Ολυμπιακός: Χρυσάφι €76 εκατ. στο Λιμάνι

Ολυμπιακός: Χρυσάφι €76 εκατ. στο Λιμάνι

Το ευρωπαϊκό ταξίδι φέρνει λεφτά με ουρά στους «ερυθρόλευκους»

Οπως πέρυσι έτσι και φέτος o Ολυμπιακός θα συνεχίσει το ευρωπαϊκό του ταξίδι και μετά από τον Δεκέμβριο, καθώς προκρίθηκε από τους ομίλους του Champions League στους 32 του Europa League, με την ελπίδα μάλιστα ότι όπως τότε έτσι και τώρα θα καταφέρει να περάσει ξανά στους 16 της διοργάνωσης. Αλλωστε ο αντίπαλός του, η ολλανδική Αϊντχόφεν (18 και 25/2), δεν είναι από τις ομάδες εκείνες που τρομάζουν αλλά αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας…

Φυσικά, πέρα από το πρεστίζ που έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική ομάδα –ειδικά αυτήν τη δύσκολη για όλες τις ομάδες εποχή–, είναι και το οικονομικό μέρος της υπόθεσης που έχει σημασία γιατί η συνέχεια στην Ευρώπη σημαίνει και επιπλέον χρήματα για τον Ολυμπιακό.

Μετά τη φετινή εξασφάλιση της παρουσίας του στους ομίλους του Champions League, ο Ολυμπιακός έκανε δικά του περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ. Τα 15.250.000 ευρώ για την πρόκριση στους ομίλους, τα 15.512.000 ευρώ διότι βρισκόταν στη 19η θέση του δεκαετούς ranking (ανάμεσα στις 32 ομάδες), ενώ από το market pool (έσοδα που καθορίζονται από την ποσοστιαία εμπορικότητα της τηλεοπτικής αγοράς κάθε χώρας που εκπροσωπείται στη διοργάνωση από τη φάση των ομίλων και έπειτα) έλαβε περίπου 1.485.000 ευρώ και ακόμη 1,2 εκατ. ευρώ επειδή αποκλείστηκε ο ΠΑΟΚ από την Κρασνοντάρ.

Με τη νίκη που έκανε στον όμιλο του Champions League απέναντι στη Μαρσέιγ ο Ολυμπιακός πήρε 2,7 εκατ. ευρώ, με δεδομένο πως κάθε τρίποντο στο γκρουπ προσφέρει αυτά τα χρήματα. Από εκεί και πέρα, η παρουσία στους 32 του Europa League του χαρίζει το ποσό των 500.000 ευρώ. Συνολικά μέχρι τώρα δηλαδή έβαλε στο ταμείο του 35.577.000 ευρώ! Αν μάλιστα προκριθεί επί της Αϊντχόφεν, θα βάλει ακόμη 1,1 εκατ. ευρώ στο ταμείο και θα φτάσει τα 36.677.000 ευρώ!

Η συμμετοχή στους 8 της διοργάνωσης χαρίζει 1,5 εκατ. ευρώ, στους 4 δίνεται το ποσό των 2,4 εκατ. ευρώ, ο φιναλίστ λαμβάνει 4,5 εκατ. ευρώ και ο νικητής 8,5 εκατ. ευρώ.

Με λίγα λόγια, ο Ολυμπιακός πλησιάζει τα 37 εκατ. ευρώ έσοδα από τη φετινή παρουσία του στην Ευρώπη. Σε συνδυασμό με την περσινή μιλάμε για έσοδα μίνιμουμ 76.000.000 ευρώ.

Τα περσινά έσοδα

Την περσινή σεζόν οι «ερυθρόλευκοι» έζησαν μεγάλες στιγμές, καθώς έδωσαν συνολικά 16 (!) ευρωπαϊκά ματς, τα περισσότερα στην ιστορία τους σε μία σεζόν, αφού ξεκίνησαν από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League το καλοκαίρι του 2019 δίνοντας έξι αγώνες μέχρι να φτάσουν στον όμιλο, έξι ακόμη παιχνίδια εκεί και τέσσερα με Αρσεναλ και Γουλβς στο Europa League. Από οικονομικής πλευράς, οι Πειραιώτες εισέπραξαν τα 15,25 εκατ. ευρώ της πρόκρισης στους ομίλους. Συν 14,404 εκατ. ευρώ από το ranking των Πειραιωτών (20ή θέση) στην κατάταξη των 32 ομάδων που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Πήραν ακόμη ολόκληρο το market pool, ύψους σχεδόν 5 εκατ. ευρώ. Από τους βαθμούς στον όμιλο (4) για μία νίκη και μία ισοπαλία εισέπραξαν 3.600.000 ευρώ (2,7 εκατ. ευρώ για τη νίκη και 900.000 ευρώ για την ισοπαλία).

Η πρόκριση στους 32 του Europa League του έδωσε ακόμη 500.000 ευρώ, ενώ η ιστορική πρόκριση επί της Αρσεναλ του απέφερε 1,1 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο Ολυμπιακός πέρσι από την Ευρώπη είχε έσοδα ύψους 39.854.000 ευρώ.

Το ποσό είναι αστρονομικό για τα ελληνικά δεδομένα, αν μάλιστα υπολογίσουμε και τις δύο σεζόν, στη διάρκεια των οποίων οι «ερυθρόλευκοι» έβαλαν στα ταμεία τους συνολικά 76.531.000 ευρώ και ελπίζουν ότι θα πάρουν κι άλλα! Μυθικό νούμερο για ελληνική ομάδα αν συνυπολογίσουμε την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση την εποχή του κορονοϊού…

Στους ισχυρούς

Να σημειώσουμε ότι πέρα από τα οικονομικά κέρδη και χάρη στην πρόκρισή του στους 32 του Europa League, αν ο Ολυμπιακός κατακτήσει τον φετινό τίτλο, θα εξασφαλίσει παράλληλα την παρουσία του στο γκρουπ των ισχυρών στους τέσσερις πλέον προκριματικούς του Champions League της σεζόν 2021-22 στους οποίους θα μετέχει από την επόμενη σεζόν ο πρωταθλητής Ελλάδας! Με λίγα λόγια, θα ξεκινήσει από τον α΄ προκριματικό γύρο τέλη Ιουνίου αφού τα όποια μπόνους της Ελλάδας από το βαθμολογικό ranking της UEFA τελείωσαν, απόρροια των κακών εμφανίσεων και της φτωχής βαθμολογικής συγκομιδής των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εκτός αυτού, να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα θα έχει συνολικά τέσσερις αντί πέντε εκπροσώπους που είχε μέχρι σήμερα, δεν θα έχει εκπρόσωπο στο Europa League τα επόμενα χρόνια και τρεις ομάδες θα παίρνουν μέρος στην καινούργια διοργάνωση, την Conference League…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter