Ολυμπιακός

30η αγωνιστική

Παρασκευή (20/03, 21:30), Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης

31η αγωνιστική – 32η αγωνιστική (διπλή αγωνιστική)

Τρίτη (24/03, 21:00), Ολυμπιακός – Ερυθρός Αστέρας

Παρασκευή (27/03, 20:00) Χίμκι – Ολυμπιακός

33η αγωνιστική

Πέμπτη (2/04, 21:45), Φενέρμπαχτσε – Ολυμπιακός

34η αγωνιστική

Πέμπτη (9/04, 21:00), Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter